Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidos kepta žuvis pievagrybių ir grietinėlės padaže – nuostabus patiekalas

„Tikrų tikriausias komforto maistas (angl. comfort food) sujungiantis klasikinius ir visų mėgstamus skonius į nuostabų patiekalą. Prisipažinsiu, šį receptą esu nusižiūrėjusi nuo savo mamos ir nors gaminimo eiga bei technika skiriasi, bet idėja yra jos. Aš jau neprisimenu nei vieno pasiruošimo Kūčioms ir Kalėdoms be žuvies pievagrybių padaže“, – rašo Vaida Bernatavičienė, maisto tinklaraščio „Karšta košė“ autorė.
Kepta žuvis pievagrybių ir grietinėlės padaže
Kepta žuvis pievagrybių ir grietinėlės padaže / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Išdarinėjus kalną silkių (ir aš nejuokauju dėl kalno), pripjausčius galybę svogūnų ir atlikus visus kitus ruošos darbus visuomet ant vakarienės stalo yra patiekiama, kaip mūsų mergaitės vadina, „močiutės žuvytė“. Na gerai, teisybės vardan prisipažinsiu dar dėl vieno dalyko – aš ne visuomet dalyvauju silkių darinėjimo festivalyje, skirtingai nei mano sesuo, bet žuvies pievagrybių padaže valgymo niekuomet nepraleidau. Taigi, šį kartą jūsų dėmesiui mūsų šeimos itin mėgstamas žuvies receptas, kuris tinka bet kuriuo metų laiku. Beje, jeigu susiduriate su iššūkiais stengiantis įkalbėti savo vaikus valgyti žuvį, šis patiekalas būtų pirmasis, nuo kurio aš pradėčiau bandymus draugystės link.

Trumpai apie gaminimo niuansus. Šiam patiekalui aš dažniausiai renkuosi juodojo paltuso filė be odos, bet čia puikiai tiks ir kita balta žuvis: menkė, sterkas, ešerys, jūrinė lydeka ar kt. Apkepti žuvį bei pasiruošti padažą galite prieš kelias valandas, o artėjant vakarienės metui beliks užpilti padažą ant žuvies ir pašauti į orkaitę. Tik jokiu būdu nelaikykite žuvies padaže, nes ji permirks ir suirs anksčiau laiko.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Kepta žuvis pievagrybių ir grietinėlės padaže
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Kepta žuvis pievagrybių ir grietinėlės padaže

Keptą žuvį pievagrybių padaže rekomenduoju tiekti su virtomis bulvėmis ar bulvių koše ir nors aš labai mėgstu daržoves, bet šiame patiekale man jų visiškai netrūksta. Vis tik, tai tik mano rekomendacija, tad garnyrą palieku jūsų preferencijoms, nes pagrindinė žvaigždė lėkštėje yra žuvis ir nuostabus padažas.

Skanaus!

Jums reikės:

  • apie 800-1000 g baltos žuvies filė be odos (juodojo paltuso, menkės, ešerio, sterko ar kt.),
  • 1 didelio svogūno,
  • 2 didesnių česnako skiltelių,
  • 250 g rudų arba baltų pievagrybių,
  • 250 ml riebios grietinėlės (35 proc. riebumo),
  • 150 ml vištienos ar daržovių sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką),
  • 1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių,
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo (nebūtinai),
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių,
  • miltų žuvies apvoliojimui (apytiksliai 2-3 saujų),
  • 2 šaukštų sviesto,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • 1 šaukšto smulkiai sukapotų šviežių krapų
  • augalinio aliejaus žuvies kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.).

Kaip gaminti:

1. Žuvies filė nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Žuvį supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais.

2. Į vieną gilesnę lėkštę ar dubenėlį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite, o į kitą suberkite miltus.

3. Į dvi keptuves (galite naudoti ir vieną, bet dviejose greičiau iškepsite) įpilkite augalinį aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies.

4. Žuvies gabalėlius iš pradžių pamirkykite kiaušinių plakinyje, o po to apvoliokite miltuose nukratydami jų perteklių ir dėkite į keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių po 2 minutes, kol bus gražios auksinės spalvos. Žuvis neturi būti visiškai iškepusi, nes dar bus troškinama orkaitėje pievagrybių padaže.

5. Iškeptą žuvį sudėkite į keramikinį kepimo indą taip, kad gabalėliai šiek tiek dengtų vienas kitą.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

7. Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.

8. Į vieną dubenėlį sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną bei labai smulkiai supjaustytas česnako skilteles.

9. Į švarią keptuvę įdėkite vieną šaukštą sviesto, įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos (ne maksimalios) ugnies.

10. Į įkaitintą keptuvę suberkite pievagrybius, truputį pabarstykite druska ir gerai išmaišykite. Retkarčiais pamaišydami, bet ne per dažnai (kitaip neapskrus) kepkite apie 6-7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai bus gražiai apskrudę. Paskutines dvi minutes maišykite dažniau, nes kepimo procesas suintensyvėja.

11. Apkeptus pievagrybius sudėkite į lėkštę ištiestą popieriniu rankšluosčiu.

12. Keptuvę nuimkite nuo ugnies (plauti nereikia) ir palikite kelioms minutėms, kad truputį atvėstų. Tuomet, į keptuvę įdėkite likusį šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.

13. Į keptuvę suberkite smulkintą svogūną su česnakais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 10-12 minučių, kol suminkštės bei gražiai pagels (neapskrudinkite).

14. Ant apkepto svogūno su česnakais supilkite grietinėlę, sultinį, sojų padažą (jeigu naudojate), įdėkite garstyčias, pagardinkite druska, pipirais ir truputį padidinę ugnį užvirkite. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės (neturi būti labai tirštas).

15. Į padažą suberkite pievagrybius ir virkite dar apie 2 minutes. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

16. Padažą supilkite ant žuvies ir šaukštu tolygiai paskirstykite pievagrybius. Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių (tikslus laikas priklauso nuo žuvies gabalėlių storio). Praėjus laikui, nuimkite foliją, padidinkite kaitrą iki 200°C ir kepkite dar apie 8 minutes.

17. Jeigu padažas orkaitėje pernelyg sutirštėjo, tuomet išimkite žuvį, praskieskite jį šlakeliu verdančio vandens ir po to žuvį sudėkite atgal.

18. Indą su žuvimi išimkite iš orkaitės, apibarstykite smulkintais krapais ir tiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar kitu savo mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai