„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Užburiančiai kvepiantys cinamoniniai sausainiai ir kam naudingas šis prieskonis

Cinamonas – prieskonis, kuris bene labiausiai asocijuojasi su jaukumu, todėl dažnai jo beriame į įvairius kepinius – bandeles, pyragus, sausainius. Savaitgalis visai netoli, tad metas ir vėl pripildyti namus aromatų, kurie pasklis orkaitėje kepant trapiems cinamoniniams sausainiams.
Cinamoniniai sausainiai
Cinamoniniai sausainiai / Vida Press nuotr.

Kvapnųjį prieskonį naudojame ne tik kepiniams: dažnai cinamono beriame ir į avižų košę ar skaniname arbatą. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojamos gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kai kurie prieskoniai naudojami ne tik maistui gardinti, bet ir padeda virškinimui, šiek tiek malšina skausmą ar uždegimą.

„Daugybėje jų randama naudingų eterinių aliejų, kurie pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu ar antiuždegiminiu poveikiu. Prieskonių kvapas padeda sužadinti mūsų apetitą bei paruošti virškinimo sistemą maisto virškinimui“, – aiškina specialistė.

Cinamonas, gvazdikėliai ar kiti prieskoniai turi būti vartojami nedideliais, saikingais kiekiais.

Kaip teigia dietologė, cinamonas turi įtakos ir glikemijos kontrolei, todėl jį rekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu: „Jis nėra vaistas, tačiau gali būti viena iš naudingų, sveikatinančių priemonių. Cinamonu galima ne tik gardinti kepinius, bet ir berti į kavą ar arbatą. Tiesa, šis prieskonis svarbus ne tik cukriniu diabetu sergantiems, bet ir kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms, tačiau juo piktnaudžiauti nereikėtų. Cinamonas, gvazdikėliai ar kiti prieskoniai turi būti vartojami nedideliais, saikingais kiekiais, kurie leistų paskaninti maistą, maloniais kvapais užpildytų mūsų aplinką, o kartu su jais gautume ir naudingų medžiagų.“

Vida Press nuotr./„Cassia“ cinamonas ir Ceilono cinamonas
Vida Press nuotr./„Cassia“ cinamonas ir Ceilono cinamonas

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šeimą nustebinti cinamoniniais sausainiais. Ekspertė pataria iškeptus ir atvėsusius sausainius, jei nežadate jų iškart valgyti, laikyti kambario temperatūroje, sandariame inde, kurio dugne įdėtas popierinio rankšluosčio gabalėlis, kad sugertų drėgmę – taip jie išliks švieži iki penkių dienų. O jei sausainių išsikepėte itin daug, galite juos užšaldyti šaldiklyje.

Cinamoniniai sausainiai

Ingredientai:

  • 8 šaukštai minkšto sviesto;
  • 2,5 puodelio persijotų kvietinių miltų;
  • 1,25 puodelio rudojo cukraus;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 1 valgomasis šaukštas cinamono.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.

2. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite puodelį cukraus, plakite rankiniu arba elektriniu plakikliu maždaug 3–4 minutes.

3. Įmuškite vieną kiaušinį, plakite toliau, tada įmuškite antrą. Supilkite į masę vanilės ekstraktą.

4. Atskirame dubenyje sumaišykite kepimo miltelius, druską ir persijotus miltus. Sausuosius ingredientus berkite į sviesto mišinį, išmaišykite ir suformuokite tešlos rutulį, kurį palaikykite šaldytuve 15 minučių.

5. Likusį 1/4 puodelio cukrų sumaišykite su šaukštu cinamono.

6. Iš tešlos suformuokite rutuliukus, kuriuos gerai apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje ir sudėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

7. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, arba kol sausainiai įgaus sodresnę spalvą. Atvėsinkite juos ant grotelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs