Itališka patarlė moliūgo tema. Taigi, Umbrijos sinjoro patarlė: „Geltonasis moliūgas nedainuoja, negroja ir nešoka, bet tas, kuris moka jį gaminti, tas dainuoja, groja ir šoka.“ Itališkai, žinoma, skamba muzikaliau, todėl dėl visa ko pateikiame originalų variantą: La zucca gialla non canta, non suona e non balla, ma per chi sa cucinarla canta, suona e balla.
Saldus? Taip, saldokas. Bet nepavojingas. Dabar labai madingos cukraus visiškai netoleruojančios mitybos šalininkai kažkodėl yra įsitikinę, kad moliūgas esą „eina“ į kūną. Na, bent jau italės namų šeimininkės taip galvoja. Pasidomėjome giliau. Aiškėja štai kas: 100 g moliūgo minkštime tėra vos 18 kcal. Angliavandenių? Sudaro vos 3,5 proc. svorio. 94,5 proc. moliūgo sudaro... vanduo. Glikeminis indeksas – 64, panašus į bulvių.
Beje, moliūgo teigiamų poveikių sveikatai sąrašas toks ilgas, jog geriau jo nė neskaityti, nes ištiks alyvuogių aliejaus likimas: vartosime ne kaip maistą, o kaip vaistą. Paminėsime tik tiek, kad moliūge slypi galingas K (kalio) užtaisas: 340 mg/100 g. Didelio kraujospūdžio savininkai – nepamirškite!
Kodėl norisi sutrinti? Ir iš kieto, gražaus, apvalaus gamtos kūrinio padaryti tyrelę? Šito mes nežinome, bet didžiuma receptų moliūgą mato sriubos pavidalu. Arba troškintą. Arba garuose paruoštą. Mažai kas žino, bet moliūgas yra valgomas ir žalias, pagardintas druska ir alyvuogių aliejumi. Na, bet tokie bandymai – ekstremalių pojūčių mėgėjams. Mes tuo tarpu suteikėme moliūgui garbės užimti vietą grilyje. Vietoje mėsos.
Grilyje keptas moliūgas su raudonėliais ir tyru alyvuogių aliejumi
Ingredientai (4 asm.):
- 200 g šviežio moliūgo;
- 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako;
- džiovintų raudonėlių;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Švariai nuplaukite moliūgo riekę ir nulupkite odą. Supjaustykite moliūgą (patogiausia elektriniu pjaustytuvu) lygiomis 0,4 cm storio riekelėmis. Išdėliokite riekeles gilioje lėkštėje ir trumpam palikite, kad apdžiūtų.
2. Gerai įkaitinkite grilio keptuvę, dėkite į ją moliūgo riekeles. Kai išryškės įstrižos grotelių žymės, apverskite ir vėl kepkite.
3. Iškepusias riekeles vėl išdėliokite lėkštėje
4. Perpjaukite pusiau česnako skiltelę. Pasūdykite moliūgus, uždėkite česnako puseles, berkite džiovintus raudonėlius, išspauskite citrinos sulčių ir gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Viską atsargiai sumaišykite.
5. Patiekdami patiekalą, moliūgą išdėliokite ant švarios lėkštės, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Patiekite su šviežia duona ciabatta.
Derinimas su vynu. Moliūgai kaip ir kitos kartokos žiemos daržovės labiausiai šaukiasi naujo vyno „novello“ draugijos. Ir taškas!
Moliūgų kukuliai (gnocchi di zucca) su moliūgų kremu ir šviežiomis krevetėmis
Gnocchi yra tipiškas italų rudens ir žiemos pirmasis karštas patiekalas. Tik šioje moliūgiškoje istorijoje gnocchi bus ne tik iš bulvių, bet ir iš moliūgų. Šį netikėtą derinį papildysime elegantiškai – krevetėmis. Išeina tipiškas „mare – monti“ (jūra ir kalnai) kategorijos patiekalas!
Ingredientai (4 asm.):
gnocchi tešlai:
- 250 g miltų;
- 4 vidutinio dydžio bulvės ;
- 1 kiaušinis;
- 100 g moliūgo;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- kokybiškos maltos druskos.
Gaminimas:
1. Išvirkite bulves ir dar karštas nulupkite, sutarkuokite burokine tarka. Sutarkuokite ir moliūgą.
2. Suberkite ant stalo miltus, padarykite duobutę ir įmuškite kiaušinio trynį. Sudėkite bulves ir moliūgą į miltus, įpilkite pusę šaukštelio alyvuogių aliejaus ir susmulkintos stambios druskos.
3. Suminkykite tešlą ir iškočiokite centimetro skersmens dešreles, supjaustykite jas 1 cm ilgio gabaliukais.
4. Pabarstykite miltais, uždenkite švariu rankšluosčiu, palikite kelioms valandoms šaldytuve.
moliūgų ir krevečių padažui:
- 0,5 kg šviežio moliūgo;
- 10 sūdytų ančiuvių;
- 24 mažos krevetės;
- 3 skiltelės česnako;
- 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. desertinio vyno „Marsala“;
- šviežių kapotų petražolių;
- 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus ;
- brandinto tarkuotas avies sūrio „pecorino“.
Gaminimas:
1. Švariai nuplaukite moliūgus, supjaustykite kubeliais.
2. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, pakepinkite česnaką, kai pagels, išmeskite. Suberkite į keptuvę moliūgo kubelius ir pakepinkite.
3. Smulkiai sukapokite ančiuvius, suberkite į keptuvę su moliūgu, pakaitinkite.
4. Visą masę suplakite elektriniu plaktuvu, kad išeitų homogeniškas kremas.
5. Kitoje keptuvėje į pakaitintą alyvuogių aliejų suberkite krevetes, patroškinkite desertiniame vyne „Marsala“.
6. Į verdantį vandenį suverskite gnocchi, pasūdykite ir virkite, kol iškils į viršų. Išgriebkite iš puodo.
7. Supilkite moliūgų padažą ant išvirusių gnocchi. Smulkiai sukapokite petražoles.
8. Patiekite gnocchi lėkštėje, papuošdami krevetėmis, pabarstykite smulkintomis petražolėmis, patarkuokite pecorino sūrio, dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.