Tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko apklausą, kurios metu paaiškėjo, kad 42 proc. tėvų atskleidė, jog daržoves jų vaikai valgo kasdien. Trečdalis tėvų sakė, kad daržo gėrybes jų mažyliai vartoja 2–3 kartus per savaitę, o 17 proc. – 3–4 kartus per savaitę. Dar 6 proc. tėvų pripažino, kad daržoves jų vaikai ragauja rečiau nei kartą per savaitę.
Brokoliai, pomidorai, cukinijos, morkos – tokios daržovės, kurias galite lengvai paslėpti gamindami, ypač susmulkinę ir sudėję jas į mažųjų mėgstamus patiekalus.
Pranešime žiniasklaidai cituojama IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen įsitikinusi, jog vaikų daržovių valgymo įpročius pirmiausia lemia tėvų požiūris ir rodomas pavyzdys. „Jei norite, kad vaikas valgytų daržoves – visų pirma rodykite ir kalbėkite apie jas. Taip pat galite naudotis „slaptųjų“ daržovių metodu. Brokoliai, pomidorai, cukinijos, morkos – tokios daržovės, kurias galite lengvai paslėpti gamindami, ypač susmulkinę ir sudėję jas į mažųjų mėgstamus patiekalus“, – atskleidžia A.Rasmussen.
Maisto ekspertė patiekalų gamybai siūlo rinktis skirtingas daržoves pagal jų spalvą, skonį ir net struktūrą bei jas patiekti kuo įvairesniuose patiekaluose. „Nepamirškite, kad daržoves vaikams reikia patiekti jiems patinkančiu būdu. Maži vaikai dažnai mėgsta valgyti rankomis, todėl jiems idealiai tiks daržovių pagaliukai, įvairūs suktinukai ir kiti lengvai rankomis valgomi užkandžiai. Pusryčiams galite iškepti brokolių, morkų ar cukinijų blynelius, o vakarienei rinktis įvairius daržovių troškinius ar vaikų mėgstamais įdarais pagardintas daržoves“, – sako A. Rasmussen ir dalijasi keliais receptais.
Spalvotieji morkų blyneliai
Ingredientai:
- 250 g avižinių dribsnių;
- 2 morkos;
- 1 svogūnas;
- 1 kiaušinis;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 1 arbat. šaukšt. sojos padažo;
- 1 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius bei morkas išvirkite atskiruose puoduose. Tuomet elektriniu trintuvu sutrinkite morkas, avižinius dribsnius, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles.
2. Įmaišykite sojos padažą, prieskonius, kiaušinį ir miltus. Viską dar kartą gerai sutrinkite iki vientisos masės ir pradėkite formuoti blynelius.
3. Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Žiedinių kopūstų ir morkų kotletukai
Ingredientai:
- 1 nedidelis žiedinis kopūstas;
- 1 morka;
- 100 g džiūvėsėlių;
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio;
- šlakelio aliejaus kepimui;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Žiedinį kopūstą ir morką apvirkite, kad suminkštėtų. Tuomet daržoves ir džiūvėsėlius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki vientisos masės.
2. Į masę įmaišykite sūrį, pipirus ir druską.
3. Įkaitintoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių kepkite šlapiomis rankomis suformuotus kotletukus.
Daržovių ir sūrio apkepas
Ingredientai:
- 1 cukinija;
- 3 virtos bulvės;
- 2 pomidorai;
- 2 kiaušiniai;
- 1/2 baklažano;
- keli nedideli pievagrybiai;
- 100 g saldaus pieno sūrio;
- žiupsnelio tarkuoto parmezano.
Gaminimas:
1. Daržoves ir pievagrybius supjaustykite riekelėmis, pabarstykite pipirais, druska ar kitais mėgstamais prieskoniais.
2. Sūrį supjaustykite plonomis riekelėmis ir kartu su daržovėmis susluoksniuokite eilutėmis kepimo skardoje.
3. Išplakite kiaušinius, užliekite plakiniu daržoves ir pabarstykite parmezanu.
4. Kepkite 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Daržovių keksiukai
Ingredientai:
- 1 raudonoji paprika;
- 2 pomidorai;
- 3 laiškiniai svogūnai;
- 4 kiaušiniai;
- 40 g mėgstamo tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 česnako skiltelė;
- šlakelis aliejaus kepimui;
- sauja špinatų;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir susmulkinkite visas daržoves, įspauskite į jas česnaką.
2. Kiaušinius išplakite kartu su prieskoniais. Tuomet smulkintas daržoves sudėkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite.
3. Paruoštą masę supilkite į lengvai aliejumi pateptas keksiukų formeles, užpildydami maždaug 3/4 formelės.
4. Ant kiekvieno keksiuko užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio ir dėkite kepti į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę.
5. Daržovių keksiukus kepkite apie 20 minučių.