Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, slyvos yra tikras gamtos lobis, kurio istorija siekia tūkstantmečius. Šie vaisiai buvo vertinami dar senovės Romoje ir Kinijoje, kur juos naudojo ne tik kaip delikatesą, bet ir kaip vaistinį augalą.
„Ir dabar jos vertinamos kaip puikus vitaminų A, C ir K šaltinis, taip pat yra gausios skaidulų ir antioksidantų. Be to, slyvose nedaug kalorijų ir daug vandens, tad jomis užkandžiauti galima be sąžinės graužaties. Žinoma, jų valgyti reikėtų su saiku, nes ne viena karta žino apie didelio jų kiekio poveikį viduriams“, – primena daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Kulinarijoje slyvos yra tikras universalumo simbolis. Jos puikiai tinka tiek desertams, tiek mėsos patiekalams bei salotoms. Visgi, daugeliui pirma mintis, šaunanti į galvą pamačius slyvas – gardus slyvų pyragas, kurio vien kvapas pažadins vaikystės prisiminimus.
Aromatą, skonį išlaikykite, tačiau šį skanėstą su keliomis korekcijomis paruoškite ir be glitimo, pieno ar kiaušinių.
Ingredientai
-
8 didelės šviežios slyvos
-
250 g miltų be glitimo
-
100 g cukraus
-
1 šaukštas cinamono
-
1 šaukštelis kepimo sodos
-
1 šaukštelis kepimo miltelių
-
100 g mėgstamų smulkintų riešutų
-
150 ml kokosų arba kito augalinio gėrimo
-
1 prinokęs, šakute sutrintas bananas
-
1 šaukštas citrinos sulčių
-
skystas medus arba agavų, klevų sirupas.
Kaip gaminti
- Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o kraštus lengvai patepkite riebalais. Ant dugno išdėliokite skiltelėmis supjaustytas slyvas, kad jos viena kitą šiek tiek užklotų, ir lengvai apšlakstykite medumi.
- Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus. Tuomet į juos pilkite kokosų gėrimą, dėkite sutrintą bananą, taip pat šiek tiek citrinos sulčių ir viską gerai išmaišykite į vientisą masę.
- Slyvas užpilkite paruošta mase, išlyginkite tešlos viršų ir 30-35 min. pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.
- Iškepusį pyragą apverskite aukštyn kojomis taip, kad slyvos būtų viršuje ir nuimkite kepimo popierių. Jei norite, kad desertas būtų dar saldesnis, galima užpilti medaus, agavų ar klevų sirupo.