Taip pat skaitykite: Ji24.lt konferencijoje – mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Per pusmetį numečiau 24 kg“
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais produktais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduotinais maisto produktais.
„Žmonės, nusprendę nuo šios akimirkos gyventi sveikai ir rūpintis savimi, neišvengs žalingų įpročių atsikratymo ar gyvenimo būdo pakeitimo, tačiau ne mažiau svarbu ir šaldytuvo revizija, – sako V. Kurpienė. – Be jokio gailesčio reikėtų išmesti mėsos pusgaminius, tokius, kaip rūkyta, virta dešra ar dešrelės bei kumpiai, šaldytus mėsos bei miltinius pusgaminius, pramoniniu būdu marinuotas daržoves, majonezą, margariną, jogurtą su priedais, pirktinius padažus ir užtepėles.“
V. Kurpienė įvardija 10 maisto produktų, kuriuos privalote turėti savo šaldytuve:
- Įvairiaspalvės daržovės. Daržovių žmogui reikia daug ir įvairių – organizmui nepakaks tik salotų lapų, agurkų ir pomidorų. Šaldytuve nuolat turėtų būti augančių po žeme ir ant žemės bei įvairių spalvų daržovių: raudonų (paprikos, burokai), oranžinių (morkos, moliūgai), violetinių (baklažanai, purpuriniai gūžiniai kopūstai), žalių (brokoliai, cukinijos, šparagai) ir kitų. Skirtinga spalva reiškia skirtingas organizmui naudingas medžiagas.
Ingredientai
Aliejus:
30.00 ml (15 ml – užkandžiui ir 15 ml – padažui)
Kiauliena:
300.00 g (nugarinės, supjaustytos 5 x 5 cm
gabaliukais)
Svogūnai:
40.00 g (pjaustytų griežinėliais)
Druska:
1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos iš malūnėlio ir žiupsnelis padažui)
Kmynai:
1.00 arbat. š. (½ SANTA MARIA – padažui)
Cinamonas:
1.00 arbat. š. (¼ SANTA MARIA malto – padažui)
Kukurūzai:
20.00 vnt. (traškučių – SANTA MARIA NACHO)
Sūrio kremas: (patiekti) 100.00 g
Kopūstai:
1.00 vnt. (raudonųjų – patiekti)
Kaip gaminti
- Apskrudinkite kiaulieną keptuvėje ar puode, sudėkite svogūnus, česnakus ir kepkite kelias minutes.
- Įpilkite vandens, įberkite druskos ir virkite apie 2,5–3 val., kol mėsa suminkštės.
- Išimkite mėsą iš sultinio ir, šiek tiek palaukę, suplėšykite ją dviem šakutėmis.
- Aliejuje pakaitinkite pomidorų padažą ir supilkite sultinį.
- Kaitinkite, kol užvirs, įdėkite padažui skirtus prieskonius ir apie 10 min. kaitinkite.
- Užpilkite padažą ant mėsos, palengva maišykite ir palaukite kelias minutes.
- Paskrudinkite 5 min. traškučius iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Paruoštą mėsos ir pomidorų padažą uždėkite ant paskrudintų traškučių ir patiekite su sūrio kremu ir daržovėmis.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Baklažanus ir cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis, pasūdykite ir kuriam laikui palikite – dings baklažanų kartumas. Tada išsiskyrusį skystį nusausinkite.
2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir supjaustykite storokais griežinėliais.
3. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kol pasidarys permatomas, tada atvėsinkite ir sumaišykite su plaktais kiaušiniais, miltais, druska ir pipirais.
4. Į aliejumi pateptą kepimo formą sluoksniuokite bulves, baklažanus, cukinijas, pomidorus, griežinėliais pjaustytą mocarelą.
5. Apkepą apliekite kiaušinių ir miltų plakiniu ir ant viršaus berkite tarkuoto parmezano. Kepkite karštoje orkaitėje 35–40 min.
Suskleisti
- Vaisiai. Kaip ir daržovės, vaisiai turėtų būti įvairūs – nuo lietuviškų obuolių ar kriaušių iki egzotiškų mangų ar kivių. Per dieną patariama suvalgyti bent 1–2 vaisius be jokių saldžių priedų. Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai naudingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis.
-
Shutterstock nuotr./Kiaušinis
Kiaušiniai. Net 13 vitaminų ir mineralų turintys kiaušiniai yra mažai kaloringi, todėl rekomenduojami besilaikantiems dietos. Jie turi lengvai pasisavinamų baltymų, o juose esančio cholesterolio mokslininkai nebesiūlo vengti. Tai puikus ir greitai paruošiamas vakarienės valgis.
- Žuvis. Žuvis žmogaus organizmui yra būtina dėl omega-3 riebalų rūgščių, lengvai pasisavinamo baltymo bei kitų naudingųjų savybių. Naudinga valgyti įvairią žuvį: tiek liesesnę (menkę), tiek riebesnę, pavyzdžiui, silkę.
- Liesa mėsa. Tiems, kas neįsivaizduoja gyvenimo be gardaus kepsnelio, patariama rinktis liesą mėsą: triušieną, veršieną, kalakutieną ar vištieną. Svarbu ne tik kokio gyvulio mėsa, bet ir kuri jo dalis, nes vištienos sparneliai – riebu, o krūtinėlė – liesa. Šaldytuve mėsa turėtų būti laikoma atskirai nuo kitų produktų.
Ingredientai
Druska:
2.00 arbat. š. (marinatui)
Actas:
2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
- Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
- Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
- Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
- Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai
Suskleisti
- Rūgštūs pieno produktai. Maždaug kas trečias Lietuvos gyventojas netoleruoja laktozės, bet tai nereiškia, kad negalima vartoti jokių pieno produktų. Kefyro, rūgpienio ar grietinės sudėtyje laktozės mažai, tačiau organizmui būtinų baltymų – gausu. Rinktis reikėtų įprasto riebumo produktus be priedų.
- Uogos. Vitaminų gausa pasižyminčios uogos turėtų būti skanaujamos visus metus, tad patariama ne tik valgyti sezono metu, bet ir užsišaldyti bei mėgautis jomis metų laiku, kai organizmui labiausiai trūksta vaisių – sausio-kovo mėnesiais.
Ingredientai
Sūris:
200.00 g (tepamas grietinėlės)
Sultys:
3.00 valg. š. (citrinų)
Uogos: (mėlynės, avietės, gervuogės, serbentai) 600.00 g
Kaip gaminti
1. Šokoladinį glajų paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Šiek tiek atvėsinkite ir gerai sumaišykite su pasmulkintais javainiais.
2. Dar šiltus javainius sudėkite į atsegamą kepimo formą, šaukštu lengvai paspauskite ir išlyginkite paviršių. Padėkite į šaldytuvą sustingti.
3. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti. Grietinėlės sūrį išmaišykite su klevų sirupu ir citrinų sultimis. Grietinėlę plakite, kol susidarys putos, sumaišykite su sūrio mase. Želatiną pakaitinkite, kad išsileistų, šiek tiek atvėsinkite ir nuolat maišant plona srovele supilkite į sūrio masę. Ją sudėkite ant sustingusių šokoladinių javainių ir mažiausiai 2 valandas (geriausia – per naktį) laikyti šaldytuve.
4 Uogas nuplaukite (jei šaldytos – atitirpinkite), apdžiovinkite ant virtuvinio rankšluosčio ir sudėkite ant torto. Papuoškite mėtų lapeliais.
|
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Suskleisti
- Namuose gaminti padažai ir užtepėlės. Pramoniniu būdu gamintą padažą ar užtepėlę galima pakeisti savos gamybos pagardu. Trintuvu sumaltas daržoves galima sumaišyti su prieskoniais, aliejumi bei kitais ingredientais.
Ingredientai
sojų pupelių varškė 200.00 g
Morkos:
1.00 vnt. (pusė morkos)
Imbieras:
1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio tarkuoto šviežio)
Citrinos:
1.00 vnt. (2–3 šaukštai sulčių)
Duona:
1.00 vnt. (mėgstama duona)
Kaip gaminti
1. Saliero stiebą ir morką supjaustykite mažais gabalėliais. Česnako skilteles sutrinkite ir suberkite ant smulkintų daržovių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apie 2 minutes vis pamaišydami troškinkite daržoves, įpilkite tabasko padažo. Palikite atvėsti.
2. Sojų pupelių varškę sutrinkite šakute ir pagardinkite tarkuotu imbieru, citrinų sultimis bei malta ciberžole. Sudėkite atvėsusias daržoves ir atsargiai išmaišykite. Užbarstykite petražolių. Šiek tiek paskrudinkite sezamų sėklas ir užbarstykite ant kremo.
3. Paruoštą kremą tepkite ant mėgstamos skrudintos duonos.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Kaip gaminti
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
- Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
- Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
- Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
- Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
- Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
Suskleisti
- Tofu. Iš Rytų atkeliavęs ir mitybos specialistų vertinamas sojos pieno sūris, gaminamas iš virtų ir susmulkintų sojos pupelių, – tikra augalinių baltymų bomba. Jo galima nusipirkti ar pasigaminti namie patiems. Vos 100 g sūrio yra penktadalis būtinos paros normos baltymų. Be to, tofu yra laikomas visaverte mėsos pamaina ir rekomenduojamas žmonėms su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, mat produktas šį kiekį mažina.
Ingredientai
Konservuoti pomidorai be odelių (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Konservuotos raudonosios pupelės (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Tako padažas (indelis) 1.00 vnt.
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Tofu sūrį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, tada išgriebkite ir sudėkite į atskirą dubenį.
2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kuriame kepė tofu sūris. Kai jie dailiai pagels, sumeskite smulkintą vištieną ir kepkite, iki ji apskrus.
3. Tada sudėkite pomidorus, supilkite tako padažą, sumeskite smulkintą papriką, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir po 10 min. suberkite nuvarvintas pupeles.
4. Troškinį dar kiek pakaitinkite, iki pupelės sušils, tada įmaišykite tofu sūrio kubelius.
5. Troškinį gausiai apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir tiekite karštą.
Suskleisti
- Prieskoninės žolelės. Bazilikai, melisa, čiobreliai, mėtos, rozmarinas bei kitos jau nuskintos žolelės gali būti saugiai laikomos tiek šaldytuve, tiek šaldiklyje.
Taip pat skaitykite: 3 moksliškai įrodyti būdai, kaip sutirpdyti pilvo riebalus
V. Kurpienė pažymi, kad norint maistą kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir išsaugoti produkto naudingąsias savybes, svarbu įsigyti kokybišką šaldytuvą. „Daržoves patarčiau laikyti specialiame „Hydrofresh“ tipo stalčiuje su reguliuojamu drėgmės lygiu, kuris leis išsaugoti šviežumą bent 2–3 kartus ilgiau.
Tiems, kurie visos savaitės valgiaraštį susidėlioja iš anksto, vertėtų pasidairyti šaldytuvo su „Chillbox“ tipo stalčiumi, kuriame esantys automatiniai elektroniniai davikliai palaiko 2–3 laipsniais mažesnę temperatūrą“, – sako V. Kurpienė.