Vis dėlto užsispyrėme: imsime ir pasigaminsime nė kiek ne blogesnius itališkus šaltibarščius. Grietinę ir kefyrą pakeisime liesu jogurtu „magro“, kuris, beje, sveikesnis negu riebus kefyras, ir stikline lieso pieno, kuris patiekalui suteiks sriubos konsistenciją.
Nusipirkome svogūnų laiškų, agurką, virtų burokų. Dėl krapų jau buvome susitaikę su likimu: atsižadėjome. Bet Romos Epyro turguje pastebėjome pankolių ūsus – jie mums taip smarkiai priminė mūsų lietuviškus kvapniuosius krapus. Tiesa, iš kelionės po Siciliją sužinojome, kad pankolių ūsai – ne visi yra valgomi, kai kurie netgi nuodingi. Tad šios daržovės nukeliavome ieškoti į pačią turgaus pabaigą ir nusipirkome ant tipinių Sicilijos produktų prekystalio. Sicilietiškų pankolių ūsus atrinko žiniuonės, todėl jie buvo nepigūs. Tiesa, kai pankolio ūsus supjaustėme į šaltibarščius, pasklido naujas aromatas, panašesnis į kmynų. Bet jis mums labai patiko.
Šaltibarščiai išėjo kur kas lengvesni ir ne tokie sotūs, bet pažadą sau įvykdėme. Ir nenusivylėme.
Karštam patiekalui nutarėme pasigaminti labiausiai subanalintą patiekalą – kotletukus. Bet pagaminome juos itališku būdu, purius, lengvus. Turguje pas mėsininką nusipirkome dviejų rūšių maltos mėsos. Ją konservavome tarkuotais svogūnais, kokybiška druska ir juodaisiais pipirais. Palikome nakčiai šaldytuve. Rytą suformavome mielus mažus kotletukus, juos lengvai pakepinome.
Pasigaminome aromatingą padažą iš pomidorų pastos „Mutti“, kuri yra švelni, nekelia rūgštingumo. Žiemą nevengiame česnako, tik svarbiausia su juo elgtis itin atsargiai – tai reiškia, subėrus kapotus česnakus į vos pašildytą aliejų, būtina tuoj pat išjungti ugnį ir pilti pomidorų pastą. Jei vis tiktai česnakas parudavo, geriau jį pašalinti. Aromato padažui suteikė ir šlakelis desertinio vyno „Marsala“. Gaivumo mūsų itališkiems kotletukas suteikė ir kvapnios citrinos drožlės, kurias sutarkavome jau patiekdami karštą patiekalą lėkštėje.
Dietiški šaltibarščiai itališkai
Ingredientai (4 asm.):
- 4 x 200 g jogurto „magro“;
- 1 stiklinė nugriebto pieno;
- 4 virti burokai;
- 1 kiaušinis;
- 1 didelis agurkas;
- pankolio ūsų;
- 0,5 citrinos;
- svogūnų laiškų;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į stiklinį dubenį sutarkuokite virtus burokus. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Nulupkite agurką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Sutarkuokite virtą kiaušinį. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų.
2. Į dubenį supilkite pieną, viską gerai išmaišykite.
3. Šakute išplakite jogurtą. Išspauskite citrinos sultis ir supilkite į jogurtą. Šį mišinį pilkite į dubenį su kitais ingredientais.
4. Susmulkinkite pankolių ūsus. Pagardinkite jais šaltibarščius patiekdami lėkštėje.
Itališki kotletukai pomidorų ir citrinų žievelių padaže
Ingredientai (4 asm.):
kotletukams:
- 400 g kiaulienos ir jautienos ragu;
- 0,5 šalotinio svogūno;
- čiobrelių;
- 80 g duonos minkštimo;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- stambios susmulkintos kokybiškos druskos;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- žemės riešutų arba palmių aliejus;
- žiupsnis miltų;
- žiupsnis duonos drožlių.
Gaminimas:
1. Pamerkite duoną į šiltą vandenį. Po kurio laiko išspauskite vandenį ir sudėkite duoną į mėsą.
2. Smulkiausia tarka sutarkuokite svogūną, sudėkite į mėsos masę, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi. Sutrupinkite į mišinį čiobrelį, lengvai pasūdykite, įberkite pipirų. Gerai išmaišykite.
3. Iš gautos mėsos masės suformuokite mažus rutuliukus, pavoliokite juos miltuose, o tada duonos drožlėse.
4. Keptuvėje pakaitinkite aliejų. Dėkite kepti kotletukus, kai paruduos, apverskite, kad vienodai apkeptų. Sumažinkite ugnį, papildykite vandeniu ir uždenkite dangčiu. Palaikykite ant ugnies dar kelias minutes.
padažui:
- 250 g pomidorų pastos „Mutti“;
- 1 skiltelė česnako;
- 30 g desertinio vyno „Marsala“;
- 1 citrina;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- pluoštelis petražolių.
Gaminimas:
1. Puodelyje su rankena pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, suberkite česnaką, pilkite pomidorų pastą „Mutti“, pakaitinkite kelias minutes, supilkite desertinį vyną „Marsala“.
2. Susmulkinkite petražoles.
3. Patiekdami lėkštėje kotletukus užpilkite padažu, pabarstykite petražolėmis, patarkuokite citrinos žievelės.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.