Mėsos paštetai:
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.
2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.
3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.
1. Džiovintus grybus išmirkykite šiltame vandenyje, kol suminkštės.
2. 100 g sviesto ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką.
3. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi.
4. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus. Gerai išmaišykite.
5. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas! Nė minutėlės ilgiau, nes perkepusios kepenys įgauną labai nemalonų – netgi kartų – skonį.
6. Supilkite brendį, garstyčias, įberkite druskos ir pipirų, dar sykį išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
7. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia – įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto – pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą. Kitu atveju paštetas bus kiek sunkiau tepamas, bet skonis nuo to tikrai nenukentės.
8. Paštetą supilkite į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Ypač skanu su raugintais agurkėliais.
Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne. Uždenkite maistine plėvele, laikykite šaltai.
Receptas iš tinklaraščio „Žiupsnelis druskos“
1. Kepenėles nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir maišydama apie minutę kepinkite smulkintus svogūnus. Uždenkite ir patroškinkite apie 5 min. Atidenkite ir kepkite dar 5 min. Svogūnus sukrėskite į virtuvinį kombainą.
2. Į keptuvę įpilkite šaukštą aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkintus česnakus. Sudėkite kepenėles ir kepkite 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Jei kepsite ilgiau, kepenėlės taps kietos ir sausos.
3. Supilkite vyną ir kelias minutes pakaitinkite (kol susigers skystis). Leiskite šiek tiek atvėsti.
4. Į virtuvinį kombainą sudėkite kepenėles, suberkite šalavijus ir sutrinkite. Masę pagardinkite pipirais, pasūdykite.
5. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, dėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir maišydama kepkite, kol svogūnai taps perregimi – maždaug 8 min. Suberkite cukrų, druską ir čiobrelius, supilkite vyną. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol skystis sutirštės, maždaug valandą. Kelis kartus pamaišykite. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
6. Svogūnų džemą sukrėskite į stiklinį indą ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve. Iš nurodyto kiekio paruošite maždaug pusę litro svogūnų džemo.
7. Batoną supjaustykite riekelėmis ir 10 min. paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje. Kai šiek tiek atvės, aptepkite kepenėlių paštetu ir uždėkite po šaukštelį svogūnų džemo.
1. Kepenis sumalkite, sumaišykite su vištienos faršu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą išmirkykite piene, gerai nuspauskite ir sudėkite į kepenų masę, smulkiai įtarkuokite svogūną. Viską labai gerai išmaišykite.
2. Pailgą kepimo formą pašlakstykite aliejumi. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į formos dugną, ant viršaus supilkite kepenų masę. Formą statykite į didesnį kepimo indą, pripiltą iki pusės vandens.
3. Paštetą kepkite 160 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos. Ar paštetas iškepęs, galite patikrinti įbedę medinį pagaliuką: jei ištrauktas yra švarus, neaplipęs, galite imti iš orkaitės. Paštetą atvėsinkite formoje ir tik tuomet išimkite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, netinkamas dalis išpjaustykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį puodą.
2. Minkštą jautieną irgi susmulkinkite, sumeskite į puodą su kepenėlėmis.
3. Į tą patį puodą sumeskite svogūną, vandenyje pamirkytus baravykus, trupintą bandelę, suberkite prieskonius, viską užpilkite alumi ir virkite, kol alus išgaruos.
4. Į atvėsintą masę įmuškite kiaušinį ir viską išsukite elektriniu plakikliu. Jei manote, kad paštetas per skystas, galite į jį įberti šiek tiek džiūvėsėlių.
5. Paruoštą masę krėskite į riebalais išteptą karščiui atsparų indą. Jį įstatykite į didesnį indą su vandeniu ir kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.
6. Gatavą paštetą atvėsinkite ir išdėliokite į stiklainėlius – ilgiau bus tinkamas valgyti.
1. Dubenėlyje sumaišykite portveiną, konjaką ir tarkuotą apelsino žievelę. Gautu mišiniu apliekite nuplautas, nusausintas kepenėles ir palikite valandai pastovėti.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir gabalėlį sviesto. Sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus, įberkite žiupsnelį cukraus, išmaišykite ir kepkite, kol svogūnai gražiai pagels.
3. Sudėkite iš marinato išgriebtas, nuspaustas, susmulkintas kepenėles ir maišydama kepkite 5–7 minutes. Išgriebkite kepenėles ir svogūnus iš keptuvės, sudėkite į gilų indą ir sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Į keptuvę, kurioje kepė kepenėlės, supilkite brendį, suberkite muskatus, paprikas ir minutę pakaitinkite. Sudėkite sviestą ir kaitinkite, kol jis išsilydys. Atvėsusią masę sumaišykite su kepenėlių mase. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, pasūdykite ir dar kartą gerai išmaišykite.
5. Sudėkite masę į pailgą indą aukštomis sienelėmis ir pastatykite į šaldytuvą.
6. Tiekite supjaustytą griežinėliais, paskanintą mėgstamu šaltu vaisių (pavyzdžiui, figų ir mangų) padažu.
Pagaminsite per 30 minučių (neskaičiuojant kepenėlių marinavimo ir masės šaldymo laiko).
1. Vištieną nuplaukite, įdėkite į puodą su šaltu vandeniu, įmeskite kelis juoduosius pipirus, lauro lapelį, įberkite šaukštelį druskos, užvirkite ir palikite ant silpnos ugnies apie 20 min.
2. Į puodą sumeskite smulkintą saliero gumbą ir dar 15 min. virkite. Tada sumeskite smulkintas kepenėles ir virkite apie 10 min. Galiausiai sultinį perkoškite, bet neišpilkite, o mėsą susmulkinkite.
3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, kartu su figomis ir šviežiais čiobreliais pakepinkite svieste. Kai viskas dailiai apskrus, sumeskite smulkintą mėsą, apie 8 min. pakepinkite, pagardinkite muskatais.
4. Bandelę užpilkite grietinėle, kai suminkštės, įmaišykite į paruoštą pašteto masę. Ją pagal skonį pasūdykite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Jeigu masė labai tiršta ir sunkiai plakasi, įpilkite šiek tiek sultinio.
5. Paštetą krėskite į sandariai uždaromą indą, per naktį palaikykite šaldytuve, tada sudėkite į dailius indelius ir tiekite su mėgstama itališka duona ir figomis.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, išpjaustykite plėves ir susmulkinkite.
2. Ančių krūtinėles taip pat šiek tiek pasmulkinkite. Kepenėles ir smulkintas krūtinėles pamerkite į marinatą, paruoštą iš nutarkuotų apelsino žievelių, pusės apelsino sulčių, portveino ir brendžio, ir palaikykite per naktį.
3. Keptuvėje išlydykite trečdalį sviesto ir apie 10 min. pakepinkite jame kepenėles – jos turi apkepti, bet neperkepti.
4. Keptas kepenėles sumalkite mėsmale, įmaišykite kiaušinį, supilkite lydytą sviestą, masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, supilkite į stačiakampę platoką skardą ir kepkite orkaitėje apie 40 min.
5. Paštetą atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve.
6. Tiekite supjaustytą griežinėliais su skrudinta baltos duonos riekele ir figomis.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Pastabos:
1. Pagal šiuos kiekius pagaminsite pašteto būriui žmonių, tačiau ingredientus galite proporcingai mažinti;
2. Jei nerasite reikiamų ingredientų prekybos centre, ieškokite jų pas mėsininkus turguje. Labai svarbu, kad šie produktai būtų kuo šviežesni.
1. Į didelį puodą dėkite visą mėsą ir subproduktus, meskite neluptus svogūnus (jie suteikia spalvos, aromato, nesubyra verdant), kelias skilteles česnako, dėkite žoleles, lauro lapą, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite ant lengvos ugnies bent porą valandų, bet gali prireikti ir visų trijų. Nuolatos tikrinkite, kada mėsa bus išvirusi.
2. Mėsai išvirus, leiskite mišiniui kiek atvėsti, nupilkite vandenį, išrinkite svogūnus, česnakus, žoleles, lauro lapą.
3. Likusią išvirusią mėsą susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės – ji gali būti glotnesnė ar rupesnė, kaip jums patinka. Galite malti ir per mėsmalę, tada jame išliks dar kiek stambesni gabaliukai. Įspauskite kelias skilteles šviežio česnako, pilkite lydytą sviestą, labai gerai išmaišykite, ragaukite, ar netrūksta prieskonių, jei reikia, berkite dar druskos, pipirų, o tada visą masę darsyk užvirkite. Jei norite, į šį paštetą galite šliūkštelėti šlaką brendžio ar konjako.
4. Pilkite į keraminį ar stiklinį plokščią indą, o gal mažesnius indelius ir padėkite šaltai. Šis paštetas gali būti tepamas, gali būti pjaustomas riekelėmis, darykite, kaip jums skaniau ir patogiau.
1. Supjaustykite kiaulienos lašinius mažais kubeliais, sudėkite juos į didelį puodą ir įpilkite apie 2 litrus vandens. Virkite apie valandą, arba kol lašinukai taps permatomi, o vanduo išgaruos.
2. Įdėkite žalumynų ryšulėlį į puodą, taip pat svogūną, morką, česnakus ir šoninę bei supilkite du trečdalius butelio vyno. Pagardinkite (negailėdami!!!) druska, pipirais ir tarkuotu muskatu. Atsiminkite, kad kai rillettes atvės, jų skonis bus švelnesnis, nei jūs jaučiate ragaudami, kol jos vis dar karštos, tad geriau šiek tiek „persūdyti“ nei per mažai pasūdyti šioje stadijoje.
3. Į puodą sudėkite triušieną ir kiaulieną bei viską išmaišykite. Uždenkite puodą pergamentiniu popieriumi, tada dangčiu, ir sumažinkite ugnį iki tokio minimumo, kad puodas vos vos virtų. Taip virkite apie 2 valandas, retkarčiais pamaišydami. Išvirusi mėsa turi būti labai minkšta – tokia, kad ji tiesiog byrėtų prilietus.
1. Kepenėlės nuplaukite, nusausinkite ir išpjaustykite visas plėves bei pažaliavusias vietas. Išpjaustydami stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio.
2. Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite į ją pusę sviesto kiekio, pilkite aliejų. Sudėkite kepenėles ir kepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Išjunkite viryklę, uždenkite keptuvę ir palikite, kol atvės. Kepenėlės turi būti iškepusios, bet neperkepusios – kai perpjausite gabaliuką, turi būti dar rausvas viduje. Perdėkite kepenėles į gilų dubenį, o keptuvę išvalykite.
3. Grūstuvėje ar nedideliame dubenėlyje česnaką sutrinkite su druska (galite tam naudoti kočėlo galą ar medinį šaukštą). Įkaitinkitę keptuvę, ištirpinkite likusį sviestą, sudėkite česnaką su druska, supilkite brendį, suberkite žoleles. Viską užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies, o tada supilkite ant kepenėlių.
4. Visą ingredientų mišinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tada tą masę sudėkite į vieną didelį indą ar kelis mažus indelius.
5. Jei norite, pašteto viršų galite užpilti lydytu sviestu – sluoksnelis turėtų būti 1–2 mm storio. Sviesto sluoksnelis neleis apdžiūti pašteto viršui. Tačiau jei ruošiatės paštetą labai greit suvalgyti, sviesto sluoksnis nėra būtinas.
Laikykite paštetą šaldytuve.
Žuvies paštetai:
1. Lašišą susmulkinkite, varškės sūrį sutrupinkite šakute ir sumeskite į plakti skirtą indą.
2. Svogūną nulupkite, sukapokite, suberkite į dubenį su žuvimi ir sūriu.
3. Suberkite žalumynus, supilkite citrinų sultis, pagal skonį krėskite krienų, berkite druskos, pipirų.
4. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu, krėskite į stačiakampį negilų indą ir uždenkite jį maistine plėvele.
5. Paštetą per naktį laikykite šaldytuve.
6. Tiekite supjaustytą nestorais griežinėliais su sausoje keptuvėje skrudintu baltos duonos skrebučiu ir daržovių salotomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstačius į didesnį indą su ledu, trinkite maišikliu, plona srovele pildami grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas daržoves (neatšildykite!). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190`C karštumo orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve.
3. Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.
Vegetariški paštetai:
- Džiovintus baravykus mirkykite per naktį.
- Pievagrybius nuplaukite, pasmulkinkite, apšlakstykite aliejumi ir pakepinkite orkaitėje.
- Svogūnus susmulkinkite ir kepinkite svieste, kol pasidarys skaidrūs.
- Suberkite nusunktus baravykus ir troškinkite apie 10 minučių.
- Įmaišykite lydytą sūrelį, smulkintas petražoles, pagal skonį įberkite druskos.
- Sudėkite pakepintus pievagrybius ir viską sumalkite iki vientisos masės.
- Paštetą sukrėskite į stiklainiuką ir palaukite, kol atvės.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Kai svogūnai pagels, suverskite virtus grybus, masę pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 min.
2. Tada sudėkite lydytą sūrelį, suberkite smulkintus čiobrelius, kiek pakaitinkite, masę sukrėskite į plakimui skirtą indą, supilkite balzaminį actą ir išplakite elektriniu plakikliu.
3. Baravykus susmulkinkite, pakepinkite svieste, atvėsinkite ir įmaišykite į paštetą.
4. Paštetą supilkite į plokščią indą ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.
5. Tiekite su skrudintomis duonos riekelėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12–15 minučių. Juoduosius lęšius virkite taip pat vandenyje su aliejumi, bet ilgiau – apie 25 minutes.
2. Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Trumpai apkepkite juos keptuvėje su trupučiu aliejaus ant mažos ugnies.
3. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite. Palikite 15–20 minučių – lengviau nulupsite odelę.
4. Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
5. Dubenėlyje sumaišykite žaliųjų lęšių mišinį, išvirtus juoduosius lęšius, smulkiai supjaustytas petražoles ir šaukštelį saldžiųjų paprikų miltelių, įmaišykite kiaušinio trynį.
6. Kepimo indelį patepkite sviestu ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
7. Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais. Kepkite 20–25 minutes iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Svarbu!
• Lukštentus graikinius riešutus prieš naudojant būtina atidžiai perrinkti, nes dažnai pasitaiko mažų lukštų gabaliukų, kurie nepatiks nei jūsų dantims, nei smulkintuvo ašmenims.
• Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus – taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra – jie taps glotnūs lyg šilkiniai.
1. Bulvę, morkas ir salierą nuplaukite, nuskuskite ir išvirkite.
2. Svogūnus susmulkinkite ir kepkite aliejuje, kol įgaus aukso spalvą (kuo mažesnė ugnis, tuo bus saldesni svogūnai).
3. Virtas daržoves sumalkite, suberkite pupeles ir riešutus (šaukštą palikite pabarstyti).
4. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į maltas daržoves įmaišykite trynius, tuomet porcijomis plaktus baltymus, suberkite prieskonius. Gerai išmaišykite.
5. Masę sukrėskite į sviestiniu popieriumi išklotą ar sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Viršų pabarstykite riešutais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių arba kol gražiai apskrus. Valgyti galima tiek karštą, tiek šaltą su mėgstamu padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
- Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
- Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.