Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: rožinis rizotas – nuo gripo ir blogos nuotaikos

Apžiūrėjome viename Lietuvos prekybos centrų apvytusius violetinius radicchio di Treviso – cikorinių salotų gūžes, ir širdys mūsų verkė. Kaina – puiki, vos 1,79 euro. Bet žinių, ką su šiais spalvotais atėjūnais veikti – mažai. Moterys pavarto, pabado pirštu ir padeda. Todėl siūlome drauge pasigaminti du paprastus, bet tikro itališko skonio patiekalus su šia nuostabia daržove. Gripo ir blogos nuotaikos galbūt liks mažiau.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gamintas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gamintas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Grilio keptuvėje kepti radicchio lapai su parmezano sūriu

Tai vos kelių minučių jį ruošiant reikalaujantis karštas užkandis, bet apie jo skonį bematant užvirs karštos diskusijos. Vieniems patiks, kitiems mažiau, tačiau visi bus priversti pripažinti: banalybėmis jis nekvepia. Malonus kartumas sužadins skrandžio sekreciją, užsinorėsite valgyti.

Ką daryti, kad nebūtų per daug kartu? Taisyklė numeris 1: negalvoti apie tai. Arba galvoti teigiamai: kartumas yra gėris, antioksidantai, sveikata, senatvės priešas, gripo priešas (radicchio salotoje yra 10–15 mg vitamino C, kuris trumpai kaitinant niekur nedingsta). Taisyklė numeris 2: neužsigerti alumi, nes kartus + kartus = dvigubai kartus. Taisyklė numeris 3: tarkuokite daugiau parmezano, kuris sušvelnina kartumo pojūtį.

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 stambi gūžė radicchio, jei gausite pailgos formos salotą – dar geriau (plauti jos nereikia, tačiau išorinius lapus pašalinsime);
  • 4 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrina;
  • kokybiškos druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

1. Po vieną nuimkite lapus, išdėliokite lėkštėje.

2. Smarkiai įkaitinkite grilio keptuvę ir išdėliokite lapus ant jos. Vos pradės tamsėti, apverskite – visas kepimo procesas užtruks 2–3 minutes.

3. Apkeptus lapus išdėliokite ant lėkštės, išspauskite citrinos sulčių, tačiau saikingai, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais, pagardinkite tarkuotu parmezanu.

4. Patiekite su skrudinta duona ciabatta, kaip karštą užkandį arba kaip garnyrą prie riebesnės mėsos.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Grilio keptuvėje kepti radicchio lapai su parmezano sūriu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Grilio keptuvėje kepti radicchio lapai su parmezano sūriu

Rizotas su radicchio ir gorgonzola dolce sūriu (risotto al radicchio e gorgonzola dolce)

Kartu + saldu = rožinis grožis. Tokia galėtų būti šio karšto patiekalo formulė. Taip, nes tą nenuoramą kartųjį Trevizo radicchio nuramdysime saldžiu, riebiu, kremingu itališku gorgonzola sūriu, kurio rasite didžiuosiuose prekybos centruose.

Rožiniame rizote sutelpa trijų Šiaurės Italijos regionų kulinarinės tradicijos: Pjemonte auginami ryžiai (arborio arba carnaroli), Lombardijoje gaminamas pelėsinis sūris gorgonzola (primenu, kad sūrio pavadinimą tariame ne su „c“, o su „z“), o Venetas – radicchio di Treviso teritorija. Kadangi žiemą šiose vietovėse gana šalta, galime daryti išvadą, kad tai idealiai mūsų klimatui tinkamas patiekalas.

Kita vertus, pasigaminti rizotus Lietuva jau išmoko ir suprato, kad tai tikras ir absoliutus slow – lėtos virtuvės patiekalas. Galbūt todėl jį taip sunku aptikti Lietuvos itališkuose restoranuose.

Derinimas. Šiaurės Italija beveik viską sugeba suderinti su prosecco taure. Bet prie šio kremingo, saikingai riebaus rizoto tiktų ir sausas lambrusco.

Ingredientai (4 asm.):

  • 300 g ryžių (arborio arba carnaroli rūšies);
  • 0,5 litro daržovių sultinio;
  • keli šaukštai tyro alyvuogių aliejaus;
  • 2 nedideli šalotiniai svogūnai;
  • 4 vidutinio dydžio radicchio gūžės;
  • 1 stiklinė baltojo sauso vyno;
  • 250 g gorgonzola dolce sūrio;
  • petražolių.

Gaminimas:

1. Smulkiai sutarkuokite svogūnus, supilkite į keptuvę ir pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje.

2. Į keptuvę suberkite ir ryžius, kelias minutes pakaitinkite, kol sugers aliejų. Supilkite vyną ir palaukite, kol jis nugaruos.

3. Maišydami virkite, kaskart vis įpildami sultinio, kol ryžiai suminkštės ir išbrinks.

4. Smulkiai, lyg kopūstus supjaustykite radicchio, suberkite į ryžius. Dar kartą užpilkite sultiniu ir gerai išmaišykite.

5. Gorgonzolą supjaustykite kubeliais, padalinkite pusiau, vieną dalį suberkite į ryžius, išmaišykite.

6. Prieš patiekdami rizotą, į ryžius įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, išmaišykite. Dėkite į lėkštes, pagardinkite likusiais gorgonzolos kubeliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotas su radicchio ir gorgonzola dolce sūriu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotas su radicchio ir gorgonzola dolce sūriu

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas