Užgavėnės seniau ir dabar: istorikas – apie tradicijas, maisto ekspertė siūlo 3 blynų receptus

Šių metų vasario mėnuo skirtas Lietuvos 100-mečiui, tačiau nereikėtų pamiršti dar vienos lietuviams svarbios žiemos šventės – Užgavėnių. Kaip jos buvo švenčiamos prieš 100 metų ir vėliau, tarpukario Lietuvoje? Daugiau šia tema pasakoja istorikas, o maisto ekspertė pateikia tris tradicinius lietuviškų Užgavėnių blynų receptus.
Blynai keptuvėje
Blynai keptuvėje / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Patiekalai

Anot pranešime žiniasklaidai cituojamo Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojo docento Arūno Vaicekausko, būtent iš tarpukario tradicijų ir žinome apie Užgavėnes – ankstesnės informacijos nėra daug išlikę. Įdomu, kad Užgavėnės skyrėsi priklausomai nuo regiono. „Štai Vakarų Lietuvoje buvo populiarūs persirengėliai. Jų vaikštynės dabar paplitusios visoje šalyje. Gal todėl žemaičiai Užgavėnes savinasi kaip savo tradicinę šventę“, – sako pašnekovas.

Karolinos Šarkaitės nuotr./Užgavėnės Aleksote
Karolinos Šarkaitės nuotr./Užgavėnės Aleksote

Kitur Lietuvoje Užgavėnių persirengėlių nebuvo. „Didžiausia šventės pramoga kituose Lietuvos regionuose būdavo važinėjimas arklių traukiamomis rogėmis. Kaimo jaunimas tiesiog susėsdavo į kelias roges ir važinėdavo po kaimą, linksmindavosi, pokštaudavo. Jaunimui tai jau neturėjo tokios didelės tradicinės reikšmės kaip jų seneliams ar proseneliams, tai buvo daugiau pasilinksminimas“, – teigė A.Vaicekauskas.

Nuo riebios mėsos prie miltinių patiekalų

Užgavėnėms būdingas patiekalas blynai pas mus atėjo iš slaviškos tradicijos ir tai jau yra moderniosios kultūros dalis. „Tarpukariu tai jau buvo populiari vaišė, nors anksčiau lietuviai per Užgavėnes valgė tiesiog riebią mėsą. Blynai išpopuliarėjo taip pat Vakarų Lietuvoje, kitaip tariant, Žemaitijoje, ir tapo tradicijų dalimi – minima, kaip persirengėliai vagia blynus nuo krosnies arba yra gražiuoju jais vaišinami“, – pasakojo docentas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Užgavėnių šventė Vilniaus senamiestyje
Alfredo Pliadžio nuotr./Užgavėnių šventė Vilniaus senamiestyje

Svarbiausia, kad blynai būtų purūs. O tam visada gelbėja viena gudrybė: atskirai išplakti kiaušinių tryniai ir baltymai.

Tarpukario metais per Užgavėnes, pasak A.Vaicekausko, buvo populiaru valgyti paprastus miltinius blynus, o blynus su obuoliais, kokius mėgstama kepti dabar, ar bulvinius blynus nebuvo populiaru gaminti. Tačiau mėgstami per visą keptuvę iškepti lietiniai ir paprasčiausi miltiniai blynai, kai kur – čirviniai. Taip pat atsirado ir miltinių kepinių variantai: spurgos, žagarėliai ir pan.

Kaip pagaminti įsimintinų ir autentiškų Užgavėnių blynų papasakoti gali IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen. Pasak jos, svarbiausia, kad blynai būtų purūs. O tam visada gelbėja viena gudrybė: atskirai išplakti kiaušinių tryniai ir baltymai. Tokiu būdu baltymai išplakami iki standžių putų, o tai ir suteikia blynams purumo.

Visų mėgstami čirviniai blynai

Maisto specialistė A.Rasmussen gaminant čirvinius blynus pataria pirmiausia sumaišyti šlapias ir sausas sudedamąsias dalis ir tik tuomet jas maišyti tarpusavyje. Geriausia, kad ingredientai būtų kambario temperatūros.

„Antra gudrybė, siekiant, kad blynai būtų purūs – dalį pieno atskiesti gazuotu vandeniu. Tiek gazuotas gėrimas, tiek iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymai turi atsidurti tešloje prieš pat kepimą“, – teigia A.Rasmusen ir siūlo pasigaminti populiariųjų čirvinių blynų.

Ingredientai:

  • 300 g miltų;
  • 3 kiaušiniai;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • 100 g sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 stiklinė pieno.

Gaminimas:

1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.

2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.

4. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.

5. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

„Scanpix“ nuotr./Čirviniai blynai
„Scanpix“ nuotr./Čirviniai blynai

Gardūs mieliniai blynai

Mieliniai blynai ypatingi tuo, kad visuomet yra purūs ir minkšti. Sumaišę mielinių blynų ingredientus, tešlą palikite šiltoje tamsioje vietoje kelioms valandoms, kad pakiltų.

„Tešlos kildinimas – svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo, nes mielės „suvalgys“ visą cukrų. Todėl geriausia blynus kepti tada, kai tešla padvigubės. Jei planuojate blynus kepti, pavyzdžiui, pusryčiams, paruoštą tešlą pernakt laikykite šaldytuve“, – pataria A. Rasmusen ir dalijasi sočių mielinių blynų receptu.

Ingredientai:

  • 25 g šviežių mielių arba 8–9 g sausų;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 0,5 l pieno;
  • 2 kiaušiniai;
  • didelė sauja razinų;
  • žiupsnelis druskos;
  • miltų.

Gaminimas:

1. Mieles sumaišykite su 1 šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusį cukrų ir viską išmaišykite. Maišydami įberkite vandenyje išbrinkytas razinas.

2. Galiausiai įberkite tiek miltų, kad tešla taptų grietinės tirštumo.

3. Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės.

4. Kepkite blynus gerai įkaitintoje keptuvėje.

5. Tiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Mieliniai blynai
Vida Press nuotr./Mieliniai blynai

Tradiciniai bulviniai blynai

Bulviniams blynams gaminti, pasak A.Rasmussen, reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Jei tokių bulvių neturite, bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio. Taip pat į tešlą galima įdėti miltų, tačiau kuo jų daugiau, tuo blynai būna kietesni.

„Jei bulvės šviežios ar mažiau krakmolingos, jas geriau tarkuoti burokine tarka – išsiskirs mažiau skysčio. Be abejo, galima bulves sutrinti bulvine tarka, tačiau skysčio bus daugiau ir greičiausiai bulvių masę reikės šiek tiek nusunkti“, – pastebi A. Rasmussen ir kviečia išbandyti bulvinių blynų receptą.

Ingredientai:

  • 4–5 didelės bulvės;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 100 ml aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.

3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.

4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Vida Press nuotr./Bulviniai blynai
Vida Press nuotr./Bulviniai blynai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis