Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, pagrindinė paslaptis, norint džiaugtis skaniu kepsniu – ruošti jį kuo paprasčiau.
Pašnekovas pasakoja, jog renkantis mėsą sultingam kepsniui, vertėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus:
Riebalų ir raumens santykis. Aukščiausios kokybės mėsa neturi būti per riebi, tačiau šiek tiek riebalo reikia, kad kepama neišdžiūtų.
Mėsos kvapas bei spalva. Mėsa turi būti rausva, šviesi, blizgi. Taip pat ji neturėtų būti apdžiūvusi. „Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Įvairiausios rūšies mėsą: ar tai būtų jautiena, ar kiauliena, ar aviena, sieja vienas kokybės bruožas: kuo tamsesnė mėsa – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė“, – sako G.Bačkovas.
Vida Press nuotr./Jautienos gabaliukai
Mėsos galiojimo data. Kuo ilgiau galioja, tuo yra šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–5 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. „Vartojimo terminas yra matomas ant kiekvieno produkto etiketės. Ant jos taip pat nurodyta mėsos laikymo temperatūra, todėl grįžę namo iš parduotuvės būtinai vadovaukitės nurodytomis instrukcijomis – šviežia, tinkamai laikoma mėsa neabejotinai bus skaniausia ir sultingiausia“, – pabrėžia mėsos ekspertas.
Skirtingos rūšys – skirtingos kepimo taisyklės
Jeigu užsimanėte kiaulienos kepsnio – geriausia kepimui rinktis sprandinę.
G.Bačkovas sako, kad kiekvienos rūšies mėsai galioja skirtingos kepimo taisyklės, o pirmiausia kepsniui svarbu pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Pavyzdžiui, jeigu užsimanėte kiaulienos kepsnio – geriausia kepimui rinktis sprandinę. O kad atskleistumėte daugiausia mėsos skonio ir aromato, prieš kepant tokius kepsnius G.Bačkovas siūlo kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.
Jeigu pasirinkote kepti vištieną, plonais gabaliukais supjaustytą mėsą galite 15–20 min. pamarinuoti sojų padaže. Jeigu norisi aštriau – marinuojant galima įpjaustyti aštriųjų pipirų arba paprasčiausiai įberti žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.
Jeigu norėtumėte išsikepti jautienos kepsnį, G.Bačkovas pataria, kad geriausia būtų rinktis antrekotą, nugarinę ar išpjovą. Geriausiam skoniui išgauti, mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje. Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 minutes, jeigu norite gerai iškepto – po 4 minutes. O ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska.
Vida Press nuotr./Kepsnys
Klaidos, kurių geriau nekartoti
Mėsos ekspertas įvardija apie didžiausias klaidas ir dalijasi patarimais, kurie kiekvienam mėsos mėgėjui namuose padės išsikepti patį skaniausią kepsnį:
Neįkaitinta keptuvė. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų: prieš kepant per silpnai įkaitinta keptuvė ar grilius. Jeigu keptuvėje aliejus bus per mažai įkaitęs – į ją įdėjus jautieną, mėsa pradeda virti, matomas burbuliavimas – tokia mėsa bus sugadinta.
Keptuvė uždengta dangčiu. Kepant kepsnį nepatariama keptuvės uždengti dangčiu. Mat tuomet mėsa pradeda ne kepti, o troškintis. Todėl kepsnį geriausiai kepti atviroje keptuvėje arba įsigijus specialų dangtį su tinkleliu, kuris leis pasišalinti garams.
Vida Press nuotr./Jautienos kepsnys
Netinkamas mėsos pasirinkimas. Norint paruošti skaniausią jautienos kepsnį, mėsos ekspertas siūlo verčiau rinktis brandintą mėsą. Pasirinkus tokį produktą, anot jo, kokybišką kepsnį namuose išsikepsite be vargo.
G.Bačkovas dalijasi ir jautienos antrekoto kepsnio receptu. Ekspertas primena, kad jautieną ruošti reikėtų kuo paprasčiau, nes čia ir slypi kepsnio gero skonio paslaptis.
Jautienos antrekoto kepsnys
Ingredientai:
- 2–3 cm storio jautienos antrekotas;
- šlakelis saulėgrąžų aliejaus;
- žiupsnelis jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų;
- 50 g sviesto;
- 1 skiltelė česnako.
Gaminimas:
1. Pirmiausia kepsnį nusausinkite servetėle tam, kad jo paviršius nebūtų drėgnas. Tuomet įkaitinkite keptuvę ir į ją pilkite šlakelį saulėgrąžų aliejaus. Į gerai įkaitintą aliejų dėkite antrekotą ir apie 1,5–2 min. jį pakepkite iš abiejų pusių. Tuomet gabalėlį sviesto sumaišykite su skiltele smulkinto česnako ir žiupsneliu jūros druskos.
2. Ant iš keptuvės ištraukto kepsnio berkite žiupsnelį jūros druskos, pipirų bei užtepkite paruoštą sviestą. Galiausiai kepsnį uždenkite gabaliuku folijos ir taip palaikykite apie 10 min., kad pasiskirstytų prieskoniai ir atsipalaiduotų mėsos raumuo. Tokiu būdu paruoštas kepsnys bus daug minkštesnis ir sultingesnis.
Jūsų dėmesiui – dar keli kepsnių receptai:
Ingredientai
Actas:
2.00 valg. š. (Marinatui; vyno acto)
Aliejus:
100.00 ml (Marinatui ir 2 valg. š. glajui)
Kmynai:
2.00 arbat. š. (Glajui)
Kaip gaminti
1. Plastikiniame maišelyje sumaišykite marinato produktus, sudėkite mėsą ir 2 val. palaikykite šaldytuve.
2. Sumaišykite glajaus produktus. Kepkite mėsą ant grotelių, kelis kartus patepkite glajumi, baigdama kepti pabarstykite druska.
3. Tiekite su pomidorų padažu ir ant grotelių keptais baklažanais arba cukinijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Jautiena:
500.00 g (uodeginės (2,5 cm storio griežinėlis))
Mangas:
1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų ir žiupsnelis marinatui)
Obuolių sidro actas (marinatui) 2.00 valg. š.
Kmynai:
2.00 arbat. š. (marinatui)
Kalendros:
1.00 arbat. š. (grūdelių marinatui)
Kaip gaminti
1. Sumaišykite marinatui skirtus produktus, supilkite į plastikinį maišelį, įdėkite mėsą, marinuokite šaldytuve apie 3 valandas.
2. Nusausinkite mėsą ir apkepkite keptuvėje įkaitintame svieste maždaug po 4 minutes iš visų pusių. Jei mėgstate gerai iškepusią jautieną, sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę ir pakepkite mėsą dar 8–10 minučių.
3. Nulupkite avokadą ir mangą, supjaustykite stambiais gabalėliais.
4. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, pasūdykite ir suplakite šluotele. Apšlakstykite padažu salotas, atsargiai išmaišykite.
5. Dėkite į lėkštę salotų, ant viršaus išdėliokite avokadų ir mangų gabalėlius, plonais griežinėliais pjaustytą mėsą, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Veršiena:
600.00 g (filė arba nugarinės)
Penkių rūšių pipirų mišinys 3.00 valg. š.
Vynas:
400.00 ml (raudonojo sauso)
Bruknės (šviežios) 100.00 g
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.
2. Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.
3. Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.
4. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).
5. Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai:
1.00 arbat. š. (jei nemėgstate, tiks ir kitokios prieskoninės žolelės ar jų mišinys)
Kaip gaminti
Jis itin mėgstamas pietinėse JAV valstijose. Vištieną galite pakeisti veršiena ar kalakutiena, o padažui panaudoti graikišką jogurtą – tuomet patiekalas nebus pernelyg riebus.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Vištų krūtinėles šiek tiek lengvai pamuškite mėsos plaktuku, apšlakstykite iš abiejų pusių citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais, čiobreliais, galiausiai abi puses ištepkite aliejumi.
3. Sudėkite ant folija apvyniotų grotelių ir apie 10 min. kepkite orkaitėje.
4. Per tą laiką gerai įkaitintame aliejuje apkepkite faršą. Maišykite jį, kad nesukristų į gabalus. Po kelių minučių supilkite sultinį, į kurį įmaišytas krakmolas. Kai padažas sutirštės, supilkite jogurtą ir nukelkite nuo viryklės.
5. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įberkite trinto česnako. Tokiu padažu užpilkite vištienos kepsnius.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Kiaulieną supjaustykite 1–1,5 cm dydžio gabaliukais ir juos truputį pamuškite. Tada mėsą apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje mėsos gabaliukus apkepkite iš abiejų pusių.
2. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepkite.
3.Morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite.
4.Į kepimo formą įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite apkeptus kiaulienos gabalėlius. Ant mėsos dėkite sluoksnį apkeptų svogūnų, paskui – morkų. Ant viršaus užpilkite majonezo ir apie 20 min. viską kepkite orkaitėje.
Suskleisti
Ingredientai
Kiauliena:
2.00 g (išpjovos gabalėliai po 250 g)
Sultys:
1.00 arbat. š. (citrinų)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Kiaulienos išpjovas perpjaukite pusiau, kiekvieną gabalėlį išilgai supjaustykite į tris dalis, tik nenupjaukite iki galo. Supinkite kasytes, o galus sutvirtinkite dantų krapštukais.
- Dubenėlyje gerai išmaišykite medų, aliejų, garstyčias, citrinų sultis ir pipirus, sudėkite paruoštas kasytes, apvoliokite marinate ir palikite 5 minutėms pastovėti.
- Kasytes apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 3 minutes su šlakeliu aliejaus, perdėkite į kepimo indą ir dar 10 minučių kepkite 190 laipsnių orkaitėje. Tiekite su šviežiomis salotomis.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
2.00 žiupsnelis (kepsniams ir padažui)
Pipirai:
2.00 žiupsnelis (kepsniams ir padažui)
Česnakai:
4.00 skiltelės (kepsniams ir skiltelė - padažui)
Vynas:
1.00 st. (0,5 sauso raudono - kepsniams)
Miltai:
2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti
- Mėsą pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno gabaliuko išspauskite šiek tiek česnako.
- Visus kepsnius sudėkite į dubenį, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, apipilkite vynu ir marinuokite bent parą šaldytuve.
- Užmarinuotus kepsnius suvyniokite į foliją, prieš tai juos gausiai apibarstykite pjaustytais svogūnais (kepant svogūnai išleis savo sultis ir mėsa taps minkšta ir sultinga) ir kepkite ~45 min 200 laipsnių orkaitėje.
- Po to foliją nuvyniokite, svogūnus nuimkite ir mėsa dar keletą minučių paskrudinkite.
- Padažui: Grietinėlę supilkite į puodą ir šiek tiek pakaitinkite, į ją įmaišykite pomidorų padažo, druskos, pipirų, išspauskite česnako.
- Į padažą įmaišykite porą šaukštų miltų, kad jis įgautų tinkamą konsistenciją, dar minutėlę pavirkite padažą nukelkite nuo ugnies ir jau galite tiekti (padažas būtinai tiekiamas karštas).
Pagaminsite per 1 val. 30 min neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (rūpios - pagal skonį)
Krienai:
4.00 valg. š. (krienų padažui)
Grietinėlė:
6.00 valg. š. (plakamosios - krienų padažui)
Kaip gaminti
- Mėsą nuplaukite, negražias vietas išpjaustykite, perpjaukite per pusę, kad gabalėliai tilptų į keptuvę, tada ant didelės liepsnos labai trumpai apkepkite be riebalų iš visų pusių, kad jautiena įgautų dūmų skonį.
- Taip paruoštus jautienos gabalėlius dėkite į kepimo skardą be riebalų ir iki 60 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 1,5 val.
- Tinkamai iškepta jautiena viduje turi būti rožinės spalvos. Kol jautiena kepa, paruoškite kukurūzų burbuoles: jas nuvalykite, išvirkite sultinyje, supjaustykite gabalėliais ir, pabarsčiusi druska bei pipirais, apskrudinkite iš abiejų pusių karštame svieste.
- Iškeptą mėsą supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite į lėkštes. Šalia tiekite svieste skrudintų kukurūzų.
- Krienų padažui sumaišykite iš mėsos išsiskyrusį skystį su šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, įmaišykite tarkuotus krienus ir gerai atšaldytą išplaktą grietinėlę.
- Padažą saikingai pasūdykite ir patiekite salotų lapeliuose. Šalia dėkite orkaitėje keptų pomidorų su šakelėmis ir svieste keptų grybų.
Suskleisti