Ką valgyti vakarienei? Patarti būtų sunku jau dėl to, kad skiriasi poreikiai… Juk kai kurie žmonės dieną paskubomis kažko užkanda ir tik vakare, grįžę namo po darbų, ruošia kažką rimtesnio. Kiti, ypač tie, kurie rūpinasi savo svoriu, sočiau pusryčiauja, pietauja, o vakare tik lengvai ko nors užkanda.
Blynai galėtų būti tas tarpinis variantas – tarp sotumo ir lengvumo. Na, o jei laikotės dietos, galima apsiriboti vienu kitu blyneliu prie arbatos. Be to, galite juos kepti sveikesnius, rinktis ne baltus kvietinius miltus, o, tarkime, speltą, įmaišyti tarkuotų obuolių, moliūgų, salierų, morkų ir kt., gardinti sėklomis (linų sėmenų, ispaniškųjų šalavijų, sezamų ir t. t.). Jie mėgstate blynus, bet nenorite kepti jų ant riebalų, verta įsigyti specialią keptuvę, kuriai nebūtinas aliejus. Kai kuriuos blynelius, ypač iš varškės ir daržovių, galima kepti orkaitėje.
Jūsų dėmesiui, kelios nesudėtingos blynelių idėjos.
1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite rupia trintuve, sukrėskite į indą ir nupilkite susidariusį skystį.
2. Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste, kol dailiai apskrus. Atvėsinusi suverskite į tarkuotas bulves.
3. Salierus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir taip pat suberkite į tešlą.
4. Kiaušinius išplakite iki standžių putų, sudėkite į tešlą. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
5. Įkaitintuose riebaluose iškepkite blynelius.
6. Tiekite su skrudinta šonine arba varškės ir česnakų kremu. Jį paruošite labai paprastai: varškę išsukusi su grietine, smulkintais česnakais ir šviežiais kapotais žalumynais.
1. Puode arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti. Sumaišykite sviestą su kiaušiniais ir 250 ml pieno, suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską, maišykite, kol neliks gumuliukų. Supilkite likusį pieną ir gerai suplakite tešlą, kad būtų puri.
2. Įkaitinkite blynų keptuvę, į kiekvieną duobutę įdėkite šiek tiek sviesto, palaukite, kol ištirps, įpilkite du šaukštus blynų tešlos. Jei neturite specialios keptuvės, kepkite blynus nedidelėje keptuvėje, įpilkite tiek tešlos, kad uždengtų visą dugną. Kai paviršius sustings, o apačia apskrus, apverskite blyną. Kad blynai neatvėstų, sudėkite juos į karščiui atsparų indą ir laikykite karštoje orkaitėje. Tiekite dar karštus blynus su bananų griežinėliais ir klevų sirupu.
1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.
2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kiaušinį išplakite su pienu, druska ir cukrumi.
2. Supilkite morkų tyrę, išmaišytą su apelsino sultimis ir smulkintu imbieru. Tuomet maišant pilkite miltų - manų mišinį.
3. Tešlą palaikykite bent 5 min., kad išbrinktų manai ir aliejumi pateptoje keptuvėje kepkite blynus. Patiekite su grietinėle bei aromatingais prieskoniais.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Manų kruopas užpilkite kefyru ir 20 minučių brinkinkite.
2. Į išbrinkusią masę įmuškite kiaušinį, pagal skonį berkite cukraus, tarkuotų obuolių, pagardinkite cinamonu. Jei norite, kad blyneliai dailiai iškiltų, įberkite žiupsnelį kepimo miltelių.
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite jogurtą, sodą, vanilinį cukrų ir ištirpintą atvėsusį sviestą.
2. Tuomet sudėkite miltus, sutrintus bananus ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje. Galima patiekti su grietinėle, uogiene ar kitu mėgiamu padažu. Skanaus :)
Recepto autorė Viktorija Juciūtė
1. Sviestą išplakite su cukrumi iki purumo, įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite.
2. Supilkite pieną, gerai išmaišykite ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje. Galite patiekti su plakta grietinėle, uogiene arba tiesiog valgyti vienus. Skanaus!
Recepto autorė Viktorija Juciūtė
1. Avižinius dribsnius užpilkite stikline šilto vandens ir palikite išbrinkti 2–3 val.
2. Uogas užpilkite cukrumi ir palaikykite 1–2 val.
3. Į išbrinkusius dribsnius įmuškite kiaušinį, suberikite miltus, druską bei uogas ir viską gerai išmaišykite.
4. Blynelius kepkite įkaitintame aliejuje ir jiems iškepus pabarstykite tarkuotu šokoladu ir cukrumi.
Recepto autorė Jolanta Sutkuvienė
- Kiaušinį išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, sudėkite varškę (aš viską plaku blenderiu), druską ir gerai išplakite.
- Sudėkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir dar kartą viską gerai išplakite.
- Kepkite įkaitintoje keptuvėje (ne per karštoje, kad nedegtų).
- Iškepsite puručius minkštučius blynelius, kuriuos skaniausia valgyti su grietine ir obuolių koše :)
Recepto autorė Birutė Rimkevičienė
1. Puode užvirkite pieną ir atvėsinkite.
2. Sausoje keptuvėje paskrudinkite manų kruopas, kol švelniai paruduos. Dubenyje sumaišykite pieną, miltus, trynį ir manų kruopas – maišykite, kol neliks gumuliukų. Palikite tešką pusvalandžiui pastovėti. Ji turi būti grietinės tirštumo – jei per tiršta, galite įpilti šiek tiek pieno ar vandens.
3. Pasiruoškite sirupą: užvirkite vandenį, ištirpinkite jame cukrų, įlašinkite migdolų esencijos.
4. Įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius, kol gražiai parus.
5. Blynelį dėkite į lėkštę ir apšlakstykite šiltu sirupu. Taip blynelius kraukite vieną ant kito, vis šlakstydami sirupu ir vartydami, kol jie gerai prisigers.
6. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į keptuvę, apibarstykite cukrumi, cinamonu ir vartydami apkepkite. Obuolius tiekite su blyneliais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
! DAUGIAU GARDŽIŲ BLYNELIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA.