„Pomidorai auga po žeme, o žuvies piršteliai pagaminti iš vištienos“. Tokias šypseną keliančias nesąmones pažėrė vaikai, kurių Britų mitybos fondas (The British Nutrition Foundation) paklausė, iš kur atsiranda maistas, kurį valgome.
Kaip rašo ispanų naujienų svetainė Elpais, tokia klaidinga mažųjų nuomonė, kuri iš pradžių gali kelti šypseną, sufleruoja apie žinių stoką. Ar jūs galėtumėte pasakyti, kaip atrodo kakavmedžio vaisius? Ar žinote, kad kivis susiformuoja vijokliuose, o žemės riešutų lukštai, būna aplipę žemėmis? Kviečiame pasižiūrėti, kaip atrodo kai kurie (gana) kasdieniai produktai prieš nuimant jų derlių.
Briuselio kopūstai
Augalas, ant kurio auga Briuselio kopūstai, formuoja vaisius, kurie būna aplipę aplink stiebą. Jie skinami nuo stiebo, kai jau yra subrendę – mažo kopūstėlio skersmuo neturi viršyti 3 cm. Beje, ši daržovė turi daug angliavandenių ir baltymų, vitamino C ir yra gerai žinoma dėl savo antioksidacinio veikimo.
Anakardžiai
Gali skambėti neįtikėtinai, tačiau anakardžių medis vienu metu augina šviežią ir džiovintą vaisius. Beveik nežinomas šio medžio raudonas vaisius taip pat yra valgomas, jis rūgštus ir gausus vitamino C, tačiau pagal populiarumą jį lenkia mažesnysis brolis. Anakardžių riešutai bręsdami tampa lengvai atskiriami ir štai turime džiovintus anakardžius, tokius populiarius kasdienėje mityboje. Šis riešutas – svarbus mikroelementų šaltinis, jame randama magnio, mangano, kalcio, fosforo, geležies, kalio, cinko, vario, seleno.
Pistacijos
Pistacijos dažniausiai atvežamos iš Irano ir kitų Vidurio Rytų šalių. Pistacijų vaisiai renkami tuomet, kai žievelė, kuri juos gaubia, lengvai nusilupa, ir viduje matome jau mūsų atpažįstamą kiautą. Vėliau pistacijos išdžiovinamos, pasūdomos, skrudinamos ir jau yra tokios, kokias valgome.
Šis riešutas yra tikras augalinių baltymų ir nesočiųjų riebalų šaltinis, jis turi ir daug fosforo, skaidulų.
Šafranas
Dėl savo kainos šis prieskonis pažįstamas kaip „raudonasis auksas“. Taip yra dėl tos priežasties, kad norint išgauti 1 g sauso šafrano, reikia 150 tokių gėlių, kurias matote nuotraukoje. Darbas su šiuo prieskoniu itin imlus laikui: kiekvienas gėlės siūlelis atsargiai ištraukiamas iš galvutės ir paliekamas išdžiūti, kol įgauna jam būdingas savybes (šviežias šafranas yra beveik beskonis).
Arbata
Ne visi žmonės žino, kad juodoji, žalioji ir baltoji arbatos gaminamos nuskynus lapelius nuo vieno ir to paties krūmo, skirtumas tas, kad vėliau šie lapeliai skirtingai apdirbami.
Migdolai
Medis, ant kurio auga šie riešutai, vadinasi taip, kaip ir pats vaisius – migdolų medžiu. Kai jo vaisius subręsta, žievė atsiveria ir atsiskiria nuo kevalo. Po to, kai nuimamas derlius, vaisiai nulupami, migdolai paliekami išdžiūti ir parduodami žali arba paskrudinti.
Bananai
Bananai – yra moteriškųjų žiedų produktas (vyriškieji gamina žiedadulkes, bet nesuformuoja vaisių), o šie žiedai auga sulipę aplink bananmedžio kamieną. Bananų derlius nuimamas, kai vaisiai būna pilnai susiformavę, bet nesunokę; tai daroma tam, kad būtų prailgintas jų galiojimo laikas. Bananas yra itin svarbus kalio šaltinis: 100 g banano turi 496 mg kalio. Šis mikroelementas labai svarbus raumenims, širdies darbui.
Kiviai
Kiviai nėra nei medžio, nei krūmo, bet vijoklinio augalo, vadinamo kivine aktinidija (Actinidia deliciosa), vaisius. Paprastai šie vaisiai auginami pakėlus augalą kelis metrus nuo žemės ir yra nuskinami dar nesunokę.
Ananasai
Ananasas taip pat neauga ant medžio ar krūmo, o ant atogrąžų augalo Ananas comosus, kuris užauga ne aukštesnis kaip 1 m. Šio augalo žiedas ir yra ananaso vaisius.
Kakava
Pagrindinės vietos, kur gaminama kakava, yra Kamerūnas, Dramblio Kaulo Krantas ir Gana, daugiausia kakavos iš šių šalių eksportuojama į JAV ir Nyderlandus. Kakavos burbuolėse yra labai daug sėklų, kurios išimamos, nuvalomos ir paliekamos fermentuotis, kol įgyja joms būdingą aromatą, skonį ir spalvą. Vėliau išdžiovinamos, sutraiškomos ir paskrudinamos. Kitas žingsnis – sumalti ir presuoti, kad būtų atskirta skystoji dalis (kakavos sviestas) nuo kietosios (kakavos išspaudos, iš kurių gaminami kakavos milteliai).
Žemės riešutai
Ar žinojote, kad žemės riešutai auga po žeme? Apie tai byloja ir jų pavadinimas. Žemės riešutai yra augalo Arachis hypogaea sėklos, po derliaus nuėmimo, jos paliekamos išdžiūti, plaunamos, kad neliktų purvo likučių ir tada skrudinamos. Šiuose riešutuose daug nesočiųjų riebalų, daugiau nei ketvirtadalį jų sudėties sudaro baltymai, yra ir nemažai skaidulų bei mineralų.
Vanilė
Gėlės, kuri suformuoja vanilės ankštis, nuotrauka galbūt nėra panaši į tą, kurią matome ant jogurto ar saldaus vanilinio kremo indelių. Tačiau ne šios gėlės suteikia mūsų ledams tą skonį, o ankštys, kurias galime matyti nuotraukoje apačioje. Šios ankštys surenkamos dar žalios arba kai ima gelsti, dedamos į specialų džiovintuvą ir laikomos ten tol, kol tampa sausos ir rudos.