Puri mielinė pynė su mėlynių uogiene ir kreminiu sūriu

Jei mėgstate mėlynių uogienę, jums patiks ja paskaninta mielinė pynė. Šiek tiek darbo ir laiko prireiks, tačiau rezultatas patiks visiems, o ir paskanaus šio kepinio visas būrys!
Mielinė pynė
Mielinė pynė / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 120 ml pieno;
  • 80 ml vandens;
  • 7 g sausų mielių;
  • 60 g sviesto;
  • apie 500 g miltų;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 kiaušinis, kambario temperatūros.

įdarui:

  • 200 g kreminio sūrio („Philadelphia“ ar panašaus);
  • 1 citrinos (ekologiškos) nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 150 ml mėlynių uogienės;
  • sauja šviežių šilauogių (nebūtinai).

viršui:

  • 1 nedidelis kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. vandens;
  • perlinio cukraus (nebūtinai).

Gaminimas:

1. Į nedidelį puodą dėkite sviestą ir nustatę nedidelį karštį, išlydykite. Supilkite pieną, vandenį ir pakaitinkite iki kūno temperatūros.

2. Perpilkite skystį į indą, kuriame minkysite tešlą, suberkite mieles, cukrų ir išmaišykite. Leiskite kelias minutes mišiniui pastovėti, kol mielės ištirps.

3. Į skystį su mielėmis berkite miltus, įmuškite kiek paplaktą kiaušinį, pradžioje maišykite, o tada imkitės minkymo. Jei tešla itin lipni, galite įberti saujelę miltų, tačiau verčiau nepersistengti. Minkykite kelias minutes, kol tešla bus glotni, elastinga.

4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais pateptą dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir statykite į šiltą vietą 45-60 min. – tešla turi padvigubėti.

5. Kol tešla kyla, nedideliame dubenyje kreminį sūrį išsukite su įdarui skirtu cukrumi ir citrinos žievele.

6. Ant lygaus paviršiaus paklokite gabalą kepimo popieriaus. Pakilusią tešlą perminkykite, o tada kočėlu ant patiesto popieriaus iškočiokite iš jos maždaug 25 x 35 cm dydžio stačiakampį.

7. Viduryje, per visą gauto stačiakampio ilgį paskleiskite išsuktą kreminį sūrį. Ant jo šaukštais tolygiai padėliokite mėlynių uogienės, jei naudojate, berkite ir šviežių šilauogių, o tada per visą įdaro ilgį pašlakstykite truputį citrinos sulčių.

8. Iš abiejų įdaro pusių likusiuose tuščiuose tešlos kraštuose aštriu peiliu padarykite 1,5-2 cm pločio įpjovas. Imdami po vieną tešlos juostelę paeiliui tai vienoje, tai kitoje įdaro pusėje denkite įdarą ir taip supinkite savotišką kasą (kaip tai daroma, galite pamatyti šiame filmuke).

9. Su visu kepimo popieriumi perkelkite pyragą ant plačios kepimo skardos, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite vėl apie 40 min. pakilti.

10. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

11. Aptepimui skirtą kiaušinį paplakite su vandeniu, o tada gautu mišiniu aptepkite pyrago viršų, jei naudojate, pabarstykite perliniu cukrumi.

12. Kepkite 25-30 min., kol pyrago viršus bus auksiškai rudas. Leiskite kiek pravėsti ir galite ragauti!

Vida Press nuotr./Mielinė pynė
Vida Press nuotr./Mielinė pynė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis