1. Pupeles suberkite į sietelį ir perliekite šaltu vandeniu. Kumpį, sūrį ir obuolį supjaustykite gabalėliais, o porą susmulkinkite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, sūrį, obuolį ir porą bei smulkintus krapus sudėkite į dubenį. Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Pabarstykite citrinpipiriais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Nuluptus svogūną, česnakus, morkas ir kopūstus smulkiai supjaustykite. Žalumynus nuplaukite ir taip pat susmulkinkite. Puode įkaitinkite aliejų, sumeskite svogūnus, česnakus ir morkas, apkepkite.
- Sudėkite kopūstus ir supjaustytas šparagines pupeles, suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, įpilkite vandens, kad daržovės būtų apsemtos, ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies 20–30 minučių.
- Baigdami troškinti sumeskite žalumynus. Paragaukite, jei trūksta, įberkite dar druskos, kas mėgsta aštriau, galite šliūkštelėti ir porą šaukštų acto.
- Karštas daržoves sukrėskite į švarius stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su vandeniu. Kaitinkite 20–30 minučių ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pupas iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti.
2. Nuplaukite mėsą. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite druską ir pipirus, sudėkite mėsą. Virkite maždaug pusvalandį, vis nugriebkite susidariusias putas. Sudėkite pupeles ir pavirkite dar apie valandą.
3. Nuskuskite ir griežinėliais supjaustykite morkas. Papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Susmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus.
4. Išgriebkite mėsą, nuimkite nuo kaulo, supjaustykite smulkesniais gabalėliais ir su daržovėmis sudėkite atgal į puodą.
5.Virkite, kol suminkštės daržovės, – apie 20 minučių. Baigdama virti įmaišykite pomidorų tyrę, pagardinkite sriubą šviežiais arba džiovintais čiobreliais.
1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.
2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.
3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Perlines kruopas ir pupeles suberkite į atskirus indus, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį mirkti. Paskui vandenį, kuriame mirko, nupilkite, įpilkite švaraus vandens ir išvirkite atskiruose puoduose.
2. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir trumpai pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Sudėkite stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite (kol pasikeis morkų spalva).
3. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite 2 l vandens, pasūdykite, užvirinkite, suberkite ryžius ir virkite 10 min. Sukrėskite pakepintas daržoves, suberkite kmynus, uždenkite ir dar 5 min. pavirkite. Tada sudėkite virtas pupeles, perlines kruopas, sugrūstus česnakus, suberkite mairūnus, jei reikia, dar pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytą virtą arba keptą mėsą, uždenkite ir pavirkite porą minučių.
4. Puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite susmulkintus salierų lapus, uždenkite ir dar 20 min. palikite subręsti.
1. Dideliame storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus.
2. Sudėkite nusunktas pupeles, pomidorų padažą, suberkite žoleles, supilkite sultinį ir užvirinkite.
3. Sumažinkite ugnį, suberkite makaronus ir virkite 10–14 min. (kol išvirs makaronai).
4. Sriubą pagardinkite šoninės spirgučiais ir supjaustytais svogūnų laiškais.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kalakutienos faršą ir pagardinkite druska (pagal skonį). Kepkite 6–8 minutes, dažnai maišykite. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir suberkite į keptuvę. Išmaišykite ir kepkite dar 4 minutes. Suberkite aitriąją papriką, kuminus ir kepkite dar minutę.
- Pomidorus susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę. Įpilkite pusę puodelio vandens. Troškinkite 10 minučių, kartais pamaišydami. Likus 5 minutėms iki pabaigos, pupeles gerai nusausinkite ir suberkite į keptuvę. Pakaitinkite minutę. Sudėkite troškinį į lėkštes ir pagardinkite jogurtu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite pjaustytus svogūnus, faršą ir maišydami apkepkite. Paskui suberkite smulkintą česnaką, juostelėmis pjaustytas paprikas, sukrėskite pomidorus, pomidorų pastą, sudėkite aitriuosius pipirus.
2. Pagardinkite mėsos prieskoniais, druska, cukrumi ir uždengę troškinkite apie 15 minučių. Kelios minutės prieš pabaigą suberkite pupeles. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir troškinį palikite kelioms minutėmis uždengtą. Tiekite su balta duona.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1.Svogūną ir česnako skiltelę nulupkite ir susmulkinkite. Pupeles supilkite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti. Daržoves šiek tiek apvirkite.
2.Puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką. Suverskite konservuotus pomidorus, daržovių mišinį, supilkite sultinį ir virkite apie 10 minučių.
3.Sudėkite pupeles, gabaliukais pjaustytas dešreles, pabarstykite druska, pipirais, paprika ir užvirkite.
4.Išjunkite ugnį ir palikite pastovėti. Pabarstykite kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Paprikas išvalykite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Konservuotas pupeles sukrėskite į koštuvą, perliekite šaltu vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.
2.Susmulkinkite svogūną, česnakus ir ant mažos ugnies 5–7 minutes pakaitinkite puode su aliejaus ir vandens mišiniu. Pusę pupelių sutrinkite. Prie svogūnų ir česnakų sudėkite paprikos gabaliukus, prieskonius, pomidorų pastą ir viską išmaišykite.
3.Supilkite karštą vandenį ir sutrintus sultinio kubelius, išmaišykite, užvirinkite ir ant mažos ugnies troškinkite kelias minutes. Įmaišykite trintas pupeles. Tada sudėkite likusias netrintas pupeles ir riekelėmis pjaustytas dešreles.
4.Uždengę troškinkite apie 20 minučių, jeigu reikia, dar pagardinkite mėgstamais prieskoniais.
Šią sriubą galima valgyti su meksikietiškais kukurūzų traškučiais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.
2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.
4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Pupeles nuplaukite, užpilkite vandeniu, palikite per naktį išmirkti, prieš ruošdama sriubą išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, trumpai pakepinkite, įmaišykite šiaudeliais pjaustytą šoninę. Kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, tik neperkepinkite svogūnų, nes apkars. Baigiant kepti išspauskite česnaką.
3. Sudėkite griežinėliais pjaustytą salierą ir šiaudeliais tarkuotas morkas, kepkite maždaug 2 min., kol suminkštės daržovės.
4. Supilkite sultinį, suberkite pupeles, užvirinkite sriubą, įmeskite laurų lapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Virkite ant mažos ugnies 10–15 min.
5. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite šaukštą grietinės, ant viršaus užberkite kapotų petražolių.
1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.
2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.
3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.
4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pupeles išvirkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir sutrinkite ar sumalkite.
- Į puodą storu dugnu supilkite aliejų, gerai įkaitinkite ir apkepkite nuluptus bei smulkiai supjaustytus svogūnus.
- Sudėkite pomidorus, įmeskite visą aitriąją papriką, supilkite garstyčias, actą, pagardinkite druska ir cukrumi.
- Kaitinkite ant mažos ugnies 30–40 minučių. Išgriebkite aitriąją papriką, suberkite pupeles, grūstą česnaką, čiobrelius ir dar apie dešimt minučių pakaitinkite.
- Karštas salotas sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
- Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
- Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
- Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.
2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.
3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.
3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
- Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė