Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: traškūs ir sultingi vėrinukai iš cukinijų ir krevečių. Ir pikantiški „tortellini“

Šiuo metu Romoje – cukinijų derliaus laikas. Jos šviesiai žalios, standžios ir tuo pat metu sultingos. Šį pavasarį Romoje oras permainingas, sekinantis žmonių jėgas. Todėl cukinijos virtuvėje itin reikalingos. Jose gausu kalio, geležies, kalcio ir fosforo.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vienas mėgstamiausių italų padažų pastai su cukinija – tai tagliatelle su cukinijų ir krevečių padažu. Paprastai šiam patiekalui naudojamos mažutės krevetės, kurias lengva išlukštenti. Gamindamos šį patiekalą Italijos šeimininkės nusižengia sveiko maisto filosofijai, nes padaže ingredientus sujungia grietinėle. Tiesa, gyvulinių riebalų tenaudoja vieną šaukštą.

Mes nusprendėme gaminti ne pastą, o tortellini bei padažui panaudoti ne mažas rožines krevetes, o didelius scampi – langustinus. Jų kilogramas turguje kainuoja apie 30 eurų, bet mes pirkome paskutinius, todėl mokėjome perpus pigiau.

Kartu su langustinais už gerą kainą nusipirkome ir mūsų vienintelių mėgstamų pilkų krevečių, kurios Italijoje vadinamos mazzancolle. Langustinų minkštimą nusprendėme panaudoti tortellini įdarui derindami su cukinijomis. Stengdamiesi išsaugoti harmoniją skrandyje, o tai reiškia – „užgesinti“ grietinėlės riebumą, panaudojome pikantišką avies sūrį pecorino. Retai perkame minkštąjį, bet kai jo pageidaujame, renkamės vieną tipą – su pepeconcino. Paprastai jį valgome vakarienės pabaigoje. Šįkart pagardinome juo tortellini.

Jei Lietuvoje nepavyks nusipirkti pikantiško peccorino, siūlome naudoti paprastą minkštą avies sūrį, o patiekiant tortellini padažą tiesiog pagardinti susmulkinta aitriojo pipiro ankštele.

Vėrinukams cukinijas supjaustėme plonais griežinėliais. Kardžuvės filė sultinga, puikiai dera ir prie cukinijų, ir prie krevečių. Jei nepavyktų nusipirkti kardžuvės, galima keisti kita tankios tekstūros žuvimi – tarkime, tunu arba lašiša. Svarbu gerai vėrinukus išvolioti duonos drožlėse, prieš tai įsodrinus tyru alyvuogių aliejumi.

Kartais vėrinukai gaminami panašiai kaip jūros gėrybių frittura – gruzdinimo metodu, tačiau jis ne itin sveikas. Todėl mes kepame ant grilinės ketaus keptuvės.

Jei neturite ketaus keptuvės, galima naudoti orkaitės groteles. Svarbu smarkiai įkaitinti, kad žuvis, krevetės ir cukinija iškepę taptų croccanti – traškūs. Taip sako italai.

Aromatą nuspalvina ir šlakelis šviežios citrinos sulčių bei taurė baltojo vyno.

Pikantiški jūros gėrybių tortellini

Ingredientai (4 asm.):

tešlai:

  • 200 g miltų (žymimų 00);
  • 100 g kietojo grūdo miltų (semola);
  • 3 kiaušiniai;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Supilkite 00 miltus ant stalo, padarykite centre duobutę, kur įmuškite kiaušinius, suberkite druską.

2. Minkykite, papildydami kietojo grūdo miltais, kol masė taps elastinga. Palikite tešlą šaldytuve pusdieniui.

3. „Subrendusią“ tešlą iškočiokite, išspauskite dantyta formele apskritimus, dėliokite įdarą, o tada perlenkite ir suklijuokite kraštus.

įdarui:

  • 8 langustinai (scampi);
  • 1 cukinija;
  • 100 g minkštojo pikantiško pecorino sūrio;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas brendžio;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Atsargiai nuimkite langustinų galvas, prakirpkite kiautą pilvo dalyje, išimkite minkštimą.

2. Dėkite minkštimus į keptuvę su lašeliu aliejaus, „pašokdinkite“ šaukštu brendžio.

3. Sudėkite scampi minkštimus į lėkštę, sutrinkite šakute į vientisą masę.

4. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite cukiniją, pasūdykite.

5. Į tortellini tešlos apkritimus dėkite maždaug po šaukštelį cukinijų ir langustinų minkštimo.

padažui:

  • 1 cukinija;
  • 1 šaukštas grietinėlės;
  • pikantiško minkšto sūrio pecorino;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • muskato riešutas.

Gaminimas:

1. Į keptuvę pilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakepinkite jame česnaką, kai pagels, pašalinkite.

2. Supjaustykite griežinėliais cukiniją, dėkite į aliejų, pakepinkite, kol pagels. Supilkite grietinėlę, išmaišykite.

3. Supjaustykite juostelėmis minkštąjį sūrį.

4. Patiekdami lėkštėje dėkite tortellini užpildami padažą, pabarstykite pikantiškuoju sūriu, patarkuokite muskato riešuto.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiški jūros gėrybių „tortellini“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiški jūros gėrybių „tortellini“

Cukinijų, krevečių ir kardžuvės vėrinukai

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 kg tigrinių krevečių;
  • 1 kg cukinijų;
  • 1 kg kardžuvės;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrina;
  • baltos duonos drožlių;
  • stambios kokybiškos druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir išdžiovinkite tigrines krevetes. Kardžuvę supjaustykite maždaug 3 cm kubeliais. Cukinijas supjaustykite griežinėliais.

2. Verkite ingredientus ant iešmelių tokia eilės tvarka: krevetė, cukinija, kardžuvė, cukinija ir taip toliau.

3. Gerai pašlakstykite vėrinukus tyru alyvuogių aliejumi.

4. Į lėkštę berkite duonos drožlių ir jose gerai išvoliokite iešmus.

5. Smarkiai įkaitinkite grilinę keptuvę arba orkaitę iki 180 laipsnių.

6. Dėkite vėrinukus ant keptuvės, kai paruduos, apverskite (o orkaitėje kepkite apie ketvirtį valandos).

7. Patiekdami dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, patiekite su skiltele citrinos, pabarstykite stambia druska ir juodaisiais pipirais. Skanu su malkų krosnyje kepta duona.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Cukinijų, krevečių ir kardžuvės vėrinukai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Cukinijų, krevečių ir kardžuvės vėrinukai

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis