„Tai yra ir gudrus pasirinkimas, kai ateina laikas sunaudoti per savaitgalį šaldytuve užsilikusias daržoves, mėsytes ar vakarėlio metu neįveiktus sūrius su alyvuogėmis. Belieka tik pasitelkti fantaziją. Vienos tokios „revizijos“ metu ir sugalvojau šį padažą prie makaronų. Mums visiems jis taip patiko, kad dabar pirkdama namines dešreles kepimui ar kitiems patiekalams, visuomet prigriebiu dvi papildomas.
Norėdami sutaupyti šiek tiek laiko, beveik visą padažą galite pasiruošti iš anksto, išskyrus pievagrybius. Juos nulupkite ir laikykite sandariame indelyje šaldytuve, bet kepkite jau tik tuomet, kai virsite makaronus ir į padažą sudėkite paskutinius, kitu atveju, jie praras traškumą ir nebus tokie skanūs.
Makaronai su naminių dešrelių kukuliais, špinatais ir pievagrybiais tikrai patiks bei įtiks visiems, įvairaus amžiaus valgytojams, o kad gaminsite juos dar ne vieną kartą – esu įsitikinusi“, – rašo V.Bernatavičienė.
Skanaus!
Kaip gaminti:
- apie 300 g naminių kiaulienos dešrelių,
- 200 g šviežių špinatų,
- 200-250 g rudų arba baltų pievagrybių,
- 1 plonom riekelėm supjaustytos česnako skiltelės,
- 200 ml riebios grietinėlės 35 proc.,
- 2 saujų smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio,
- 1 šaukšto sviesto,
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
- 1 šaukšto smulkiai sukapotų plačialapių petražolių patiekalo užbaigimui,
- 400 g fettuccine, spaghetti arba kitos formos makaronų
Kaip gaminti:
1. Visų pirma pasiruoškite visus produktus skirtus padažui.
2. Pievagrybių kotelius šiek tiek patrumpinkite, nuo kepurėlių nulupkite odelę ir peilio galiuku arba drėgnu rankšluostėliu nuvalykite likusius nešvarumus, ypač atidžiai apžiūrėkite po kepurėle. Pievagrybių jokiu būdu neplaukite, nes jie įgers daug vandens ir kepant neapskrus. Nuvalytus pievagrybius perpjaukite per pusę, supjaustykite plonais griežinėliais ir atidėkite ant lėkštės.
3. Nuplaukite ir gerai nusausinkite špinatus.
4. Namines dešreles perpjaukite išilgai per pusę ir nulupkite apvalkalą. Priklausomai nuo dešrelių, kartais tą padaryti nėra lengva, todėl visą įdarą galite tiesiog išskobti šaukštu. Iš dešrelių faršo formuokite nedidelius kukulius (apytiksliai vieno kaupino arbatinio šaukštelio dydžio) ir atidėkite ant atskiros lėkštės. Tik nesijaudinkite dėl formų tobulumo, jie neprivalo būti visiškai identiški ar idealiai apvalūs.
5. Į didelį puodą pripilkite nemažą kiekį šalto vandens, gerai pasūdykite ir užvirkite ant aukštos ugnies. Makaronus sudėkite į smarkiai verdantį vandenį ir iš karto išmaišykite (kartkartėmis pamaišykite ir viso virimo metu), kad jie nesuliptų bei nepriliptų prie dugno. Išvirusius nukoškite pasilikdami apie puodelį nuoviro. Makaronus virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Geriausias būdas sužinoti ar makaronai išvirę – paragauti.
6. Kol ant viryklės kaista puodas su vandeniu (be makaronų), pradėkite ruošti padažą.
7. Į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, supilkite alyvuogių aliejų ir gerai įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios!). Suberkite pievagrybius, truputį pabarstykite druska ir gerai išmaišykite. Jeigu keptuvė nėra didelė, pievagrybius kepkite per kelis kartus, jokiu būdu neperkraukite, nes jie pradės troškintis. Retkarčiais pamaišydami, bet ne per dažnai (kitaip neapskrus) kepkite apie 6-7 minutes, kol pievagrybių griežinėliai bus gražios auksinės spalvos. Paskutines dvi minutes maišykite dažniau, nes kepimo procesas suintensyvėja. Iškeptus pievagrybius atidėkite ant lėkštės išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalų perteklių.
8. Ugnį sumažinkite iki vidutinės aukštos ir suberkite mėsos kukuliukus. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 4-5 minutes arba, kol iš visų pusių gražiai apskrus.
9. Į keptuvę su kukuliais suberkite supjaustytą česnaką ir ant viršaus sukraukite špinatus. Iš pradžių gali pasirodyti, kad špinatų yra gerokai per daug, bet netrukus jų liks vos nedidelė saujelė. Palaukite keletą sekundžių, kol špinatai pradės glebti ir atsargiai sumaišykite su mėsa. Retkarčiais pamaišydami viską kepkite kelias minutes, kol špinatai bei česnakas pradės skrusti.
10. Į keptuvę supilkite grietinėlę, užvirkite, išmaišykite ir keletą sekundžių pavirkite, kol padažas pradės tirštėti. Į padažą suberkite apkeptus pievagrybius, saujelę parmezano sūrio, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Leiskite viskam keletą minučių pailsėti ir tik tuomet ragaukite ar netrūksta druskos bei pipirų. Dešrelės su parmezano sūriu padažui suteiks daug skonio, todėl prieskonius berkite atsargiai.
11. Išvirusius makaronus nukoškite nepamiršdami pasilikti nuoviro. Sudėkite juos į keptuvę su padažu (jeigu keptuvė per maža, sudėkite atgal į puodą, kuriame virė), įberkite pusę parmezano saujos, įpilkite šlakelį nuoviro ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Keptuvę (arba puodą) dėkite ant vidutinės aukštos ugnies ir maišydami keletą sekundžių pašildykite, tik tam, kad padažas įsigertų į makaronus. Jeigu padažas per tirštas, praskieskite dar papildomu šlakeliu nuoviro. Rezultatas turi būti kreminė ir vientisa padažo tekstūra.
12. Paruoštus makaronus sudėkite į indą, kuriame tieksite, apibarstykite likusiu parmezanu bei smulkintomis petražolėmis.