Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarėlių ir vakarienių šaunuoliai – sūrio užkandžiai: 15 puikių receptų, ypač tinkamų vasarą

Kas itin sparčiai dingsta nuo stalų, kai laukiame pagrindinio patiekalo, o gal net nieko nelaukiame, bet šnekučiuojamės, gurkšnojame, bendraujame ir pramogaujame? Taip, teisingai, sūrio kąsneliai, vėrinukai, rutuliukai, keptas sūris... Štai tokių viliojančių užkandžių 15-uką ir siūlome, o juk ir savaitgalis visai ant nosies!
Sūrio rutuliukai
Sūrio rutuliukai / „Scanpix“ nuotr.
Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai su staigmena viduje
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 100.00 g (be kauliukų, citrinomis įdarytos, tačiau jei tokių nemėgstate, galite rinktis be įdaro arba juodąsias)
Varškė: 100.00 g
Aguonos: 50.00 g
Saulėgrąžos: 50.00 g
Migdolai: 50.00 g (drožlės)
Sezamo sėklos: 50.00 g
Spanguolės: 50.00 g (džiovintos)
Kaip gaminti

1. Varškę ir pelėsinį sūrį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti. Visus produktus suberkite į atskirus indelius, kad juose būtų lengviau apvolioti sūrio rutuliukus.

3. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos – alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose. Valandą arba kelias palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.

Galite tiekti vienus arba su įvairiomis duonelėmis, trapučiais ar traškučiais.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sūrio rutuliukai su staigmena viduje

Suskleisti
Pelėsinio sūrio sausainėliai
Receptas: Pelėsinio sūrio sausainėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (maltų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 100.00 g
Tepamas grietinėlės sūrelis: 2.00 valg. š.
Kriaušės: 6.00 vnt. (konservuotų riekelių)
Kaip gaminti

Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, cukrų ir druską. Sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, pusę nurodyto kiekio susmulkinto sūrio.

2. Elektriniu plakikliu pulsuojančiu režimu sukite, kol liks tik trupiniai. Įpilkite grietinėlės, suminkykite tešlą, valandą laikykite šaldytuve. Atvėsintą tešlą padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus atraižų ir kočiokite, kol gausite maždaug pusės centimetro storio lakštą.

3. Specialia formele išspauskite skritulėlius, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–25 minutes (kol gražiai apskrus). Likusį sūrį gerai išsukite su tepamuoju sūreliu. Po šaukštelį pikantiško kremo užkrėskite ant atvėsusių sausainėlių, ant viršaus uždėkite po kelis smulkintų konservuotų kriaušių gabalėlius. 

Suskleisti
Ant grotelių keptas sūris
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Sūrio rutuliukai
Receptas: Sūrio rutuliukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Sūris: 500.00 g (fermentinis)
Kmynai: 4.00 valg. š. (4–5)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (4–5)
Miltai: 2.00 puodelis (apie 210–280 g – tiek, kad iš tešlos išeitų suformuoti rutuliukus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 500.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Fermentinį sūrį (geriau rinkitės kietesnį) sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite kmynus, įmuškite kiaušinius, įberkite žiupsnį druskos ir viską sumaišykite.
  2. Įberkite šiek tiek miltų ir vėl pamaišykite. Miltus berkite palaipsniui, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą.
  3. Rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens. Iš paruoštos masės suformuokite nedidelius plokščius kamuolėlius (2–3 cm skersmens).
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kamuolėlius. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus ir taps aukso spalvos, tuomet apverskite ir taip pat apkepkite. Jei norite sausesnių sūrio rutuliukų, darykite juos mažesnius ir kepkite iki tamsios aukso spalvos. Na, o jei norite, kad rutuliukai viduje būtų minkšti, darykite juos šiek tiek didesnius ir kepkite iki šviesios aukso spalvos.
  5. Iškeptus sūrio rutuliukus, išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenį ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte aliejaus perteklių.
  6. Paruoštus sūrio rutuliukus sudėkite į krepšelį ir patiekite.

Receptas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Gardžios iškylos užkandžių idėjos

Suskleisti
Bri sūris su figomis
Receptas: Bri sūris su figomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 34
Receptas
Ingredientai
Bri sūris: 2.00 vnt. (apvalūs)
Figos: 2.00 vnt. (šviežių arba džiovintų)
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šakelės)
Medus: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis padažas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
  2. Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
  3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
  4. Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
  5. Ant viršaus užberkite riešutų.
  6. Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
  7. Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Tiekite su skrudinta duonos riekele.
Suskleisti
Karštas ožkų pieno sūris
Receptas: Karštas ožkų pieno sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Ožkų pieno sūris: 500.00 g (2 ritinėliai)
Kedrinės pinijos: 1.00 st. (0,5)
Medus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5)
Vynas: 20.00 ml (šlakelis baltojo)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - šviežiai maltų)
Kaip gaminti
  1. Česnako skiltelę nulupkite ir sutraiškykite.
  2. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
  3. 2 šaukštu sulčių pilkite į indelį su česnakais, suberkite rozmarinus, supilkite vyną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  4. Sūrių ritinėlius dėkite į karščiui atsparias lėkšteles ir gausiai apliekite padažu.
  5. Valandą marinuokite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
  6. Kepkite apie 12 min.  
  7. Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, užberkite ant sūrio.
  8. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
  9. Kulinaro patarimas. Jeigu norite, į užpilą galite įmaišyti šaukštelį grūdėtųjų garstyčių.
Suskleisti
Sūrio spurgos su jalapenu.
Receptas: Sūrio spurgos su jalapenu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 55
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 200.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Jelapenai: 50.00 g
Džiūvėsiai: 50.00 g
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (juodųjų, kvapniųjų, čili)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pusę kiaušinio baltymo išplakite iki putų, supilkite miltus ir tarkuotą sūrį.
  2. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Iš gautos masės formuokite rutuliukus į kuriuos dėkite jalapeno gabaliuką.
  3. Rutuliukus apvoliokite likusiame baltyme ir džiūvėsiuose.
  4. Kepkite gruzdintuvėje tris minutes, kol apskrus. Skanus.

 

Suskleisti
Orkaitėje keptas varškės sūris
Receptas: Orkaitėje keptas varškės sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 30
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 1.00 vnt. (22 proc. riebumo)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (¼ maltų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Sutraiškykite česnako skilteles. Ant jų užbarstykite druskos, maltos aitriosios paprikos, žolelių. Išmaišykite.
  2. Šiuo mišiniu įtrinkite sūrį ir dėkite jį į maišelį.
  3. Palaikykite sūrį valandą šaldytuve.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  5. Skardą išklokite kepimo popieriumi, išteptu aliejumi.
  6. Kepkite sūrį apie 50 min., kol dailiai apskrus.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti
Sūrio rutuliukai
Receptas: Kepti sūrio rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 88
Receptas
Ingredientai
Sūris: 500.00 g
Aliejus: 500.00 ml
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 300.00 g
Druska: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.

2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.

4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.

Suskleisti
Baltojo pelėsinio sūrio užkandis
Receptas: Baltojo pelėsinio sūrio užkandis
6 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.1 / 42
Receptas
Ingredientai
Baltojo pelėsio sūris: 2.00 vnt. (po 150 gramų)
Rozmarinai: 4.00 vnt. (šakelės šviežio)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.

Suskleisti
Sūrio lazdelės
Receptas: Sluoksniuotos tešlos lazdelės su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 67
Receptas
Ingredientai
Parmezano sūris: 160.00 g (smulkiai tarkuoto; galite naudoti lietuvišką atitikmenį – „Džiugo“ sūrį ar itališką parmidžaną. Pastarąjį dėl pikantiškesnio skonio pabandykite maišyti su dalimi pekorino sūrio)
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š. (galite keisti 2 skiltelėmis česnako, tik jis labiau jausis ir sunkiau pasiskirstys)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; smulkios jūros)
Kaip gaminti

1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.

2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.

3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.

4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.

5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.

Suskleisti
Sūrio pyragas-kamuoliukai
Receptas: Sūrio pyragas-kamuoliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
2.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g (minkšto)
Medus: 1.00 valg. š. (nubrauktas)
Serbentai: 1.00 valg. š. (džiovintų juodųjų)
Juoda duona: 50.00 g (trupinių apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. „Philadelphia“ sūrį palikite ant sietelio 2–3 val., kad nuvarvėtų.

2. Sumaišykite abiejų rūšių sūrius, sviestą ir medų, suberkite džiovintus juoduosius serbentus. Masę palikite šaldytuve porai valandų.

3. Išimkite atšalusią masę iš šaldytuvo, suformuokite rutuliukus ir apvoliokite juos trupiniuose bei karamelėje.

Suskleisti
Parmezano sūrio plikytos bandelės užkandai
Receptas: Parmezano sūrio plikytos bandelės užkandai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 360.00 ml
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 8.00 valg. š.
Parmezano sūris: 180.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti baltieji - pagal skonį)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Migdolai: 30.00 g (plokštelės papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
  2. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, pastatykite ant vidutinės ugnies ir įdėkite sviestą. Kai vanduo pradės virti, nukelkite puodą nuo ugnies ir be perstojo maišydami mediniu šaukštu, suberkite miltus ir druską.
  3. Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir, be perstojo maišydami, kaitinkite, kol tešla sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sūrį bei pipirus.
  4. Palikite tešlą ataušti. Į ataušusią tešlą muškite po vieną kiaušinį ir energingai išplakite.
  5. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Valgomuoju šaukštu dėkite tešlą į skardą suformuodami bandeles. Apibarstykite migdolų plokštelėmis ir patikrinkite, ar jos tikrai prie tešlos prikibo.
  6. Kepkite 15-20 min., kol bandelės įgaus auksinę spalvą ir išsipūs.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

 

Suskleisti
Keptas varškės sūris
Receptas: Keptas varškės sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 136
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (labai tinka Viduržemio regiono žolelių mišinys)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 4.00 valg. š. (arba natūralus jogurtas)
Kaip gaminti

1. Česnako skilteles, alyvuogių aliejų, žolelių mišinį, pipirus, druską ir žiupsnelį cukraus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Varškės sūrį apipilkite mišiniu, gerai įtrinkite ir palikite bent 2–3 valandoms pastovėti.

2. Sūrį su visu marinatu dėkite ant folijos lakšto, aptepkite majonezu ar jogurtu, gerai suvyniokite, kad neliktų tarpelių, ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, paskui foliją praskleiskite ir dar pakepkite, kol sūris gražiai apskrus.

3. Sūrį tiekite tiek karštą su šviežiomis salotomis, tiek atšalusį prie vyno ar alaus. Jei sūrų kepate prie alaus, pabarstykite kmynais ar malta aitriąja paprika.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ožkų sūrio ir jogurto kukuliukai
Receptas: Ožkų sūrio ir jogurto kukuliukai su šviežiomis salotomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 3.00 valg. š. (natūralus)
Pistacijos: 5.00 valg. š. (smulkintos)
Salotos: 1.00 vnt. (įvairių salotų lapai)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui pusės citrinos sultys)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (padažui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (padažui maltos)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sūrį sutrupinkite į dubenį, įdėkite jogurtą ir gerai išsukite. Jei mišinys per sausas, įdėkite dar jogurto. Dviem šaukštais ar šlapiomis rankomis suformuokite kukuliukus ir apvoliokite pistacijose.

2. Padažui skirtus produktus gerai išplakite.

3. Kukuliukus sudėkite į lėkštę ir patiekite su salotomis apšlakstę padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?