Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkandžiai vaikams iš rudens gėrybių: nuo morkų keksiukų iki moliūgų humuso

Ruduo – metas, kai ant stalo puikuojasi daugybė patiekalų iš daržovių. Dar rugsėjo pradžioje ūkininkai nurenka įvairius šakniavaisius – morkas, burokus, ridikus, o artėjant spaliui – moliūgus bei kopūstus. Ką skanaus pagaminti iš šių gėrybių, kad patiktų ne tik suaugusiems, bet ir vaikams?
Morkų keksiukai
Morkų keksiukai / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojamos prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, iš daržo gėrybių galima pagaminti daug įvairių sveikų ir skanių užkandžių, o šviežios daržovės – geriausia, ką tėvai gali pasiūlyti į mokyklą kasdien skubančioms savo atžaloms.

Pasak maisto ekspertės, kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui ypač naudinga valgyti morkų. Nors įprasta užkandžiauti šviežiomis, šiaudeliais supjaustytomis morkomis, iš šios daržovės galima pagaminti kur kas originalesnių užkandžių, pavyzdžiui, morkų keksiukus.

„Morkų keksiukai tikrai nustebins mokyklinuką. Norint pagaminti sveikuoliškus keksiukus, svarbiausia nenaudoti daug cukraus – saldumo užteks iš pačių morkų. Be to, siūlyčiau naudoti speltos miltus, tuomet tešlos skonis ir tekstūra bus geresni,“ – pataria V.Juodkazienė.

Gardūs ir purūs morkų keksiukai

Ingredientai:

  • 1,5 stiklinės speltos miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/3 stiklinės cukraus;
  • 1/16 arbat. šaukšt. saldžiosios stevijos;
  • 0,5 stiklinės obuolių tyrės;
  • 1/3 stiklinės alyvuogių arba kokosų aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. obuolių acto;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 200 g tarkuotų morkų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo formelėmis išklokite keksiukų kepimo skardą.

2. Visus sausus ingredientus išmaišykite vidutinio dydžio dubenyje ir trumpam atidėkite.

3. Didesniame inde sumaišykite visus skystus ingredientus, taip pat ir morkas. Tuomet iš lėto pilkite skystų ingredientų masę į sausų ingredientų masę.

4. Gautą keksiukų mišinį supilkite į kepimo formeles.

5. Keksiukus kepkite apie 20 minučių, kol švelniai apskrus. Ištraukus leiskite atvėsti.

123RF.com nuotr./Morkų keksiukai
123RF.com nuotr./Morkų keksiukai

Granolos kąsneliai su morkomis

Nors granolą dažniausiai gaminame iš avižų, riešutų, ar džiovintų vaisių, į ją galima įdėti ir šviežių morkų. Granolos kąsnelius lengva paruošti, – tereikia sulipdyti visus ingredientus į rutuliukus, kuriuos labai smagu ir skanu valgyti.

Ingredientai:

  • 1,5 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių;
  • 1/3 stiklinės skaldytų karijų riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų;
  • 3/4 valg. šaukšt. migdolų sviesto;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 3/4 stiklinės grubiai tarkuotų morkų;
  • 1/3 stiklinės razinų.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, karijų riešutus ir linų sėmenis. Sudėkite migdolų sviestą, medų, cinamoną ir viską gerai išsukite. Įmaišykite tarkuotas morkas ir razinas.

2. Paimkite du valgomuosius šaukštus masės ir iš jos formuokite rutuliukus. Jei masė limpa prie rankų – patepkite jas aliejumi.

3. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant didelės lėkštės, išklotos kepimo popieriumi, ir palikite sustingti šaldytuve bent vienai valandai. Šiuos granolos kąsnelius šaldytuve galima laikyti net savaitę.

Vida Press nuotr./Rutuliukai
Vida Press nuotr./Rutuliukai

Kotletai su burokėliais

Daugelis vaikų gana skeptiškai žiūri į burokėlius – dažnai jiems nepatinka jų kvapas ar tamsi spalva. Visgi, šioje daržovėje gausu vitaminų ir skaidulų, kurios reikalingos augančiam organizmui. V.Juodkazienė siūlo pagaminti sotų priešpiečių dėžutės užkandį – vieno kąsnio kotletus, kuriose itin lengva paslėpti burokėlius.

Vieno kąsnio kotletai su burokėliais, žirniais ir bulvėmis – indiškos virtuvės įkvėptas receptas, pritaikytas vaikams. Šiame užkandyje mažiau prieskonių, o dėl sudėtyje esančių bulvių, kotletai būna labai minkšti ir juos malonu valgyti. Patiekalas puikiai tinka ir vegetarams,“ – sako maisto ekspertė.

Ingredientai:

  • 1 vidutinis išvirtas ir nuluptas burokėlis;
  • 2 išvirtos ir nuluptos didelės bulvės;
  • 0,5 smulkiai supjaustytas raudonasis svogūnas;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos prieskonių;
  • druskos pagal skonį;
  • 1 stiklinė džiūvėsėlių;
  • 0,5 stiklinės šaldytų žirnelių.

Gaminimas:

1. Bulvių trintuvu sutrinkite bulves ir burokėlį, kol masė taps panaši į košę. Į ją sudėkite gerai smulkintą svogūną, prieskonius ir duonos trupinius.

2. Rankomis išmaišykite visą masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Suberkite žirnelius ir dar kartą pamaišykite.

3. Imkite po nedidelį kiekį masės ir formuokite norimo dydžio kotletus (skaniausi maži, vos vieno ar kelių kąsnių).

4. Kotletus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 15 minučių.

Astos Černės nuotr./Burokėlių blyneliai
Astos Černės nuotr./Burokėlių blyneliai

Moliūgų humusas

Moliūgas – tikras rudens derliaus karalius. Ši ryški daržovė dažniausiai naudojama sriuboms, troškiniams, ar pyragams gaminti, tačiau pasak maisto ekspertės, moliūgas yra puikus ingredientas ruošiant ir užkandžius vaikams, pavyzdžiui, humusą.

„Moliūgas net gerai žinomiems patiekalams suteikia išskirtinį skonį. Vaikams galite pagaminti moliūgų humusą – jį galės valgyti su šviežiomis morkomis, salierų ar agurkų šiaudeliais, duoniukais,“ – siūlo V.Juodkazienė.

Ingredientai:

  • 2 skardinės virtų avinžirnių;
  • 425 g naminės moliūgų tyrės;
  • 2 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1,5 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 1/4 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos.

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir išsukite iki vientisos masės. Jai masė per tiršta – įpilkite dar alyvuogių aliejaus.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų humusas
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų humusas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais