Vaidos karpis medaus glazūroje: gaminsite ne tik švenčių proga

„Mes šeimoje karpį labai mėgstame ir valgome jį ne tik švenčių proga. Nors žinau, kad yra nemažai žmonių pirmenybę teikiančių kitai žuviai, bet šis receptas yra universalus, jis labai patiks visiems – tiek karpio mylėtojams, tiek „apeinantiems“ jį iš šono“, – rašo Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Karpis su medaus glazūra
Karpis su medaus glazūra / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Marinavimas svogūne panaikina šiek tiek specifinį karpio poskonį, o medaus ir garstyčių glazūra šią paprastą žuvį pakylėja į kitas aukštumas. Minkštutėlė ir burnoje tirpstanti mėsytė su karamelizuotu padažu vienareikšmiškai taps stalo puošmena, o paragavę – šį patiekalą prisiminsite ne tik per šventes.

Įtraukti karpį į savo racioną verta ne tik todėl, kad jis auginamas vietoje ir į prekybos vietas atkeliauja šviežias, bet ir dėl savo savybių. Mitybos specialistų ši žuvis itin vertinama ir giriama kaip viena iš naudingiausių mūsų sveikatai. Karpis turi itin daug baltymų ir gerųjų riebalų rūgščių. Jame rasite vitaminų C, E, PP, B9, B6, B3, B12, kuris teigiamai veikia virškinimo, nervų bei odos būklę. Karpį patariama valgyti norintiems sustiprinti kraujagysles, širdį, sumažinti cholesterolį, sustiprinti kaulų audinius bei pagerinti skydliaukės hormonų gamybą. Bet, kadangi ši žuvis yra pakankamai riebi, kasdien jos valgyti nerekomenduojama.

Dabar šiek tiek apie gaminimo eigą. Receptas yra labai paprastas ir nesudėtingas, bet ruošiant jį svečiams tikrai nesinori stovėti prie keptuvės visiems jau susėdus prie stalo. Todėl karpio gabalėlius galite apkepti iš anksto, o artėjant vakerienės metui apipilti padažu ir pašauti į orkaitę. Tik paskutiniame kepimo aukštoje temperatūroje etape jau nesitraukite nuo orkaitės durelių, nes padažas labai greitai karamelizuojasi ir tikimybė jį sudeginti yra didelė. Šiam patiekalui rinkitės paprastą karpio filė, jokiu būdu neiškaulintą (tokia, kur mėsa atrodo kaip išakėta), nes ji gerokai plonesnė ir greitai perkeps.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Karpis su medaus glazūra
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Karpis su medaus glazūra

Karpį medaus glazūroje tiekite su virtomis bulvėmis ir žaliomis salotomis arba kitu savo mėgiamu garnyru. Beje, jis labai skanus ir šaltas“, – dalinasi Vaida.

Skanaus!

Recepto šaltinis: www.kwestiasmaku.com

Jums reikės:

  • apie 800 g karpio filė su oda (be žvynų),
  • 1 didelio svogūno,
  • 2 česnako skiltelių,
  • 2 šaukštų miltų apvoliojimui,
  • 2 šaukštų medaus,
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
  • druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • augalinio aliejaus kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.)

Kaip gaminti:

1. Dieną prieš kepant. Karpį nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite porcijos dydžio gabalėliais.

2. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.

3. Karpio gabalėlius iš abiejų pusių įtrinkite druska bei pipirais ir apvoliokite miltuose nukratydami jų perteklių. Į nedidelį indą (kad karpis tilptų dviem sluoksniais) įdėkite šiek tiek svogūnų, ant viršaus meiliai sudėkite karpio gabalėlius odele žemyn.

4. Ant viršaus vėl išdėliokite svogūnus, karpį ir pabaigoje paskirstykite likusius svogūnus. Karpį su svogūnais rankomis švelniai apspauskite. Indą keliais sluoksniais įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą.

5. Kitą dieną (gerą pusvalandį prieš kepant) išimkite karpį iš šaldytuvo, nurinkite svogūnus ir išmeskite, jie savo darbą atliko, tad jų daugiau neprireiks. Karpį sudėkite ant lėkštės ir palikite, kad įgautų kambario temperatūrą.

6. Dubenėlyje sumaišykite medų, garstyčias ir 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Padažas turi būti vientisos konsistencijos.

7. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C.

8. Kepimo skardą išklokite folija, kad vėliau nereikėtų vargti šveičiant prikepusią glazūrą.

9. Česnako skilteles supjaustykite plonais griežinėliais.

10. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios).

11. Karpio gabalėlius oda žemyn dėkite į įkaitintą keptuvę, švelniai prispauskite mentele ir palaikykite kelias sekundes (to reikia, kad filė tolygiai keptų ir nesusigarankščiuotų). Karpį oda žemyn kepkite 2-3 minutes arba kol gražiai apskrus, tuomet apverskite ir kepkite dar 10 sekundžių. Vienu metu į keptuvę nedėkite per daug gabalėlių, jie neturi vienas su kitu liestis, nes neapskrus.

12. Apkeptus gabalėlius sudėkite į skardą odele žemyn. Ant viršaus išdėliokite česnako griežinėlius ir tolygiai apipilkite padažu.

13. Karpį šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 minučių.

14. Praėjus laikui išimkite skardą iš orkaitės ir padidinkite temperatūrą iki 240°C. Orkaitei įkaitus įdėkite karpį atgal ir kepkite apie 2 minutes, tik tol, kol medaus padažas gražiai karamelizuosis ir taps glazūra. Visą procesą stebėkite, kad nesudegintumėt žuvies.

15. Iškeptą karpį sudėkite ant lėkštės, kurioje tieksite ir valgykite su virtomis bulvėmis ar kitu savo mėgiamu garnyru. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų