- Pirmiausia paruoškite padažą: svogūną nulupkite, sukapokite, česnako skilteles nulupkite, išspauskite česnakų traiškytuvu. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną. Kai šis apskrus ir pakvips, sukrėskite traiškytas česnako skilteles ir dar minutę pakaitinkite. Supilkite balzaminį actą, citrinų sultis, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite.
- Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, su lupenomis iškepkite karštoje orkaitėje, supjaustykite storais griežinėliais.
- Agurkus ir ridikėlius supjaustykite norimo storio žiedeliais.
- Šoninės juosteles aptepkite aštriu rytietišku padažu ir skrudinkite orkaitėje, kol taps traškios. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Į dubenėlius dėkite po dvi atvėsintos šoninės juosteles, berkite salotų lapelių, bulvių, ridikėlių ir agurkų. Salotas apliekite paruoštu padažu, pagal skonį dar pasūdykite ir iš karto patiekite.
1. Žiedynėliais išskirstytus kopūstus išvirkite vandenyje su kariu, šparagines pupeles – vandenyje su sultinio kubeliu (ir vienus, ir kitus virkite maždaug 8 min.).
2. Kiaušinius ir pomidorus supjaustykite skiltelėmis, svogūnus ir krapus smulkiai sukapokite, ridikėlius supjaustykite griežinėliais, salotų lapus suplėšykite.
3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su jogurtu, citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Didelėje skaidraus stiklo salotinėje sluoksniuokite: žiedinius kopūstus, šparagines pupeles, pomidorus, kiaušinius, ridikėlius, svogūnus ir krapus. Kiekvieną sluoksnį apšlakstykite padažu, o viršų papuoškite salotų lapais.
1. Kumpio griežinėlius susukite į ritinėlius.
2. Salotas ir špinatus suplėšykite, pomidorus supjaustykite riekelėmis, ridikėlius - plonais griežinėliais. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
3. Batoną supjaustytkite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumaišykite su salotomis.
4. Sudėkite susuktus kumpio griežinėlius ir bazilikų lapelius. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
1. Bulves sutarkuokite vidutine tarka, sumaišykite su kiaušiniu, manų kruopomis, pipirais ir druska. Kiaulienos faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, kiaušiniu, pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus ir įkrėskite kelis šaukštus bulvių masės, tada dėkite šlapiomis rankomis suformuotą maltos mėsos blyną (maždaug tokio dydžio kaip bulvinis blynas). Ant viršaus vėl dėkite kelis šaukštus bulvių tarkių. Kepkite ant mažos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
3. Jei blynai labai stori ir bijote, kad bus neiškepę, sudėkite juos į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje dar 10 minučių.
4. Padažui supjaustykite ar sutarkuokite ridikėlius ir sumaišykite su grietine, pipirais, druska ir čiobreliais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Visas daržoves nuplaukite ir nusausinkite.
2. Salotų lapus suplėšykite, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus, agurkus ir sūrį – gabalėliais.
3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir įspauskite citrinos sulčių.
Skanaus!
1. Į plakimo indą supilkite jogurtą, pasukas, sudėkite česnako skilteles, pasukas, saliero stiebus, luptą (be kauliuko) avokadą, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žalumynų ir gerai suplakite.
2. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Sriubą supilstykite į dubenėlius, užberkite agurkų ir ridikėlių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Ryžius išvirkite, pridėkite konservuotų kukurūzų, smulkinto agurko ir saldžiosios paprikos. Pasūdykite pagardinkite pipirais, sumaišykite su majonezu.
2. Ant lėkštės iš salotų suformuokite kauburėlį, šonus apdėkite sausainiais. Viršų papuoškite špinatų lapeliais ir ridikėliais.
Receptą atsiuntė Rima Vaniarchina
1. Nulupkite agurką, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų. Nuplaukite ir nedideliais kubeliais supjaustykite ridikėlius.
2. Varškę išsukite su grietine arba grietinėle, įmaišykite smulkiai kapotų krapų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite kubeliais pjaustytus ridikėlius, išmaišykite.
3. Lėkštėje išdėliokite agurkų griežinėlius, užkrėskite varškės ir ridikėlių mišinio, ant viršaus išdėliokite plonomis riekelėmis pjaustytus pomidorus, apibarstykite druska, pipirais ir kapotais krapais.
Kulinaro patarimas. Sukrėskite varškę su ridikėliais į nedidelį stiklinį ar keraminį indelį, paspauskite, ant viršaus išdėliokite agurkų griežinėlius, užvožkite indelį ant lėkštės ir pakratykite – gausite taisyklingos formos bokštelį. Ant viršaus išdėliokite pomidorus.
- Supjaustykite meškinius česnakus, svogūnų laiškus, susmulkinkite ridikėlius.
- Viską sudėkite į dubenį, užpilkite kefyru, paskaninkite prieskoniais, išmaišykite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.
- Šviežiomis žolelėmis marinuokite visus žuvies gabalėlius ir tigrines krevetes.
- Kai jos pasimarinuos, verkite ant iešmelio ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 10–15 min.
- Prie žuvies ir krevečių paruoškite salotas iš šviežių daržovių: sultenių, ridikėlių, cukinijos, šviežių agurkų.
- Jas apipilkite mėgstamu žolelių padažu arba alyvuogių aliejumi.
- Paruoškite varškės padažą, svieste apkepkite 50 g apvirtų smidrų.
- Sudėkite viską į lėkštę ir papuoškite citrinos griežinėliu.
1. Į lėkštę dėkite salotų,špinatų lapelius. Pridėkite pjaustytų ridikėlių, pipirnės lapelių.
2. Paruoškite užpilą iš daigintų grūdų ir alyvuogių aliejaus ir apliekite salotas.
Receptą atsiuntė Rima Vaniarchina
- Porus supjaustykite griežinėliais. Bulves nuskuskite, supjaustykite smulkiais kubeliais. Nuplautus ridikėlius susmulkinkite, nuluptus agurkus ir virtą mėsą supjaustykite šiaudeliais.
- Dideliame puode išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite 5 minutes. Sudėkite bulves, supilkite sultinį. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 minučių.
- Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektrine trintuve. Maišydama supilkite pieną, grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, palikite atvėsti. Porą valandų laikykite šaldytuve.
- Į dubenėlius įpilkite po porą samčių ledinės sriubos, įberkite po kelis šaukštus smulkintų agurkų, ridikėlių, įpilkite paukštienos mišinio.
1. Kiaušinius išvirkite, kad būtų kieti. Atvėsinkite, perpjaukite per pusę.
2. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Į dvi aukštas stiklines taures pridėkite salotų, špinatų, ridikėlių, krapų, ant viršaus – po dvi virto kiaušinio puseles. Šalia patiekite indelį su padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus – kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.
2. Daržoves sudėkite į dvi gilias lėkštes, įdėkite petražolių ir mėtų lapelių (jų nebūtina pjaustyti), išmaišykite.
3. Fetos sūrį padėkite į nedidelę kepimo formą, pabarstykite čiobreliais, įspauskite česnako skiltelę, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite pipirais.
4. Iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10-15 minučių, kol sūrio viršus gražiai pagels.
5. Salotas pašlakstykite trupučiu citrinos sulčių, aliejaus, pagardinkite pipirais ir žiupsneliu druskos.
6. Fetą perpjaukite perpus, po gabalėlį uždėkite ant salotų ir nedelsdamos patiekite.
Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“
1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.
5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.
6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.
1. Visas daržoves nuplaukite. Avokadą nulupkite, perpjaukite per pusę ir išimkite viduje esantį kaulą.
2. Vištieną supjaustykite pailgais gabalėliais, pomidorą - didesnėmis riekelėmis, ridikėlius - plonomis, pailgomis juostelėmis, avokadą - didesniais gabalėliais, salotų lapus suplėšykite.
3. Sudėkite virtus makaronus, sukrėskite majonezą ir apšlakstykite salotas šviežiai spaustomis citrinos sultimis.
Skanaus!
1. Žiedinį kopūstą (apvirtą arba šviežią – kaip kam patinka) išskirstykite kuo mažesniais žiedynėliais. Atitinkamo dydžio kubeliais supjaustykite agurkus ir ridikėlius.
2. Salotas sluoksniuokite vienos porcijos salotinėse: iš pradžių agurkus, paskui – žiedinius kopūstus, ant viršaus – ridikėlius. Puoškite krapų šakelėmis ir svogūnų laiškais.
3. Padažą geriausia gaminti elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu: visus jam skirtus produktus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Padažą patiekite atskirame indelyje.
1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.
2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.
3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
- Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
- Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
- Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.
- Visas daržoves ir žalumynus švariai nuplaukite.
- Salotų lapus ir petražoles suplėšykite, svogūnų laiškus ir ridikėlius supjaustykite.
- Daržoves ir žalumynus išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta paprika.
- Šias salotas labai skanu pagardinti aromatingu prieskoninių žolelių mišiniu. Sudžiovinkite česnakų laiškų, kalendrų ir mėtų lapelių. Sudžiūvusius žalumynus susmulkinkite ir turėsite puikaus salotų pagardo.
- Na, ir paskutinis akcentas – migdolų grietinė. Užkrėskite du šaukštus grietinės ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės į sveikatą.
- Paruoškite migdolų grietinę. Pusę stiklinės migdolų užpilkite vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Suberkite riešutus į elektrinį smulkintuvą, užpilkite maždaug 400 ml vandens ir suplakite. Nukoškite. Nukoštą migdolų pieną plakite, kol masė pasidarys panaši į grietinę. Grietinę gardinkite šviežiais arba šaldytais krapais, įberkite žiupsnelį Himalajų druskos.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.