„Ir mes turime tokią tradiciją, kai per Žolinę susirenka visa giminė, ruošiame vaišių stalą ir linksmai vaišinamės. Tuo laiku daug kaitros turi duonkepė: kepu duoną, kitus patiekalus iš miltų, taip pat kugelį, mėsos kepsnius ir dargi obuolius“, – sako V. Radzevičius.
Grilio patiekalai tinka Žolinei
Žinoma, maistas – neatsiejama bet kokios šventės dalis, taip pat – ir Žolinės. Pašnekovas teigia, kad šia proga svarbi meniu dalis yra mėsiški patiekalai.
„Dešros ir dešrelės, ypač naminės, taip pat kepta mėsa, patiekiama su šviežiomis ar grilintomis daržovėmis tikrai papuoš Žolinės stalą. Vienas iš šventės simbolių – obuoliai, tad ir jų siūlyčiau išsikepti“, – pataria žymus kulinaras.
Gardu ir šventiška: sultinga kiaulienos šoninė
Artėjančios Žolinės proga virtuvės entuziastas V. Radzevičius kviečia pasigaminti kiaulienos šoninės kepsnį. Jo teigimu, šis patiekalas suderina senuosius lietuviškus skonius ir šiuolaikines grilio tradicijas.
„Neabejoju, kad šis receptas padovanos šventę su traškia odele pasipuošusiu kiaulienos kepsniu, kuris puikiai tiks tiek Žolinei, tiek ir kitai progai. Kepsnys – sultingas ir aromatingas, o prie jo puikiai derės keptos daržovės: cukinijos, bulvės, morkos. Jei norėsis deserto, patiekite grilyje keptus obuolius su medumi ir cinamonu“, – pataria V. Radzevičius.
Kiaulienos šoninės kepsniui reikės:
- 1 kg šviežios kiaulienos šoninės su oda,
- 4 smulkintų skiltelių česnako,
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 v. š. sojos padažo,
- 2 a. š. medaus arba rudojo cukraus,
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių,
- 1 a. š. džiovinto rozmarino,
- 1 a. š. paprikos miltelių,
- 1 a. š. druskos,
- 1 a. š. juodųjų pipirų,
- Šlakelio citrinos sulčių.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų arba cukrų, susmulkintą česnaką, čiobrelius, rozmariną, druską ir pipirus. Šis mišinys suteiks šoninei puikų skonį ir aromatą.
Kiaulienos šoninę nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet padarykite keletą negilių įpjovų odoje, kad marinatas geriau įsigertų.
Ištrinkite kiaulienos šoninę paruoštu marinatu, gerai įtrinkite ir tarp įpjovų. Uždenkite mėsą maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2–4 valandas, o dar geriau – per naktį.
Iki vidutinės arba vidutiniškai aukštos temperatūros įkaitinkite grilį. Jei naudojate anglimi kūrenamą grilį, įsitikinkite, kad žarijos yra pakankamai įkaitusios, tačiau ne per karštos, kad šoninė nedegtų iš išorės.
Padėkite marinuotą kiaulienos šoninę ant grilio odele į apačią. Kepkite maždaug 5–7 minutes, kol odelė taps traški ir auksinės spalvos.
Apverskite šoninę ir toliau kepkite, kartkartėmis apversdami, apie 20–30 minučių, priklausomai nuo mėsos storio. Kepimo metu galite dar kartą aptepti šoninę likusiu marinatu.
Šoninei iškepus, išimkite ją iš grilio ir leiskite keletą minučių pailsėti, kad pasiskirstytų sultys. Tuomet supjaustykite šoninę plonomis riekelėmis.
Prieš patiekiant, apšlakstykite kepsnius citrinos sultimis, kad suteiktumėte gaivumo. Patiekite su grilyje keptomis daržovėmis ar šviežiomis salotomis.
Skanios Žolinės!