Valgomų dovanų idėjos ir receptai: dovanokite tai, ko norėtumėte patys

Būkite tikri: jei tik galėtų rinktis, daugybė žmonių dovanų rinktųsi ne muilą ar vaškinę angelo skulptūrėlę, o viską, kas valgoma. Ypač jei tai gaminta namuose. Siūlome keletą tokių greitai negendančių dovanų idėjų.
Naminiai sausainiai dovanų dėžutėje
Naminiai sausainiai dovanų dėžutėje / Vida Press nuotr.

Idėja Nr. 1: uogienės ir pagardai

Šio tipo dovanos pačios jaukiausios. Jos dvelkia vasara, mišku ir primena vaikystę. Jei vasarą virdami uogienę nepagalvojote apie būsimas dovanas, nevėlu jos išvirti ir dabar, iš egzotinių vaisių, obuolių ar turguje tikrai dar randamų spanguolių. Jei dovana bus skirta pikantiškų pagardų mėgėjams, išvirkite svogūnų uogienės, paruoškite sūdytų citrinų stiklainiuką (receptą galite rasti ČIA) ar sveikatą gerinančio putino uogų ir medaus mišinio, o gal sumalkite naminio žemės riešutų sviesto (receptą galite rasti ČIA).

Vida Press nuotr./Dovana – citrinų kremas
Vida Press nuotr./Dovana – citrinų kremas

Apelsinų uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg apelsinų;
  • apie 700–800 g cukraus;
  • 250 ml apelsinų sulčių;
  • 1 citrinos sultys ir žievelė;
  • 5 g pektino (nebūtinai);
  • mėgstamų prieskonių (gvazdikėlių, vanilės ankšties, cinamono).

Gaminimas:

1. Apelsinus nulupkite ir kruopščiai pašalinkite baltąją žievelę.

2. Skilteles atskirkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

3. Užpilkite cukrumi ir palikite bent valandą pastovėti, kad išskirtų sultys.

4. Nurinkite į paviršių iškilusias sėklytes. Suberkite likusius ingredientus ir prieskonius.

5. Puodą dėkite ant ugnies ir kartais pamaišydami užvirkite.

6. Sumažinkite kaitrą ir kartais pamaišydami virkite gerą valandą, kol puode liks maždaug trečdalis buvusio apelsinų kiekio.

7. Jei naudojate, prieš nuimdami puodą nuo ugnies, įberkite pektino.

8. Uogienę ataušinkite ir išpilstykite į švarius stiklainiukus.

Patarimai:

  • Tokią uogienę laikykite šaltai. Jei norite jos pasigaminti daugiau ir saugoti sandėliuke, teks pilti daugiau cukraus.
  • Galima naudoti ir smulkintą apelsinų žievelę. Tokiu atveju juos reikės labai kruopščiai nuplauti ir itin plonai nulupti. Žieveles įmaišykite viską pavirę 30–40 minučių.

Idėja Nr. 2: kepiniai ir saldainiai

Pažadinkite savyje snaudžiantį konditerį ir imkitės darbo. Tiks viskas, ką geriausiai sugebate gaminti: sviestiniai sausainiai ir imbieriniai meduoliai, riešutais pagardinti naminiai džiūvėsiai, šokoladiniai triufeliai, sūdyta karamelė, nuga ir guminukai. Sąlyga tik viena: galiojimo laikas. Prieš šventes pagaminti saldumynai turėtų išlikti švieži ilgiau nei keletą dienų.

Vida Press nuotr./Naminiai sausainiai stiklainėlyje
Vida Press nuotr./Naminiai sausainiai stiklainėlyje

Sausainiai su spanguolėmis ir pistacijomis

Ingredientai:

  • 170 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 80 g cukraus;
  • 220 g miltų;
  • 70 g džiovintų spanguolių;
  • 70 g pistacijų;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar šlakelis vanilės ekstrakto;
  • 80 g baltojo šokolado;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir vanile.

2. Kitame inde sumaišykite miltus ir druską.

3. Miltų mišinį berkite į sviestą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

4. Suberkite pasmulkintas spanguoles, kapotą šokoladą ir riešutus. Viską gerai suminkykite.

5. Tešlą padalykite per pusę, uždėkite ant skirtingų maistinės plėvelės gabaliukų ir, suformavę ritinius, suvyniokite. Dėkite valandai į šaldytuvą.

6. Pašaldytus tešlos ritinėlius supjaustykite piršto storumo gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

7. Kiškite į 175 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 10–15 min., kol krašteliai ims ruduoti.

Idėja Nr. 3: „pagerinti“ riešutai

Riešutus mėgsta kone visi, todėl nuėję į svečius su namuose skrudintų riešutų krepšeliu tikrai neprašausite pro šalį. Skrudinti ir įvairiais prieskoniais galima gardinti ne tik riešutus, bet ir virtus avinžirnius, džiovintas spanguoles ar moliūgų sėklas. Visas šias gėrybes galima lieti sirupu, medumi, karamele ar volioti pikantiškuose prieskoniuose: druskoje, vasabio, paprikų milteliuose.

Vida Press nuotr./Kepinti migdolai
Vida Press nuotr./Kepinti migdolai

Pikantiški riešutai

Ingredientai:

  • 200 g migdolų (ar mėgstamų riešutų mišinio);
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 50 g cukraus;
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono;
  • ½ arbat. šaukšt. aitriosios paprikos miltelių;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje lengvai paplakite kiaušinio baltymą, suberkite į jį riešutus ir gerai apvoliokite.

2. Baltymu aplipusius riešutus apvoliokite likusių prieskonių mišinyje.

3. Riešutus berkite į didelę kepimo popieriumi išklotą skardą ir kiškite į 160 laipsnių kaitrumo orkaitę.

4. Kartkartėmis pamaišydami kepkite apie 20 min., kol riešutai gražiai paruduos.

5. Atvėsinkite ir suberkite į sandarų indelį.

Idėja Nr. 4: prieskonių mišiniai

Gaminti tokias dovanas labiausiai patiks tiems, kas mėgsta maišyti, eksperimentuoti su skoniais, kvapais, tekstūromis. Be to, jas itin lengva pagaminti. Tai gali būti vasarą rinktų žolelių mišinys arbatai ar tos pačios žolelės, sumaišytos su jūros druska, geru actu užpilti džiovinti obuoliai ar rožių žiedlapiai arba kokybiškas aliejus su jame dailiai susirangiusia aitriąja paprika ar džiovintais grybais.

Vida Press nuotr./Druska su meškiniu česnaku
Vida Press nuotr./Druska su meškiniu česnaku

Prieskoninė druska

Ingredientai:

  • 8 valg. šaukšt. rupios jūros druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. džiovintos citrinos žievelės;
  • ½ arbat. šaukšt. džiovintos apelsino žievelės;
  • ½ arbat. šaukšt. džiovintų rozmarinų.

Gaminimas:

1. Jei naudojate šviežiai tarkuotas žieveles, keletą valandų jas padžiovinkite nekarštoje orkaitėje.

2. Sumaišykite visus ingredientus su druska ir viską gerai išsukite virtuvės kombainu.

3. Supilkite druską į sausą sandarų indelį. Tinkamai laikoma ir saikingai naudojama, ji tarnaus iki kitų švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų