Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidos rikotos sūrio blyneliai: lengvi kaip pūkas ir ypatingai skanūs

„Jokie kiti savaitgaliniai pusryčiai negali konkuruoti su rikotos blyneliais ir ypač vaikams. Pagal šį, ekspromtu gimusį receptą, juos kepu jau daugiau nei dešimt metų ir jie vis dar patys geidžiamiausi, net amerikietiški blyneliai nesugebėjo užimti sosto“, – rašo Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Rikotos blyneliai
Rikotos blyneliai / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Kartais (pasitaiko ir tokių dienų), aš vaikų klausiu, ko norėtų savaitgalį pusryčiams ir 10 kartų iš 10 mane pasiveja klausimas: „O mes turim rikotos?“.

Tikrai labai lengvai pagaminami (galite net svarstyklių neturėti), purūs, lengvi kaip pūkas ir ypatingai skanūs blyneliai.

Vienintelis keblumas, kuris ištiko aprašant šį receptą, tai porcijų skaičius. Iš nurodyto produktų kiekio blynelių turėtų pakakti keturiems žmonėms, na trims, tai sočiai. Bet, kai namuose auga du apetitu nesiskundžiantys paaugliai, tai sočiai pavalgo du, o trečias paragauja. Taigi, įvertinkite savo šeimyniškių pajėgumus ir esant reikalui darykite pusantros ar dvigubą porciją.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Rikotos blyneliai
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Rikotos blyneliai

Manau, kad argumentų išbandyti pačius geriausius rikotos blynelius turite pakankamai, taigi, skanių Jums pusryčių!

Jums reikės:

  • 4 kiaušinių (jeigu labai maži, tuomet 5 vnt.),
  • 250 g rikotos sūrio,
  • 4 šaukštų cukraus,
  • 110 g kvietinių miltų (apytiksliai 4 kupini šaukštai),
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • žiupsnelio druskos,
  • lydyto sviesto, saulėgrąžų, kokosų ar kito augalinio aliejaus kepimui (tik jokiu būdu nenaudokite alyvuogių aliejaus),
  • priedai patiekimui: grietinė, klevų sirupas, įvairios uogienės, trintos šaldytos ar šviežios uogos.

Kaip gaminti:

1. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir darykite tai labai atsargiai, kad į baltymus nepatektų trynio. Pasirinkite didesnį švarų dubenį (keraminį, metalinį ar stiklinį, tik ne plastikinį) ir į jį supilkite baltymus, o trynius į kitą.

2. Į dubenį su tryniais supilkite cukrų ir gerai išplakite šluotele, kol masė pabals, o tūris padidės.

3. Į išplaktus trynius supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite rikotos sūrį ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės, kad neliktų jokių grūdelių.

4. Į baltymus įberkite nedidelį žiupsnelį druskos. Jeigu naudosite mikserį, baltymus plakti pradėkite mažomis apsukomis, kol baltymo struktūra suirs ir jie suputos, tuomet padidinkite greitį iki didžiausio ir plakite iki standžių putų.

5. Į atskirą dubenėlį persijokite miltus ir sumaišykite juos su kepimo milteliais.

6. Dabar į dvi keptuves (aš blynus visuomet kepu dvejose, nes taip greičiau) įdėkite lydyto sviesto arba įpilkite aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Kol baigsite maišyti tešlą, keptuvės jau turėtų būti įkaitusios, taigi galėsite iš karto pradėti kepti.

7. Miltus su kepimo milteliais suberkite į rikotos masę ir gumine mentele ar šaukštu išmaišykite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti riebios grietinės tirštumo.

8. Į tešlą per tris kartus atsargiai ir švelniai įmaišykite baltymus. Jeigu iš karto sudėsite visus baltymus, bus sunku išmaišyti ir tą darydami užtruksite ilgiau, baltymai subliukš ir blynai nebus purūs.

9. Į įkaitintą keptuvę dėkite po šaukštą tešlos, šaukšto nugarėle švelniai išlyginkite paviršių ir kepkite apie 3 minutes, kol apačia gražiai apskrus (blynai turi kepti lėtai, todėl jeigu procesas vyksta per greitai, mažinkite ugnį). Blynus apverskite, kepkite dar apie 1-2 minutes, kol ir kita pusė gražiai apskrus.

10. Blynus dėkite į lėkštes ir valgykite su savo pasirinktais priedais. Skanaus!

Pastaba:

Žiupsnelis druskos padės greičiau išplakti baltymus ir pagerins blynų skonį. Taip pat, nedidelis druskos kiekis (tik nenaudokite joduotos) saldžiuose kepiniuose (pyragai, sausainiai, keksiukai ir t.t.) subalansuoja, praturtina ir atskleidžia produktų skonį bei panaikina kartumą desertuose, kuriuose naudojama natūrali kakava arba šokoladas su dideliu kakavos kiekiu (70 proc. ir daugiau).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?