Vaikai keliauja į išvykas: 15 naminių užkandžių receptų

Šie mokslo metai ir mokinukams, ir darželinukams (žinoma, ir jų tėvams) kupini iššūkių. Tačiau atėjus vasarai, finišuojant mokslams, kai kurios ugdymo įstaigos rengia ir iškylas ant žoles, ir kitas išvykas. Jei jūsų atžala dalyvaus vienokiose ar kitokiose pramogose lauke, pravartu įdėti skanių ir maistingų užkandžių.
Mergaitė užkandžiauja
Mergaitė užkandžiauja / Vida Press nuotr.

Užkandžiai su mėsa:

Pyragėliai su dešrelėmis
Receptas: Mieliniai pyragėliai su dešrelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 31
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml
Mielės: 7.00 g (sausų)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 150.00 g (šalto)
Miltai: 500.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepimui)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Dešrelės: 12.00 vnt. (pieniškų)
Kaip gaminti

1. Pieną pašildykite, kad būtų kiek šiltesnis nei kambario temperatūra, perpilkite į nemažą dubenį ir suberkite į jį mieles bei cukrų, gerai išmaišykite, kad mielės ir cukrus ištirptų. Pastatykite kur nors šiltai 15 min., kad ant paviršiaus susidarytų putota „kepurėlė“.

2. Kol mielės bunda, į kitą dubenį suberkite miltus, druską, išmaišykite, o tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite pirštų galiukais sviestą su miltais, kol gausite riebius trupinius, o sausų miltų nebeliks.

3. Ant gautų miltų ir sviesto trupinių supilkite pieną su mielėmis, išmaišykite ir imkite minkyti, jei tešla itin lipni, galite įberti dar saują kitą miltų, tačiau nepersistenkite. Išminkykite tešlą, kol bus vientisa, ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite iš jos 5 mm storio lakštą, supjaustykite šį lakštą 2 cm pločio juostelėmis.

 

6. Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele, sujungdami galiukus, kad juostelė neatsivyniotų. Žiūrėkite, kad kiekvienas juostelės apvyniojimas šiek tiek gultų ant ankstesniojo.

7. Dėkite gautus pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite apie 25–30 min., kol tešla gražiai parus.

Suskleisti
Nesaldūs keksiukai
Receptas: Nesaldūs keksiukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 185.00 g
Kepimo milteliai: 15.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kreminė varškė: 260.00 g
Sūris: 100.00 g (kietasis)
Kumpis: 120.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (3 dideli arba 4 mažesni)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pienas: 85.00 ml (kambario temperatūros)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
  4. Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio.
  5. Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.  
Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos lazdelės su kumpiu
Receptas: Sluoksniuotos tešlos lazdelės su kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 27
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 250.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Iš sluoksniuotos tešlos ant kepimo popieriaus iškočiokite 20 x 60 cm stačiakampį ir išdėliokite plonus kumpio gabalėlius. Perlenkite tešlą pusiau ir supjaustykite apie 1 cm pločio juostelėmis.

2. Juostelių galus susukite į priešingas puses – padarykite virveles. Galus stipriau užspauskite, kad neatsisuktų. Virveles sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Pyragėliai su  rūkytu  kumpiu
Receptas: Pyragėliai su rūkytu kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 tryniai)
Margarinas: 50.00 g (arba sviestas - tirpintas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (fermentinis - įdarui)
Migdolai: 2.00 valg. š. (dribsniai - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kumpis: 150.00 g (šaltai rūkytas)
Kaip gaminti

1. Į dubenį išsijokite miltus, jų viduryje padarykite duobutę.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Pieną pašildykite ir supilkite į puodelį ant mielių, maišykite, kol mielės ištirps.

4. Gautą tirpalą supilkite į duobutę miltuose ir maišykite, kol tešla pasidarys grietinės tirštumo. Tada apiberkite dubens šonuose likusiais miltais ir kildykite 15–20 minučių.

5. Kiaušinio trynį išsukite su tirpintu pravėsusiu margarinu ar sviestu.

6. Supilkite ant  pakilusios minklės, apibarstykite druska ir suminkykite. Tešlą palikite 1 valandai, kad pakiltų.

7. Fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite, kiaulienos kumpį sumalkite.

8. Kitame inde sviestą išsukite su kiaušinio tryniu, suberkite sūrį, kumpį, migdolų dribsnius, pabarstykite druska, pipirais ir išmaišykite.

9. Tešlą iškočiokite ant miltuotos lentutės ir supjaustykite kvadratėliais.

10. Ant kiekvieno jų uždėkite po šaukštą įdaro, kampus užlenkite ir gerai užspauskite.

11. Pyragėlius sudėkite į sviestu pateptą skardą ir palikite pakilti dar apie 20 minučių. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių. 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Mėsos rutuliukai su staigmena
Receptas: Mėsos rutuliukai su staigmena
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 68
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 225.00 g (malta)
Kalakutiena: 225.00 g (malta)
Džiūvėsiai: 150.00 g
Pienas: 5.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė)
Obuoliai: 1.00 vnt. (pusė)
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintos pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (smulkinti pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapnieji pagal skonį)
Džiovintos slyvos: 300.00 g (įdarui)
Agurkai: 300.00 g (maži, marinuoti įdarui)
Pomidorai: 5.00 vnt. (maži įdarui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą, sudėkite sutarkuotą svogūną, citrinos žievelę ir obuolį, įmuškite kiaušinius. Viską išminkykite. Tada įberkite druskos, petražolių, krapų, pipirų ir dar kartą paminkykite masę.

2. Į pusę džiūvėsėlių supilkite pieną ir palikite mirkti. Į maltą mėsą sudėkite išmirkytus džiūvėsėlius ir sumaišykite.

3. Šaukštu imkite faršo, suformuokite rutuliuką ir į vidų įkiškite džiovintą slyvą. Pavoliokite džiūvėsėliuose. Į kitus rutuliukus dėkite pomidoriuką arba agurkėlį.

4. Ištepkite skardą aliejumi ir sudėkite rutuliukus. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC ir kepkite apie 30 minučių.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Kotletukai su sūrio lazdelėmis
Receptas: Kotletukai su sūrio lazdelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (maltos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sūris: 5.00 vnt. („Picnic“ sūrio lazdelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Mėsos prieskoniai (mėgstami; pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite, įberkite pusę smulkinto svogūno.

2. Sūrio lazdeles supjaustykite griežinėliais.

3. Formuokite kotletukus, į vidų įdėkite sūrio lazdelių ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Užkandžiai be mėsos:

Nesaldūs vafliai su daržovėmis
Receptas: Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 300.00 g (pilno grūdo)
Augalinis pienas: 350.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek kepimui)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 6.00 valg. š.
Špinatai: 50.00 g (smulkintų)
Brokoliniai kopūstai: 100.00 g (smulkintų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Chia (ispaninio šalavijo) sėklas užpilame vandeniu ir paliekame brinkti 5 minutėms.

2. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais. Į šį mišinį supilame pieną ir brinkintas chia sėklas, išmaišome.

3. Į tešlą sudedame daržoves ir supilame aliejų, išmaišome.

4. Vaflinę patepame aliejumi ir įkaitiname.

5. Vienam vafliui reikia maždaug 2 šaukštų tešlos. Kepame ir neatidarinėjame vaflinės, kol nebaigia kepti.

Labai gardu valgyti su trintais avokadais.

Suskleisti
Vištienos filė su špinatais tešloje
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su vištiena ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištienos filė: 300.00 g (horizontaliai supjaustytos)
Špinatai: 100.00 g (mažųjų)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Baltojo pelėsio sūris: 125.00 g (camambero)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.

2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.

3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai – vidurį palikite nesupjaustytą.

4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.

5. Supinkite iš įpjautos tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.

6. Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.

Suskleisti
Sūrio lazdelės
Receptas: Sluoksniuotos tešlos lazdelės su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 67
Receptas
Ingredientai
Parmezano sūris: 160.00 g (smulkiai tarkuoto; galite naudoti lietuvišką atitikmenį – „Džiugo“ sūrį ar itališką parmidžaną. Pastarąjį dėl pikantiškesnio skonio pabandykite maišyti su dalimi pekorino sūrio)
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š. (galite keisti 2 skiltelėmis česnako, tik jis labiau jausis ir sunkiau pasiskirstys)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; smulkios jūros)
Kaip gaminti

1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.

2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.

3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.

4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.

5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.

Suskleisti
Saldžiųjų bulvių lazdelės
Receptas: Saldžiųjų bulvių lazdelės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 106
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (batatai))
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (gali būti ir nerūkytų))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
  2. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
  3. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
  4. Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Suskleisti
Pyragėliai su smidrais ir rikota
Receptas: Pyragėliai su rikota ir smidrais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 didelis - įdarui)
Rikotos sūris: 125.00 g
Sūris: 70.00 g (kietojo, tarkuoto)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Smidrai: 6.00 vnt. (nedidelių)
Pomidorai: 100.00 g (saujelė vyšninių)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  2. Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
  3. Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
  4. Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
  5. Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
  6. Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
  8. Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  9. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
  10. Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
  12. Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
  13. Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
  14. Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
  15. Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
Suskleisti
Duonos lazdelės
Receptas: Duonos lazdelės
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 13.00 g (šviežių)
Sviestas: 80.00 g
Parmezano sūris: 30.00 g
Miltai: 475.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: (norimų) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pieną pašildykite iki 40°C, jame ištirpinkite sviestą, sudėkite mielės ir įberkite žiupsnelį cukraus.
  2. Miltus sumaišykite su druska ir parmezanu, į gautą mišinį supilkite mielės ir viską gerai išminkykite.
  3. Tešlą palikite ~20 minučių pastovėti, vėliau vėl minkykite ir tada į ją įmaišykite norimų prieskonių.
  4. Tešlą paliekite dar 20 minučių.
  5. Iš gautos tešlos formuokite ritinėlius ir kepkitei ~10~12 minučių 210ºC orkaitėje.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Suskleisti
Cukinijų keksiukai
Receptas: Bananų ir cukinijų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 48
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (pilno grūdo kvietinių + dar 2 šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Bananai: 2.00 vnt. (sutrinti)
Cukinijos: 1.00 vnt. (sutarkuota)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 0.50 st. (+ dar 1 šaukštas)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.

2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.

4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.

5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.

6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!

Suskleisti
Bananų duona be pridėtinio cukraus
Receptas: Bananų duona be pridėtinio cukraus
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 70.00 g (arba kito augalinio)
Medus: 120.00 g (skysto; arba agavų, klevų sirupo)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Bananai: 2.00 vnt. (dideli, gerai sunokę)
Pienas: 60.00 ml
Soda: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (arba vanilinio cukraus)
Druska: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Miltai: 245.00 g (vietoje kvietinių galima kepti iš galima speltų, galima pamaišytų su pilno grūdo, bet jei bus tik pilno grūdo, tešla taps labai sunki, tad geriau pamaišyti)
Kakava: 2.00 valg. š. (papildomai)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų; papildomai)
Juodasis šokoladas: 70.00 g (smulkinto; papildomai)
Kaip gaminti

Šią duoną galite gaminti ir veganišką, ir be glitimo – pieną galite keisti vandeniu ar augaliniu pienu, o paprastus miltus – migdolų. Lygiai taip pat alyvuogių aliejų galima keisti kokosų ar kitu augaliniu aliejumi. Kaip saldiklį, jei nesinori medaus, naudokite klevų ar agavų sirupą.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C laispnių temperatūros ir pasiruoškite duonos kepimo formelę: ištepkite riebalais ar įtieskite kepimo popieriaus.

2. Dideliame dubenyje rankine šluotele-plakikliu suplakite skystą medų ir aliejų. Įmuškite kiaušinius, vėl išplakite, tada sudėkite šakute gerai sutrintus bananus, pieną ir vėl viską išplakite. Bananų gali matytis ir kiek stambesnių gabaliukų, viskas tvarkoje, svarbu, kad jie ne per daug stambūs ir kieti.

3. Sudėkite sodą, vanilės ekstraktą, druską ir cinamoną ir viską išmaišykite. Pačioje pabaigoje įmaišykite miltus ir norimus priedus (kakavą, džiovintus vaisius, juodojo šokolado, riešutų ar riešutų sviesto).

 

4. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 60–70 min., kol įkišus pagaliuką ir jį ištraukus bus sausas. Kepimo pabaigoje, jei viršus ims per daug skrusti, galite pridengti folija.

5. Išėmę duoną, atvėsinkite apie 10 min., tada išimkite iš formos, dar palaukite, kol šiek tiek pravės, t. y. apie 20 min. (nes jei pjausit labai karštą bus sukritusi ir sunki viduje), ir jau galite mėgautis.

Suskleisti
Avižinių dribsnių kvadratėliai
Receptas: Avižinių dribsnių kvadratėliai su datulėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 3.00 arbat. š. (galite keisti medumi)
Kokosų aliejus: 100.00 ml (galite naudoti ir lydytą ghee sviestą)
Avižiniai dribsniai: 200.00 g (neskaldytų)
Miltai: 100.00 g (viso grūdo kvietinių)
Migdolai: 30.00 g (smulkintų: plokštelių ar lazdelių)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (mažas; tarkuoto)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (mažas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Kepimo milteliai: 0.25 arbat. š.
Datulės: 150.00 g (įdarui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (šilto; įdarui)
Apelsino žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos; įdarui)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Nedidelę kvadratinę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (reikia, kad jis dengtų ir kraštus).

2. Pirmiausiai pasigaminkite įdarą. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite supjaustytas datules be kauliukų, suberkite apelsino žievelę, įpilkite apie 50 ml vandnens. Leiskite pavirti ant silpnos ugnies apie 10 min., kol nebeliks skysčio, o datulės suminkštės. Atidėkite į šalį.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų (arba išlydytą medų) ir aliejų (ar sviestą). Suberkite avižinius dribsnius, miltus, migdolus, prieskonius, kepimo miltelius, druską, labai gerai (geriausia ranka) išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų, o masė primins rupius drėgnus trupinius.

4. Pusę gautos avižinės masės dėkite į paruoštą kepimo skardą, tolygiai paskirstykite per visą dugną ir suspauskite. Ant viršaus dėliokite datulių įdarą, jį irgi tolygiai paskirstykite, o galiausiai užbaikite su likusia avižinių dribsnių mase – ji turi uždengti datulių įdarą.

 

5. Kepkite apie 20–25 min., kol viršus ir pakraštėliai gražiai parus. Leiskite atvėsti, o tada supjaustykite kvardatėliais ir jau galėsite išimti iš skardos.

Šaldytuve šie kvadratėliai puikiai išsilaikys apie savaitę. Geriausia laikyti juos suvyniotus į sviestinį popierių ar sudėjus į sandarų indą, kad nesugertų kvapų ir neišsausėtų.

Suskleisti
Energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Veganiški energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 3.00 puodelis
Avižiniai dribsniai: 4.50 puodelis (greito paruošimo)
Datulės: 50.00 vnt. (natūralių)
Bananai: 2.00 vnt. (labai gerai prinokę)
Kakava: 3.00 valg. š. (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas nuplaukite ir gerai nusausinkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite 3 puodelius avižinių dribsnių, datules, bananus bei kakavą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Gautą masę pilkite į dubenį ir įmaišykite avižinių dribsnių likutį.

4. Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus, o tada dėkite juos į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sutvirtėtų.

Suskleisti
Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Jėgų suteikiantys maistingi rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Linų sėmenys: 1.00 valg. š.
Karijų riešutai: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (kokybiškos)
Kokosų drožlės: 100.00 g (nesaldintų ir dar saujelė apvoliojimui)
Juodasis šokoladas: 120.00 g (kokybiško)
Datulės: 14.00 vnt. (džiovintų, bet neperdžiovintų; be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Sumalkite linų sėmenis iki rupių miltų ir užpilkite pora šaukštų vandens, kad kiek pabrinktų – tai bus rutuliukų „cementas“.

2. Į elektrinį smulkintuvą berkite riešutus, druską, pjaustytas datules, kokoso drožles (saujelę pasilikite) ir, įjungę smulkintuvą, laukite, kol viskas bus susmulkinta. Sudėkite pjaustytą šokoladą ir datules ir dar kartą viską kartu smulkinkite, kol naujai įdėtos sudėtinės dalys taps mišinio dalimi.

3. Perdėkite gautą mišinį į dubenį, sudėkite medų, išbrinkusius linų sėmenų miltus ir labai gerai šaukštu ar ranka išmaišykite – turite gauti tirštą lipnią masę.

4. Sušlapinkite rankas ir formuokite nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Į lėkštę berkite likusias kokoso drožles ir apvoliokite rutuliukus jose.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C, skardą išklokite kepimo popieriumi, dėkite rutuliukus ir kepkite apie 15 min, kol kokoso drožlės taps švelniai auksinės spalvos.

6. Atvėsinkite ir laikykite orui pralaidžiame inde ilgiausiai 3 dienas.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis