1. Brokolinius ir žiedinius kopūstus išskirstykite panašaus dydžio žiedynais, sudėkite į didelį dubenį, supilkite aliejų, uždenkite ir gerokai pakratykite, kad visos daržovės sudrėktų nuo aliejaus ir savo sulčių.
2. Į negilų kepimo indą daržoves sudėkite vienu sluoksniu ir kepkite 220 °C orkaitėje 15 min. Įpusėjus kepimo laikui, apverskite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes. Nuvarvinkite.
2. Gerai išplakite kiaušinius, sudėkite majonezą, prieskonius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
3. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus. Kepkite 180 laispnių orkaitėje apie 20 minučių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nuplautą žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynėliais.
2. Raudoną saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.
3. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais.
4. Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens. Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite. Suberkite ryžius ir virkite dar 10 minučių.
5. Šlauneles išgriebkite. Nuo kaulų nupjaustykite mėsą, susmulkinkite.
6. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes. Suverskite į puodą su ryžiais, išmaišykite, luktelėkite, kol užvirs.
7. Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.
1. Česnaką susmulkinkite, džiovintus pomidorus supjaustykite juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite česnaką, žoleles ir džiovintus pomidorus, kad aliejus prisigertų jų aromato. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir kelias minutes palaikykite garų puode, kad šiek tiek suminkštėtų. Jei neturite garų puodo, kopūstą dėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes.
2. Į keptuvę su prieskoniais ir pomidorais sudėkite kopūsto žiedynus, gerai išmaišykite ir kepkite, kol daržovės gražiai parus.
3. Paskaninkite pipirais, druska.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite kepsniams, išmuškite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais.
2. Į keptuvę sudėkite pjaustytus žiedinius kopūstus, sutarkuotą morką ir patroškinkite daržovių sultinyje.
3. Kai daržovės bus minkštos, sudėkite jas į indą.
4. Toliau keptuvėje kepkite džiūvėsėliuose apvoliotą mėsą. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir ant viršaus sudėkite troškintas daržoves bei užberkite tarkuoto sūrio. Uždenkite dangtį ir kepkite, kol kepsniai apskrus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais, išvirkite lengvai sūdytame vandenyje, kad būtų minkšti (apie 5 minutes), ir nukoškite.
2.Šakute sutrinkite virtus kiaušinius.
3.Žiedinius kopūstus sudėkite į indą, kuriame patiekalas bus tiekiamas, apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir kiaušinių trupiniais.
4.Keptuvėje pakaitinkite sviestą, įmaišykite džiūvėsėlius, visa tai užpilkite ant kopūstų inde ir iškart tiekite.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir kelias minutes apvirkite (geriausiai garuose). Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje.
2. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, o minkštimą pamerkite į pieną, kad išbrinktų. Tuomet nuspauskite ir sudėkite į kiaulienos faršą, įmuškite kiaušinį, sudėkite apkeptą svogūną, pagardinkite prieskoniais ir labai gerai išmaišykite.
3. Pailgą kepimo formą išklokite folija, sukrėskite maždaug trečdalį faršo, ant jo eile sudėkite žiedinius kopūstus ir likusį faršą. Viršų aptepkite grietine ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Žiedinį kopūstą nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais, stambius kotelius nupjaukite, galvutes išdėliokite kepimo skardoje greta bulvių.
- Geltoną papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir taip pat sudėkite į skardą.
- Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek apskrus.
- Tada suverskite į puodą su sultiniu. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir su išvalyta, sukapota aitriąja paprika pakepinusi svieste taip pat suverskite į puodą su sultiniu.
- Sriubą pasūdykite, pagardinkite pipirais, malta saldžiąja paprika ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
- Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite ir nukėlusi nuo ugnies iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Prieš tiekdama pagardinkite keptuvėje skrudintu kumpiu ir gorgoncola.
Vyniotinio pagrindo ruošimas/kepimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160-180 °C. Žiedinį kopūstą gerai nuplaukite po vandeniu ir sutarkuokite smulkia burokine tarka.
2. Į keptuvę įpilkite kokosų aliejaus, sudėkite sutrintas česnako skilteles, šiek tiek pakepkite, suverskite sutarkuotą žiedinį kopūstą ir troškinkite iki kopūsto tarkiai kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pilnai atvėsti.
3. Giliame inde sutarkuokite mocarelos sūrį, įmuškite kiaušinius, sudėkite patroškintus žiedinio kopūsto tarkius ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltais pipirais. Palikite kelioms minutėms, kad masė susigertų, kiek pabrinktų.
4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo sukrėskite paruoštą žiedinio kopūsto masę ir tolygiai paskirstykite. Masės sluoksnis neturėtų būti storesnis nei 0,7 cm ( daugiausia iki 1 cm).
5. Pastatykite kepti 10-20 min., kol pagrindas gerai iškeps ir jo paviršius vos paskrus.
Įdaras:
1. Iškepusį vyniotinio pagrindą ištraukite iš orkaitės. Ant jo paviršiaus pabarstykite smulkinto poro, užtepkite pomidorų tyrės ir pabarstykite pusę kiekio sutarkuoto „Parnidžio“ sūrio.
2. Sudėkite smulkintą kalakutienos kumpį, ant viršaus plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją, ant jų išdėliokite pomidorų griežinėlius. Viską pabarstykite likusiu „Parnidžio“ sūriu. Ant viršaus užberkite džiovinto baziliko.
3. Kepkite 20 min. iki paviršius dailiai apskrus.
Vyniotinio kepimas:
Iškepusią picą (kol nesusukta, vadinkime taip) ištraukite iš orkaitės ir dar karštą atsargiai susukite į ritinį. Vėl pastatykite kepti kokias 10 minučių, kad paviršius apdžiūtų ir apskrustų. Ir štai - susukta pica kitaip vyniotinis iškepė - galite mėgautis dar karštu arba palikti pilnai atvėsti.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
1. Žiedinį kopūstą išskaidykite nedideliais žiedynais ir apvirkite trumpai sūdytame vandenyje. Sudėkite į kepimo indą ir ant viršaus išdėliokite gabaliukais pjaustytus kiaušinius.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite kelis šaukštus miltų, nuolat maišant po truputį supilkite pieną, suberkite prieskonius ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Padažui sutirštėjus, įdėkite 3/4 tarkuoto sūrio ir dar truputį pavirkite.
3. Padažą supilkite ant žiedinių kopūstų bei kiaušinių, ant viršaus uždėkite gabalėliais pjaustytą mėsą ir užbarstykite likusio sūrio. Kepkite 180° C temperatūros orkaitėje, kol viskas gražiai apskrus.
1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, įberkite vištienos prieskonių ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus.
2. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir apvirkite. Vištieną ir žiedinius kopūstus sumaišykite puode, įberkite druskos, pipirų, supilkite grietinę ir 15–20 min. troškinkite.
3. Vištieną, jei norite, galite valgyti su virtais ryžiais.
Šaltinis: 15min.lt
- Žiediniui kopūstui nupjaukite lapus ir kotą ir dėkite galvą į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu 8–10 minučių, išgriebkite į koštuvą, nuliekite kuo šaltesniu vandeniu ir palikite vėsti.
- Tuo metu išminkykite faršą su prieskoniais ir džiūvėsėliais.
- Atsikirpkite du didelius lakštus aliuminio folijos, sudėkite juos vieną ant kito kryžiumi, į centrą dėkite apvirtą žiedinį kopūstą (kotu žemyn), ant viršaus – faršą, jį tolygiai paskirstykite iki pat apačios.
- Imkite šoninės juosteles ir jomis padenkite visą faršo masę.
- Aliuminio folijos lapus pakelkite į viršų ir užspauskite, kad neliktų jokių tarpų.
- Kamuolys keliauja į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 min., tuomet aliuminio foliją atidenkite, padidinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 15 min.
- Patiekalas skanus tiek karštas, tiek šaltas.
Receptą atsiuntė Renata Š.
1. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir susmulkinkite žiedynais. Puode užvirinkite vandenį, jį truputį pasūdykite, pasaldinkite, sudėkite žiedinius kopūstus ir apie 15 min. virkite.
2. Kai žiediniai kopūstai išvirs, išimkite juos iš vandens ir nusausinkite. Karščiui atsparų indą ištepkite sviestu. Į indą sudėkite kopūstus, apibarstykite juos tarkuotu sūriu, saulėgrąžomis ir paprikos milteliais.
3. Kepkite orkaitėje, kol sūris išsilydys. Išėmus iš orkaitės, žiedinius kopūstus apibarstykite susmulkintais krapais. Patiekite patiekalą su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar daržovių salotomis.
Šaltinis: 15min.lt