Vaidos cukinijų blyneliai su dzadzikio padažu – absoliutūs nugalėtojai!

„Cukinijų blynelių receptų yra tikra gausybė ir, greičiausiai, daugelis iš jūsų turi savo, laiko patikrintą variantą. O, va, aš neturėjau, nes vis kažkas man iki galo neįtikdavo, tai per prėska, tai skonis ne toks, kokio tikėjausi ir t.t.“, – rašo maisto tinklaraštininkė Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Cukinijų blyneliai
Cukinijų blyneliai / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Praėjusį rudenį, kuomet su sese lankėmės Atėnuose, vienoje kavinukėje užsisakėme įvairiausių užkandžių ir vienas jų buvo cukinijų paplotėliai su dzadzikio padažu. O, Dievai, koks tai buvo nuostabus patiekalas! Ir šiemet, užgriuvus solidžiam cukinijų derliui, aš prisiminiau tuos graikiškus paplotėlius. Žinoma, recepto nėra, tik idėja ir to skonio prisiminimai. Bet idėja yra idėja, o jos įgyvendinimas – visiškai kita istorija. Prireikė ne vieno bandymo, kol rezultatas buvo toks, kokio norėjau ir receptas atitiko visus mano lūkesčius (į graikišką autentiką tikrai nepretenduoju). Minkštučiai, sodraus bei išraiškingo skonio cukinijų blyneliai su gaiviu dzadzikio padažu – absoliutus nugalėtojas visoje receptų begalybėje (gal ir nekuklu, bet ką jau čia).

Patiekalas nėra sudėtingas, bet reikalauja šiek tiek laiko, todėl nusiteikite, kad per pusvalandį vakarienė ant stalo negaruos. Jeigu, vis tik, norite susisukti greičiau, tuomet dzadzikio padažą galite pasiruošti prieš kelias valandas (tik ne prieš dieną, nes pavandenys) arba vietoj jo naudoti grietinę, arba natūralų jogurtą. Nors labai rekomenduoju nepatingėti ir pasigaminti šį graikišką padažiuką, kuris visam patiekalui suteiks gerokai ypatingesnį skonį, nei paprasta grietinė.

Keli patarimai, prieš imantis darbo. Cukinijas rinkitės nedideles arba vidutinio dydžio su minkšta žievele, nes nei cukinijų sėklos, nei sunkiai tarkuojama žievelė patiekalo nepagerins. Blynelius formuokite storesnius (apie 0,5 cm. storio) ir kepkite lėtai ant vidutinės mažos ugnies, kol gražiai apskrus. Labai kviečiu išbandyti mano patį geriausią cukinijų blynelių receptą su dzadzikio padažu!“, – rašo V.Bernatavičienė.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Cukinijų blyneliai
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Cukinijų blyneliai

Skanaus!

Jums reikės:

  • 1 kg cukinijų (neperaugusių),
  • 1,5 arbatinio šaukštelio druskos,
  • 40 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio (saujos),
  • 100 g fetos sūrio,
  • apie 40 g smulkai supjaustytų svogūnų laiškų (saujelės),
  • 1 šaukšto smulkiai supjaustytų krapų lapelių,
  • 2 didelių česnako skiltelių,
  • 2 didesnių kiaušinių,
  • 25 g panko džiūvėsėlių (apytiksliai 3 šaukštų),
  • 120 g miltų,
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • augalinio aliejaus kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.).

Dzadzikio padažui:

  • 3 trumpavaisių agurkų (didesnių),
  • 300 g natūralaus graikiško jogurto (riebaus ir tirštos konsistencijos),
  • 1 vidutinio dydžio česnako skiltelės,
  • 1 šaukšto smulkiai supjaustytų krapų lapelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustytų mėtų lapelių (nebūtinai),
  • 1 arbatinio šaukštelio balto vyno acto,
  • 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

1. Visų pirma pasiruoškite padažą. Agurkus nuplaukite, perpjaukite išilgai ir šaukšteliu arba peiliu pašalinkite sėklas. Agurkus sutarkuokite burokine tarka, apibarstykite druska, išmaišykite ir palikite 20 minučių, kad išsiskirtų sultys.

2. Praėjus laikui, rankomis labai gerai nuspauskite agurkus, kad liktų kuo mažiau skysčio ir sudėkite į dubenėlį (turėtumėte gauti apie 120 ml agurkų masės).

3. Česnaką truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi), sudėkite į dubenėlį. Ten pat sudėkite visus likusius ingredientus, viską išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Paruoštą padažą uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.

4. Cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus ir į didesnį dubenį sutarkuokite burokine tarka. Ant viršaus suberkite druską (1,5 arbatinio šaukštelio), viską gerai išmaišykite, perdėkite į didesnį metalinį sietelį (jeigu tokio neturite – palikite dubenyje) ir palikite kambario temperatūroje 30 minučių, kad išsiskirtų sultys.

5. Į vieną dubenėlį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite. Į kitą įsijokite miltus su kepimo milteliais ir gerai išmaišykite.

6. Česnako skilteles truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi).

7. Cukinijas labai gerai nuspauskite rankomis, kad liktų kuo mažiau skysčio, ir sudėkite į didelį dubenį. Ten pat supilkite kiaušinių plakinį, sutrintą česnaką, supjaustytus svogūnų laiškus, krapus, sutarkuotą parmezaną, raudonėlį, juoduosius pipirus ir viską šiek tiek išmaišykite.

8. Į tešlą suberkite panko džiūvėsėlius, įtrupinkite fetos sūrį ir vėl truputį pamaišykite. Ant viršaus supilkite miltų mišinį ir maišykite, kol tešla taps vienalytė ir nesimatys sausų miltų. Į tešlą druskos papildomai berti nereikia, nes sūrumo pakaks nuo cukinijų, parmezano ir feta sūrio.

9. Į keptuvę arba dvi (taip greičiau iškepsite) įpilkite aliejų (kad pasidengtų dugnas) ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.

10. Į įkaitintą keptuvę dėkite po dosnų šaukštą tešlos ir suformuokite apie 0,5 cm storio blynelius. Kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Jeigu blyneliai per greitai kepa – mažinkite ugnį.

11. Iškeptus blynelius sudėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę ir palikite kelioms sekundėms, kad susigertų riebalų perteklius.

12. Cukinijų blynelius tiekite su dzadzikio padažu, grietine arba natūraliu jogurtu. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų