Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienei – karštieji patiekalai su morkomis

Nors mokslininkai ne taip ir seniai paneigė, kad morkos gerina regėjimą, tai dar tikrai nereiškia, jog jos nėra sveikos.
Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis / Autorės nuotr.

Šios ryškiai oranžinės spalvos daržovės turi begalę privalumų. Morkose gausu karotinoidų, vitaminų B1, B2, PP, C, pantoteno rūgšties, flavonoidų, eterinio aliejaus ir šių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies. Todėl morkas valgyti verta ne tik dėl akių, bet ir dėl bendros organizmo sveikatos.

Na, o kad žinotumėte, kaip jas įtraukti į savo mitybos racioną, pateikiame jums visą pluoštą idėjų, ką galima pasigaminti iš morkų.

Morkų, lęšių ir apelsinų sriuba
Receptas: Morkų, apelsinų ir lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 30.00 g (ir skrudinukams apie 40 g)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 700.00 g
Bulvės: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 700.00 ml
Apelsinai: 1.00 vnt.
Lęšiai: 100.00 g (skaldytų geltonųjų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (Skrudinukams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Skrudinukams)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (keli lapeliai (nebūtini))
Duona: 4.00 vnt. (Skrudinukams: 4 riekelės šviesios duonos ar batono)
Kaip gaminti

Sriuba tiršta, soti ir aromatinga. Kiek egzotiškai kvepianti apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.

1. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės.

2. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir bulves ir patroškinkite 5 min. ant vidutinės ugnies.

3. Daržoves užpilkite sultiniu, sudėkite šalavijų lapelius, įberkite ciberžolės. Puodą pridenkite ir palikite virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.

4. Apelsiną nuplikykite karštu vandeniu, nušveiskite šveistuku ir smulkia tarka nutarkuokite žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspauskite sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.

5. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į puodą. Sudėkite tarkuotą apelsino žievelę.

6. Virkite dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.

7. Išimkite šalavijų lapelius, sriubą sutrinkite rankiniu maišytuvu. Supilkite išspaustas apelsino sultis.

8. Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepkite plonu sviesto sluoksneliu, supjaustykite kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberkite cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį/maišelį uždarykite, užriškite ir gerai pakratykite, kad duona apliptų.

9. Suberkite į kepimo formą arba skardą ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.

10. Sriubą pašildykite – jei atrodytų per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti. Paragaukite – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstykite į gilias lėkštes ar puodelius.

11. Patiekite su cinamoniniais skrudinukais.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Receptas: Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Morkos: 3.00 vnt. (tarkuotos smulkiais šiaudeliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, pjaustytas kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (trinto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1-2 arbat. š. žievelės ir pusė stiklinės šviežių sulčių)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Alyvuogių aliejuje apkepkite svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodųjų pipirų.

2. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę, laurų lapelį, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės.

3. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsinų sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Morkų sriuba su lietinių ritinėliais
Receptas: Morkų sriuba su lietinių ritinėliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 6.00 vnt.
Kaliaropė: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2500.00 ml
Jautiena: 500.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ir lietiniams 2 vnt.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir lietiniams)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 50.00 g (lietiniams fermentinis)
Pienas: 250.00 ml (lietiniams)
Miltai: 100.00 g (lietiniams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (lietiniams)
Kaip gaminti

1.Kiaušinius išplakite su pienu, smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu, miltais, druska, pipirais ir aliejumi. Iškepkite lietinius, suvyniokite ir supjaustykite vienodo dydžio ritinėliais.

2.Morkas ir kaliaropes supjaustykite plonais šiaudeliais. Svogūną smulkiai supjaustykite, sukrėskite į jautienos faršą, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, išmaišykite ir suformuokite nedidelius kukulius.

3.Puode įkaitinkite aliejų, pakepinkite morkas ir kaliaropes. Supilkite daržovių sultinį ir užvirinkite. Sudėkite mėsos kukulius ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių.

4.Suberkite žirnelius, pasūdykite, įberkite pipirų ir virkite dar 10 minučių. Sudėkite lietinių ritinėlius.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Morkų sriuba su apelsinų sultimis
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Suskleisti
Morkų sriuba
Receptas: Morkų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 30
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Morkos: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 4.00 vnt. (stiebų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Daržovių sultinys: 2.00 puodelis
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį.
  2. Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Papuoškite žalumynais.
Suskleisti
Krosnyje keptos morkos
Receptas: Krosnyje keptos morkos
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 1.00 kg
Česnakai: 4.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Persilado prieskoniai 1.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežiai maltų)
Paprikos: 8.00 g (pagal skonį, saldžiųjų)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežių)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite būtinai didesniais gabalėliais – mažesni kepami ištyžta.

2. Česnakus nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes, irgi sukapokite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Smulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir imbierus sumaišykite su aliejumi ir apelsino sultimis, suberkite persilado prieskonius. Užpilą bent valandą palaikykite – tegul susimaišo skoniai.

4. Morkas berkite į riebalais saikingai pateptą karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus paskleiskite smulkintų laurų lapelių, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir apšlakstykite paruoštu padažu. Morkas kepkite karštoje krosnyje arba orkaitėje apie 40 min.

5. Tiekite apibarsčiusi smulkintais rozmarinais (juos galite ir paskrudinti sausoje keptuvėje) ir saldžiosiomis paprikomis. Taip keptas morkas skanu valgyti vienas arba kaip garnyrą prie mėsos ir žuvies patiekalų.

Kulinaro patarimas. Morkas galima gardinti ir kitokiais prieskoniais: kmynais, kuminais, kardamonais, ciberžolėmis, kalendromis.

Suskleisti
Morkos vyno padaže
Receptas: Morkos vyno padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Morkos: 675.00 g (nuskustų)
Vynas: 1.00 st. (sauso baltojo)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Kaip gaminti

1. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais ir 7 min. pavirkite garuose.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais žiedais supjaustytą svogūną ir kepkite 5 min.

3. Suberkite miltus, gerai išmaišykite ir toliau kaitindami po truputį supilkite vyną.

4. Kai padažas pradės tirštėti, sudėkite morkų griežinėlius, petražoles, uždenkite ir troškinkite dar 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Bulvių košė su morkomis
Receptas: Bulvių košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Pienas: 200.00 ml (pagal poreikį)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai - pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje. Išvirusias sutrinkite.
  2. Pieną užkaitinkite ir supilkite į bulvių košę. Gerai sumaišykite.
  3. Svogūną supjaustykite, apkepkite svieste ir sukrėskite į bulvių košę. Taip pat suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir vėl gerai išmaišykite košę.
Suskleisti
Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
Receptas: Blyneliai su morkomis ir saldžiosiomis paprikomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Cukrus: 40.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžioji)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Aliejus: 7.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Užmaišykite tešlą iš miltų, cukraus, pieno, kiaušinių ir iškepkite blynelius.

2. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną, saldžiąją papriką ir viską porą minučių kepkite ant aliejaus keptuvėje.

3. Uždėkite ant blyno įdarą, o ant jo – kitą blyną, vėl dėkite įdaro ir uždenkite kitu nauju blynu ir t. t. Turėtų gautis sluoksniuotas blynelių bokštelis. Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Kokosiniai morkų blynai
Receptas: Kokosiniai morkų blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 54
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 60.00 ml
Kefyras: 1.00 st. (1,5 st.)
Soda: 5.00 g
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 st.)
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol ištirps.

3. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Tuomet kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Skanu su jogurtu, uogiene ar kitkuo, kuo mėgstate. Skanaus!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Suskleisti
Lydeka su morkomis ir alyvuogėmis
Receptas: Lydeka su morkomis ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (jūrų lydekų filė)
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 vnt. (indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (švieži)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite kubeliais. Svogūnus nulupkite sukapokite.
  2. Žuvį išvalykite ir paruoškite kelias vidutinio dydžio filė. Jas nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite žuvų prieskoniais, čiobreliais.
  3. Į karščiui atsparią kepimo skardą įpilkite aliejaus, jį paskirstykite po visą dugną, berkite svogūnus ir morkas, ant viršaus išdėliokite sviesto gabalėlius, tada dėkite žuvį ir berkite alyvuoges. Žuvį su daržovėmis kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, į lėkštes išdėliokite žuvį ir daržoves.
Suskleisti
Ešerys su karamelinėmis morkomis
Receptas: Ešerys su karamelinėmis morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Ešerys: vidutinio dydžio 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Jogurtas: 200.00 ml (natūralus - marinatui)
Česnakai: 2.00 vnt. (skiltelės - marinatui)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (marinatui)
Morkos: 400.00 g (šviežios - garnyrui)
Vanduo: 100.00 ml (garnyrui)
Vynas: 350.00 ml (saldus baltas - garnyrui)
Rudasis cukrus: 2.00 st. (garnyrui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti

 1. Žuvį išvalykite, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir dėkite ant didelio folijos lakšto.

2. Česnakus susmulkinkite, sumaišykite su jogurtu. Gautu mišiniu aptepkite žuvį, apibarstykite džiūvėsėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Foliją užlenkite taip, kad suformuotumėte uždarą krepšelį. Dėkite jį ant virš karštų žarijų įtaisytų kepimo grotelių ir kepkite, kol žuvis suminkštės.

3. Nuskustas morkas išvirkite garuose ir supjaustykite stambiais šiaudeliais. Prikaistuvyje užvirinkite vyną ir kaitinkite, kol maždaug pusė jo išgaruos. Supilkite į dubenėlį. Tame pačiame prikaistuvyje užvirinkite vandenį. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol jis ištirps.

4. Toliau mišinį kaitinkite nemaišydama, tik kartkartėmis pasukiodama puodą, kol susidarys tamsaus gintaro spalvos karamelė. Supilkite į ją vyną ir gerai išmaišykite. Gauta mase apšlakstykite morkų šiaudelius, papildomai juos apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Suskleisti
Keptas marinuotas karpis su morkomis
Receptas: Keptas marinuotas karpis su morkomis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (šviežias karpis)
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį žuviai ir 1 valg.š. - marinatui)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Miltai: 1.00 sauja
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Morkos: 1.00 vnt. (marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Pipirai: 3.00 vnt. (3 - 4 juodieji ir kvapnieji žirniukai - marinatui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuskuskite, išdarinėkite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais plonais gabaliukais.
  2. Pasūdykite, apvoliokite miltuose ir keptuvėje su aliejumi iškepkite. Atvėsinkite.
  3. Į užvirintą vandenį dėkite laurų lapelių, pipirų, druskos, cukraus, nuskustą ir griežinėliais supjaustytą morką. Virkite, kol morka paminkštės.
  4. Supilkite actą – tiek, kad ragaujant atrodytų, jog šio kiek per daug. Marinatas turi būti skanus, saldžiarūgštis, bet ne per silpnas.
  5. Į švarius stiklainius sukiškite karpį, užpilkite marinatu (galite ir atvėsintu), sandariai uždarykite. Šie konservai skaniausi po dviejų ar trijų dienų. Šaldytuve galite laikyti kelias savaites. Panašiai marinuojamos keptos stintos, strimelės.

Beje, su morkomis galite apvirti pusžiedžiais pjaustytų svogūnų. Taip pat juos galite ne virti marinate, o kepti su žuvimis ir į stiklainius dėti apkeptus.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Mėsos pyragas su morkų plutele
Receptas: Mėsos pyragas su morkų plutele
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 st. (tarkuotų burokine tarka - morkų plutelei)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (2 - 3 - morkų plutelei)
Miltai: 4.00 valg. š. (riešutų arba paprastų - morkų plutelei)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/4 malto - morkų plutelei)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - morkų plutelei ir įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - morkų plutelei ir įdarui)
Imbieras: 1.00 vnt. (po 2 cm tarkuotos šaknies - morkų plutelei ir įdarui)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 mėgstamo neriebaus - įdarui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (trintų raudonųjų pipirų - įdarui)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (2 valg. š. džiovinto arba pusė puodelio smulkinto - įdarui)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (3 - 4 valg. š. saulėje džiovintų arba rūkytos paprikos - įdarui)
Kmynai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Petražolės: 1.00 sauja (saujelė smulkintų arba krapų - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Sutarkuokite morkas burokine tarka, nusunkite sultis, jei jų bus. Į morkas įkulkite kiaušinius, sudėkite likusius ingredientus ir viską išmaišykite.
  2. Sukrėskite visą masę į apvalią kepimo formą (puikiai tinka atsegama torto forma), morkomis aplipinkite formos kraštus, tolygiai paskirstykite ant formos dugno.
  3. Dėkite formą su morkomis į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros, ir kepkite, kol vidurys bus nebešlapias, t.y. apie 20-25 minutes. Jei pradės svilti krašteliai, pridenkite formą kepimo popieriumi ar kepimo folija.
  4. Kol kepa pagrindas pasiruoškite įdarui skirtus mėsos kukuliukus. Į faršą sudėkite visus prieskonius, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus ar rūkytą papriką, žalumynus. Viską gerai išminkykite ir suformuokite nedidelius kukuliukus.
  5. Išimkite iš orkaitės morkų pagrindą, ant jo sudėkite kukuliukus ir dėkite atgal į orkaitę kepti apie 25-30 minučių. Pjaustykite ketvirčiais ir tiekite su šviežiomis salotomis, agurkų ir pomidorų mišraine.

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti
Kotletukai su morkomis ir paprikomis
Receptas: Kotletukai su morkomis ir paprikomis
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, įdėkite prieskonių ir pusę pjaustyto svogūno.

2. Morką nuskuskite, sutarkuokite, papriką supjaustykite. Likusią svogūno pusę ir česnako skilteles smulkiai supjaustykite. Daržoves pakepinkite keptuvėje aliejuje, kol suminkštės.

3. Formuokite kotletukus į vidų įdėdamos daržovių. Kepkite orkaitėje arba keptuvėje (vėliau patroškinkite).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vištiena su morkomis
Receptas: Vištiena su morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 23
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g
Morkos: 3.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Paukštienos prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Vištieną įtrinkite druska bei prieskoniais ir per naktį pamarinuokite.

2. Dėkite ją į keptuvę ir troškinkite apie valandą, vis įpildama vandens.

3. Galiausiai suberkite tarkuotas morkas, susmulkintus česnakus ir viską troškinkite, kol suminkštės morkos.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vištiena su morkomis ir agurkais
Receptas: Vištiena su morkomis ir agurkais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite kartu su česnaku. Truputį pakepinus suberkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol viskas suminkštės.

2. Vėliau sudėkite šiaudeliais pjaustytą žalią agurką, medų, pagal skonį prieskonius bei druską ir įpilkite pomidorų bei sojų padažo.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Majonezu ir morkomis pagardintas kepenų tortas
Receptas: Majonezu ir morkomis pagardintas kepenų tortas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Jaučių kepenys: 700.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 100.00 ml
Miltai: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 200.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Kepenis sumalkite, įmuškite kiaušinius, įberkite miltų, supilkite pieną, paskaninkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Leiskite masei pastovėti apie 20 minučių, kad įsigertų prieskoniai. Iš paruoštos masės iškepkite plonus kepsnius (kaip blynus per visą keptuvę).

2. Keptuvę imkite nedidelę, kitaip bus sunku apversti. Morkas stambiai sutarkuokite, svogūnus susmulkinkite ir apkepkite aliejuje. Pagardinkite pipirais ir druska.

3. Majonezą sumaišykite su smulkintu česnaku ir žalumynais. Kepsnį aptepkite majonezu, uždėkite morkų ir svogūnų įdaro. Taip sluoksniuokite visus kepsnius. Ant viršaus užtepkite majonezo ir papuoškite žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Kiauliena su orkaitėje keptomis morkomis
Receptas: Kiauliena su orkaitėje keptomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (2 maždaug 25 cm ilgio išpjovos gabalai)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (šaknis)
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (po 2 marinatui ir mėsai)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vynas: 2.00 valg. š. (raudonasis sausas – marinatui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Medus: 1.00 valg. š. (skystas – marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Morkos: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Kaip gaminti

1. Išpjovos gabalėlius perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį. Kitame dubenyje sumaišykite skystą medų, smulkintus svogūnus, trintus česnakus, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Gauta košele aptepkite mėsos gabalėlius, apšlakstykite juos raudonuoju vynu ir per naktį marinuokite.

2. Paruoškite morkų garnyrą: nuskustas daržoves supjaustykite vidutinio storio pailgais griežiniais ir tolygiai paskleiskite kepimo skardoje. Pagal skonį pabarstykite maltais pipirais, čiobreliais, ruduoju cukrumi, apšlakstykite aliejumi, šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol daržoves suminkštės. Padėkite šiltai.

3. Mėsos gabalėlius ištraukite iš marinato ir peilio nugarėle nubraukite prieskonius, pagal skonį juos pabarstykite druska.

4. Dubenyje sumaišykite smulkiai tarkuotus imbierus ir gvazdikėlius. Įberkite 3–4 šaukštus rudojo cukraus, porą šaukštų „Provanso“ žolių mišinio, gerai sumaišykite. Gautoje masėje pavoliokite marinuotus mėsos gabalėlius ir apkepkite keptuvėje išlydytame svieste. Išgriebusi iš keptuvės, išdėliokite skardoje, apšlakstykite sausu raudonuoju vynu, pridenkite folija ir šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol mėsa suminkštės. Tiekite su karštomis mokomis.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais