1. Lašišų filė susmulkinkite, sudėkite į puodelį, užpilkite neriebia grietinėle, kiek pakaitinkite ir atvėsinkite.
2. Želatiną ištirpinkite truputyje vandens, tada pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, supilkite į lašišos masę. Sukrėskite varškę, viską pagardinkite pipirais, keliais lašais ryžių acto, kapotais žalumynais. Jei reikia, pasūdykite.
3. Lašišų masę išplakite elektriniu plakikliu, tada palengva maišant šaukštu iš apačios į viršų įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę. Lašišų putėsius paskleiskite plokščiame inde – tokiame greičiau sustings.
4. Atskirame indelyje sumaišykite grietinę, rikotą, bri, šveicarišką ir mėlynųjų pelėsių sūrį, kol gausite vienalytę masę. Įmaišykite kapotas pistacijas, žalumynus ir tolygiai paskirstykite masę ant lašišos kremo.
5. Uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent 4 val. arba dar geriau – per naktį.
6. Tiekite su baltos duonos skrebučiu arba trapučiais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą.
2. Į puodelį supilkite sultinį, vermutą, įmeskite laurų lapelius, imbiero gabalėlį ir užvirinkite.
3. Į karštą sultinį įmeskite šviežią lašišą ir virkite apie 10 minučių, kol žuvis pradės byrėti.
4. Išgriebtą žuvį išdarinėkite, atvėsinkite, sumaišykite su kapota rūkyta lašiša.
5. Krapus nuplaukite ir sukapokite.
6. Krapus, kaparėlius, citrinų žieveles, 6 šaukštus nuoviro ir kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės ir sumaišykite su lašišų gabaliukais.
7. Užtepėlę pagardinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
8. Tiekite gerai atvėsintą su krapais, citrinos skiltele ir itališkos šviesios ar tamsios duonos riekele.
- Apelsiną, citriną gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą. Imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite, stambiai sutarkuokite. Nuplautus česnakų laiškus susmulkinkite.
- Į puodą supilkite žuvų sultinį, vermutą, įmeskite lauro lapą, suberkite pipirus. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite ir virkite apie 10 minučių. Iš atvėsusios žuvies išrinkite ašakas.
- Tepamąją varškę ištrinkite su tarkuotais imbierais. Sudėkite smulkintą žuvį, svogūnus, supilkite apelsino sultis. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Įmaišykite smulkintus česnakų laiškus. Tiekite su skrudinta tamsia ar šviesia itališka duonele.
- Sūrį, lašišą ir prieskonius sudėkite į gilų indą ir sumalkite iki vientisos masės. Tepkite (arba spauskite konditeriniu švirkštu) ant krekerių ir papuoškite žalumynais.
- Iš nurodyto kiekio produktų, gausite nemažą indelį kremo. Išeis kelios lėkštės vieno kąsnio užkandėlių.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5–6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską.
- Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas.
- Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
- Prieš patiekdami, sudėkite lašišos gabalėlius ant šiltų tortilijų.
- Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu.
- Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių.
- Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.
- Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto.
- Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.
Receptas iš tinklaraščio MaistoKlubas.lt
1. Lašišos filė supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Į šaukštelį dėkite vieną iš supjaustytų griežinėlių ir šalia konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremą. Taip kartokite su visais šaukšteliais, kol pagaminsite visus užkandžius. Papuoškite juos krapų šakelėmis ir citrinos griežinėliais.
1. Pailgą indą, kuriame nelankstoma tilps jūsų žuvis, išklojame maistine plėvele.
2. Sumaišome druską su cukrumi, suberiame ant plėvelės, dedame lašišą, apšlakstome aliejumi ir alkoholiu.
3. Ant lašišos išdėliojame plonai pjaustytus burokėlius.
4. Dabar svarbu viską sandariai uždengti maistine plėvele, kad nevyktų oksidacijos procesas.
5. Šaldytuve laikome mažiausiai 12 valandų, daugiausiai – 24 val. Nustebsite, kiek iš tokio, atrodytų, nedidelio gabalo žuvies išbėga skysčių, ir tai yra puiku, nes visas skonis susikoncentravo lašišoje be nereikalingo vandens.
1. Krapus, druską, cukrų ir pipirus sumaišykite. Šiuo mišiniu ištrinkite lašišą, suvyniokite į plėvelę ir 2–3 dienoms padėkite į šaldytuvą. Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais ir patiekite su padažu.
2. Paruoškite padažą: garstyčias išplakite su tryniu, cukrumi, citrinų sultimis. Toliau plakdami lėtai supilkite aliejų (turi išeiti majonezo tirštumo masė). Baigdami plakti suberkite krapus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Supjaustykite lašišos filė 1 cm riekelėmis.
2. Jūros druską sumaišykite su rupiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Marinuokite lašišą su citrinos sultimis, druskos ir pipirų mišiniu, žolelėmis ir alyvų aliejumi.
4. Po 10 min. lašišą išimkite, patiekite papuošę rožiniais pipirais ir salotų lapais.
- Gūžinę salotą nuplaukite, nusausinkite, stambiai suplėšykite ir išdėliokite lėkštėse.
- Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, labai plonai supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite giliame dubenyje.
- Aitriąją papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę, išvalykite, susmulkinkite.
- Imbierą sutarkuokite.
- Česnakus nulupkite, susmulkinkite ir negiliame dubenyje sumaišykite su aitriąja paprika, imbierais, ruduoju cukrumi, citrinos sultimis, aliejumi, austrių padažu, smulkintais krapais bei petražolėmis, nutarkuota citrinos žievele.
- Paruoštu marinatu užpilkite lašišų filė ir bent 2 val. palaikykite. Tada sudėkite ją ant salotų, apšlakstykite likusiu marinatu.
- Ant salotų taip pat išdėliokite raudono svogūno griežinėlius, berkite kaparėlių, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Tiekite su skurdinta baltos duonos riekele.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Lašišų gabalėlius sudėkite į plokščią indą, apšlakstykite apelsinų sultimis, pagal skonį apibarstykite imbieru ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis. Jei reikia, pasūdykite.
2. Avokadą nulupkite, susmulkinkite, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, tada suberkite į plakti skirtą indą.
3. Ten pat berkite smulkintas lašišas, varškę, sūrį. Galiausiai supilkite citrinų sultis ir išplakite iki vientisos masės.
4. Įdarą pagal skonį pasūdykite, įmaišykite žalumynus.
5. Ant nuo marinato nuvarvintų lašišų gabalėlių krėskite po šaukštą įdaro, jį paskirstykite ir lašišų plokšteles susukite kaip bokštelius.
6. Tiekite papuošusi petražolių šakele.
1. Želatiną užpilkite pienu ir palikite, kol išbrinks.
2. Lašišų filė susmulkinkite, užpilkite neriebia grietinėle ir pakaitinkite, bet neužvirkite. Tada ataušinkite.
3. Želatiną ištirpinkite, supilkite į lašišų ir grietinėlės masę, viską pagardinkite pipirais, įpilkite ryžių acto ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
4. Atskirai iki standžios masės išplakite plakamąją grietinėlę ir šaukštu atsargiai įmaišykite ją į lašišų putėsius. Masę supilkite į plokščią indą ir bent dviem valandoms pastatykite į šaldytuvą.
5. Padažui svogūnų laiškus susmulkinkite, šiek tiek (kad neprarastų spalvos ) pakepinkite sausoje keptuvėje, tada pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir išplakite elektriniu plakikliu.
6. Putėsius tiekite supjaustytus su žaliuoju svogūnų padažu.
Pagaminsite per 30 min. (neskaitant stingdymo laiko).
1. Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą, apšlakstykite citrinų sultimis, įberkite žiupsnelį druskos, sutrinkite iki vientisos masės.
2. Agurką perpjaukite išilgai į keturias dalis, nupjaukite dalį minkštimo su sėklomis, supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į sietelį, kad šiek tiek nusivarvėtų.
3. Į tepamąjį varškės sūrelį išspauskite česnaką, išmaišykite. Jei reikia, dar pasūdykite.
4. Nedideliais gabalėliais supjaustykite lašišą.
5. Į neaukštą stiklinę sluoksniais sudėkite varškės sūrelį, agurkus, lašišą ir avokadų tyrę. Užberkite nutarkuotų citrinų žievelių, papuoškite petražolių ar krapų šakele.
1. Lašišų filė supjaustykite pailgomis juostelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
2. Varškės sūrį kelis kartus permalkite mėsmale, pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Tada labai atsargiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
3. Kiekvieną lašišų juostelę susukite į norimos formos krepšelį, į vidų krėskite paruošto varškės kremo.
4. Paruoštus suktinukus bent valandai padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
5. Tiekite papuošusi krapų šakelėmis ir kitais žalumynais. Skanu valgyti su baltos duonos skrebučiais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Suberkite ryžius į didesnį dubenį ir kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu. Skalaukite ryžius, kol vanduo pasidarys skaidrus. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti.
2. Suberkite ryžius į puodą, supilkite vandenį, prieš virdama bent pusę valandos pamirkykite, dar geriau – valandą.
3. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos.
4. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių pastovėti.
5. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska.
6. Susidariusį sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti iki žmogaus kūno temperatūros ir galite formuoti sušį.
7. Sušiui sukti naudojamas specialus bambukinis kilimėlis. Ant kilimėlio tieskite jūrinių dumblių lakštą, ant jo dėkite ryžių sluoksnį, viduryje užtepkite kreminio sūrio, išdėliokite šiaudeliais pjaustytą avokadą ir lašišą.
8. Naudodama kilimėlį sušį susukite į standų ritinėlį.
9. Sušiui pjaustyti reikia aštraus peilio. Priklausomai nuo ritinėlio ilgio ir storio, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.
10. Išdėliokite ritinėlius kvadratinėje ar stačiakampėje lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažą.
1. Lašišą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį. Suberkite iš marinato išgriebtus, gerai nuvarvintus kaparėlius, smulkintus svogūnus, pamaišykite. Apšlakstykite citrinų sultimis, konjaku, aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, dar sykį išmaišykite.
2. Gautą masę sudėkite į nedidelius apvalius dubenėlius, suspauskite šaukštu. Kelias valandas laikykite šaldytuve.
3. Agurkus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir palikite 20 minučių. Nusunkite susidariusi skystį, daržovių griežinėlius vieną šalia kito išdėliokite lėkštėje. Dubenyje gerai išsukite garstyčias ir skystą medų. Supilkite vandenį, actą, konjaką ir dar sykį viską gerai išsukite.
4. Gautu mišiniu apšlakstykite agurkų griežinėlius. Po 15–20 minučių apibarstykite juos baltaisiais ir juodaisiais sezamais, ant viršaus sukrėskite lašišų masę. Ant kiekvieno žuvų ritinėlio uždėkite laiškinių česnakų, parmezano drožlių.
- Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.
- Užšaldytą lašišą supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir po vieną paskleiskite pailgoje lėkštėje.
- Paruoškite marinatą: imbierų šaknį nulupkite, sutarkuokite. Česnakų skiltelę sutraiškykite.
- Greipfrutą nulupkite, taip pat ir baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis. Iš kelių skiltelių išspauskite sultis, sumaišykite su austrių padažu, tarkuotais imbierais, česnakais, klevų sirupu.
- Marinatu užpilkite lašišų filė ir apie 15 min. palikite, kad pasimarinuotų. Ant viršaus užberkite kaparėlių, svogūnų laiškų, šalia padėkite greipfrutų skiltelių, griežinėliais pjaustytų ridikėlių.
- Tiekite su skrudintos baltos duonos riekelėmis.
- Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo ir marinavimo laiko).
1. Lašišų galvas ir svogūną puode užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite apie valandą (taip pat galite pridėti ir lašišos filė odą). Nukoškite sultinį per sietelį.
2. Į sultinį įdėkite krabą, lauro lapus ir pipirus. Pavirkite apie 10-15 minučių. Išgriebkite krabą, sudėkite lašišos ir menkės filė, morką. Virkite, kol išrakinėsite krabo mėsą.
3. Su kiaurasamčiu sultinyje susmulkinkite žuvies filė – išvirusi ji lengvai suyra. Sudėkite krabo mėsą ir krevetes, užvirinkite. Išgriebkite morką, sudėkite želatiną, išmaišykite, kol ji ištirps.
4. Supilstykite į indelius. Galima papuošti citrinos griežinėliais ar žalumynais. Palikite šaltieną stingti, o atvėsusią įdėkite į šaldytuvą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 C°.
2. Sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies. Leiskite atvėsti.
3. Virtuvine šluotele paplakite kiaušinius. Supilkite į juos tirpintą sviestą.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Maišydami, po truputį suberkite į kiaušinių mišinį. Įmaišykite ir grietinę.
5. Lašišą supjaustykite labai smulkiais kubeliais, įmaišykite į tešlą drauge su citrinos žievele ir kapotais krapais. Pagardinkite druska, pipirais.
6. Į sviestu pateptas madlenų formeles, dėkite po šaukštą tešlos, bet tik tiek, kad prisipildytu 3/4 formelės. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.
7. Mėgaukitės dar šiltais arba atvėsusiais pyragėliais.