Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienei – 5 sveikuoliški patiekalai

Pats metas pamaloninti organizmą ir šį vakarą pasigaminti ne tik gardaus, bet ir sveiko maisto, kurį pripažins kiekvienas vegetaras ar veganas bei, žinoma, visi sveikos mitybos propaguotojai.
Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos / Shutterstock nuotr.

Ji24.lt virtuvė šiandien siūlo išmėginti receptus su bolivinėmis balandomis. Klausite, kodėl pasirinkome būtent jas? Ogi todėl, kad šis maisto produktas yra neįtikėtinai sveikas.

Bolivinės balandos neveltui vadinamos „kruopų motina“, „inkų auksu“. Jas pamėgo daugelis sveiko maisto atstovų, kadangi maistinei jos vertei sunku surasti lygių: bolivinių balandų kruopose daug baltymų, aminorūgščių, gerųjų riebalų, ląstelienos, todėl patiekalai su jomis ilgam suteikia sotumo ir idealiai tinka vegetarams, žaliavalgiams.

Paruošti įdomių patiekalų su šiomis kruopomis visai nesudėtinga. Paimkite 1 dalį kruopų ir 2 dalis vandens, užpilkite kruopas ir virkite 15-20 minučių. Verdamos bolivinės balandos išleidžia „uodegėlę“ ir atrodo kaip spiralės.

Šios kruopos, kaip ir ryžiai, idealiai dera su daržovėmis, mėsa, žuvimi, įvairiais padažais, vaisiais, medumi, puikiai tinka pusryčiams. Jomis galima gardinti įvairias sriubas, troškinius. Netgi paprasta bulvių košė praturtinta bolivinėmis balandomis įgyja visai naują skonį.

Bolivinių balandų sėklų troškinys
Receptas: Bolivinių balandų sėklų troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 19
Receptas
Ingredientai
Bolivinių balandų sėklos 1.00 st.
Paprikos: 2.00 vnt. (po 1 raudoną ir žalią)
Pomidorai: 6.00 vnt. (nedideli)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g (smulkiai tarkuotos)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų, pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Riešutai: 50.00 g (skrudintų žemės)
Kaip gaminti

1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodą uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies ir dar 10 min. brinkinkite.

3. Išvirusias sėklas perdėkite į dubenį ir lengvai išpurenkite šakute.

4. Česnakus ir svogūnus nulupkite, pakepinkite svieste. Kai jie dailiai pagels, sudėkite griežinėliais pjaustytas cukinijas, per pusę perpjautus pomidorus, kubeliais pjaustytas paprikas.

5. Troškinį pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, raudonėliais, tada įmaišykite bolivinių balandų sėklų košę, supilkite citrinų sultis, galiausiai įmaišykite tarkuotą fetą ir sausoje keptuvėje skrudintus riešutus.

Suskleisti
Bolivinių balandų ir daržovių salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos 1.00 st.
Vanduo: 300.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Alyvuogės: 50.00 g (sauja juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Fetos sūris: 150.00 g
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kruopas suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 min. Sukrėskite į dubenį ir šakute išpurenkite.

2. Išvalytą saldžiąją papriką apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

3. Stambiai supjaustykite. Alyvuoges perpjaukite pusiau, salierą ir nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais.

4. Paruoštas daržoves ir alyvuoges sumaišykite, apibarstykite raudonėliais, trintais česnakais, maltais juodaisiais pipirais, pagal skonį pasūdykite ir dar sykį išmaišykite.

5. Sukrėskite kruopas, supilkite citrinos sultis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir atsargiai sumaišykite. Ant viršaus suberkite šakute susmulkintą fetą.

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
Receptas: Troškinys su bolivinių balandų kruopomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (virtos) 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 10.00 g (gabalėlis gumbo)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 50.00 g (saujelė skrudintų migdolų drožlių)
Alyvuogės: 50.00 g (juodosios)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite morką ir papriką kubeliais, svogūną – žiedeliais, smulkiai sutarkuokite gabalėlį saliero gumbo, pabarstykite raudonėliu ir viską gerai patroškinkite.

2. Suberkite virtas bolivinių balandų kruopas, pasūdykite, pabarstykite smulkintais migdolais bei smulkintomis alyvuogėmis ir dar patroškinkite 10 minučių.

Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Inkų auksas – bolivinės balandos“

Suskleisti
Bolivinių balandų ir daržovių košė
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 4.00 st. (natūralus)
Avinžirniai: 180.00 g (maža skardinė)
Porai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 30.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (daržovėms kepti)
Kaip gaminti

1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.

3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.

4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.   

Suskleisti
Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai