Varškės ir obuolių skarelės man yra ne tik nostalgija, ne tik pirmi savarankiškai iškepti sausainiai, ne tik fantastiškas skonis ir kvapas. Man tai neišsemiami prisiminimai iš mūsų dukrų vaikystės. Viena už kitą kuo kruopščiau stengdavosi tas skareles vynioti, kol pavykdavo tobulas ir apvalus kamuoliukas, bet užtat pats skaniausias. Nedvejodami kvieskite mažuosius į pagalbą, jiems tai bus tikrai smagi pramoga.
Kaip ir visi kepiniai, skarelės skaniausios šviežiai keptos, kol dar galima nusisvilinti liežuvį, bet ir po dviejų dienų jos bus puikios.
Jums reikės:
- 50 g pusriebės arba riebios varškės,
- 250 g šalto, 82 proc. riebumo sviesto (iš šaldytuvo, ne kambario temperatūros),
- 250 g kvietinių miltų,
- 5 vidutinio dydžio obuolių,
- 2 šaukštų cukraus,
- 1,5 šaukšto džiūvėsėlių (aš naudoju panko džiūvėsėlius),
- 0,5 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
- žiupsnelio druskos.
Aptepimui
- 2 vidutinio dydžio kiaušinių trynių.
Apibarstymui
- 1, 5 šaukšto cukraus,
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono.
Kaip gaminti:
1. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinių trynius, o kitame sumaišykite apibarstymui skirtus produktus (cukrus, cinamonas).
2. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite storesnėmis riekelėmis ir sudėkite į dubenį. Ant viršaus suberkite cukrų, džiūvėsėlius, cinamoną ir švelniai išmaišykite.
3. Pasiruoškite tešlą. Jeigu turite virtuvinį kombainą su kapoklės funkcija (du lenkti peiliai), tai labai pagreitins tešlos gamybą. Į kombaino indą su peiliais suberkite persijotus miltus, kubeliais supjaustytą sviestą, varškę ir žiupsnelį druskos. Indą uždenkite dangčiu ir tešlą kapokite tol, kol susijungs visi produktai ir masė taps vientisa.
Jeigu kombaino/ kapoklės neturite: į dubenį persijokite miltus, suberkite kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite rupius trupinius. Tuomet įberkite žiupsnelį druskos, sudėkite varškę ir suminkykite vientisą tešlą. Tešla turi gautis elastinga ir ne itin lipni, bet jeigu reikia (tai priklauso nuo miltų rūšies), įberkite papildomą šaukštą miltų ir vėl išminkykite.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Dviejų reikia, nes, kol viena keps, į kitą galėsite dėti naują sausainių partiją.
5. Stalviršį apibarstykite miltais, paimkite apie trečdalį tešlos ir iškočiokite apytiksliai 0,5 cm. storio lakštą. Kočiodami tešlą ją kelis kartus apverskite vis pabarstydami miltais, kad mažiau liptų prie stalo.
6. Tešlą supjaustykite trikampėliais, jie neturi būti idealiai vienodi, bet, pageidautina, kad plačiausia trikampio dalis būtų obuolio skiltelės dydžio.
7. Ant plačiausios trikampio dalies uždėkite obuolio skiltelę, iš šonų ją apspauskite tešla ir suvyniokite į ritinėlį, kad sujungimas būtų po sausainio apačia.
8. Sausainius 5 cm atstumu sudėkite į skardą, aptepkite išplaktu tryniu ir apibarstykite cukrumi sumaišytu su cinamonu. Kepkite apie 24 minutes arba, kol gražiai paruduos. Iš viso tešlos ir obuolių kiekio iškepsite 3 skardas sausainių. Skanaus!
Receptu pasidalino Vaida Bernatavičienė, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėja