1. Kiaušinius, cukrų, aliejų ir pieną lengvai išplakite, pasūdykite. Berkite persijotus miltus ir išmaišykite, gausis labai tiršta tešla. Įpilkite 320–350 ml vandens ir vėl išmaišykite. Palikite pastovėti 30 minučių, kad miltai gerai išbrinktų – tuomet masė bus tirštesnė, tačiau galėsite dar įpilti vandens.
2. Tešlą gerai išsukite ir įkaitinkite keptuvę. Keptuvę popieriniu rankšluosčiu suvilgykite aliejumi. Liekite tešlą ir apkepkite abi blyno puses.
3. Pasiruoškite varškės kremą. Elektriniu plakikliu gerai išplakite varškę su milteliniu cukrumi ir grietine ar grietinėle. Uogas su cukrumi gerai pertrinkite maisto smulkintuvu ar šakute. Šiek tiek uogų pasilikite tortui papuošti.
4. Tepkite lietinius uogų ir varškės kremais pakaitomis. Tortą uždenkite maistine plėvele ir leiskite bent valandą pastovėti šaldytuve. Tortas skaniausias, kai šaldytuve pabūna per naktį. Ištraukę papuoškite uogomis!
- Iš pradžių pagaminkite varškės tešlą: ištirpinkite sviestą ant nedidelės ugnies; varškę pertrinkite per sietelį, kad joje nebūtų gumulėlių.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, tuomet sudėkite sutrintą varškę ir ištirpintą sviestą.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, ir supilkite į tešlą.
- Uogas, kurios bus skirtus įdarui, nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi. Keletą pasilikite papuošimui.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite. Viena dalimi išklokite aliejumi pateptą kepimo skardą, padarydamos kraštelius. Tuomet sudėkite uogas, ir jas uždenkite likusia tešla.
- Pyragą papuoškite likusiomis uogomis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių 30 minučių iki pyragas įgaus auksinę spalvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynį ir baltymą. Trynį išplakite su cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite varškę ir gabalėliais sulaužytą bananą. Maisto smulkintuvu ar plaktuvu sutrinkite ir išplakite viską iki vientisos kreminės masės.
- Į varškės masę supilkite išbrinkusias manų kruopas, pagardinkite keliais lašeliais vanilės ekstrakto.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su bananais ir klevų sirupu arba su jogurtu, uogiene, džemu, grietine ar bet kokiais kitais mėgstamais priedais.
- Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite ant lentos su tarkuotu sviestu, įmuškite kiaušinį, įpilkite šaukštą šalto pieno ir kapokite peiliu, kol neliks sausų miltų.
- Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iš tešlos iškočiokite norimo dydžio lakštą, įklokite jį į formą, subadykite šakute, užberkite žirnių arba pupų, kad tešlą neišsipūstų, ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.
- Iš vyšnių išimkite kauliukus, užpilkite jas brendžiu ir palaikykite. Sūrį kelis kartus permalkite mėsmale ir sumaišykite su maskarpone.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi, suberkite pudingo miltelius, nutarkuotą citrinos žievelę ir sumaišykite su varškės bei sūrio mase.
- Atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę, plaktus baltymus.
- Paruoštą varškės masę sukrėskite ant apkepusio tešlos lakšto, išdėliokite nuvarvintas vyšnias ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Tiekite apliejusi jogurtu.
- Pasiruoškite indą, kuriame gaminsite terrine. Geriausiai tam tiks metalinis stačiakampio formos pailgas indas (maždaug 25–30 cm ilgio). Išklokite jį kuo kruopščiau ir gražiau maistine plėvele.
PARUOŠKITE MĖLYNIŲ SLUOKSNĮ
- Mėlynių sluoksniui skirtus produktus padalykite dvi dalis – tris ketvirčius ir vieną ketvirtį. Iš pradžių paruoškite mėlynių sluoksnį tik iš vienos dalies (trijų ketvirčių) produktų.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite sultis (600 ml) ir suberkite cukrų (105 g). Maišydamos kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį. Iš karto dar į karštą sirupą suberkite 3 valg. š. želatinos. Greitai ir energingai maišykite, kol želatinos milteliai ištirps. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Mėlynes (450 g) suberkite ir tolygiai paskleiskite ant indo dugno. Užpilkite paruoštu sirupu. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite į šaldytuvą ir šaldykite mažiausiai 2 valandas, kol sluoksnis taps gana tvirtas.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine
PARUOŠKITE VARŠKĖS SLUOKSNĮ
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
- Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite vanilinį cukrų. Viską gerai sumaišykite iki vientisos masės.
- Ištirpinkite želatiną ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje (tik neužvirinkite!) ir truputį atvėsinkite. Tuomet, nuolat maišydamos varškės masę, supilkite ją labai plona srovele.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų suplakite šaltą riebią grietinėlę. Įmaišykite ją į varškės masę. Paruoštą kremą tolygiu sluoksniu paskleiskite ant sustingusio mėlynių sluoksnio. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite dar kelias valandas, kol varškės sluoksnis sustings.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine - Ant sustingusio varškės kremo sluoksnio paskleiskite antrąjį, plonesnį, mėlynių sluoksnį. Užpilkite sirupu, paruoštu identiškai pagal recepto pradžioje pateiktą instrukciją. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite apie 4 valandas arba per naktį.
PATIEKITE TERRINE
- Sustingusį desertą išimkite iš indo: atsargiai apverskite jį ant didelės lėkštės ar padėklo ir išverskite su maistine plėvele. Nuimkite indą, tuomet gražiai nuimkite ir maistinę plėvelę.
- Pjaustykite riekelėmis, apibarstykite saujele mėlynių ir šviežių mėtų lapeliais ir patiekite šaltą. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 15 porcijų mėlynių ir varškės terrine.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertas: nepakartojamas mėlynių ir varškės „terrine“
1. Sausainius sutrinkite blenderiu iki miltinės masės. Išmaišykite su lydytu sviestu.
2. Pasiruoškite nedidelią apvalią formą (apie 20cm) ir išklokite sausainius, suformuokite kraštus.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepkite sausainių pagrindą apie 10minučių.
4. Blenderiu sutrinkite paprastą liesą varškę, kiaušinius ir cukrų. Pilkite ant pagrindo ir kepkite dar kokias 35 minutes.
5. Kai pyragas atvėsta, ištirpdykite želatiną ir sumaišykite su šaldytomis braškėmis (su cukrumi). Pilkite ant pyrago ir palikite sustingti (dėkite į šaldytuvą).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Varškę ištrinkite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, supilkite jogurtą ir gerai išmaišykite. Želatiną ištirpinkite su 5–6 šaukštais karšto vandens ir plota srovele supilkite į varškę. Labai gerai išplakite.
2. Paruoštą varškės masę supilkite į šaltu vandeniu apšlakstytas stiklines ir per naktį laikykite šaldytuve.
3. Išimtas iš šaldytuvo stiklines kelioms sekundėms panardinkite į karštą vandenį ir apverskite – varškės kremas turėtų pats iškristi. Į puodelį suberkite uogas, rudąjį cukrų, cinamoną ir kelias minutes kaitinkite, kol cukrus ištirps. Varškės desertą tiekite su uogų padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
2. Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
3. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Skanu valgyti su šviežiomis trintomis uogomis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sviestą ištirpinkite, įdėkite cukrų, kakavą ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įmaišykite miltus bei kepimo miltelius, gerai išminkykite ir užšaldykite.
2. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške ir sutrinkite blenderiu.
3. Kiaušinių baltymus sumaišykite su krakmolu, išplakite iki putų ir kartu su uogomis įmaišykite į varškės masę.
4. Didžiąją atšaldytos tešlos dalį įtarkuokite į skardą (geriausia - stačiakampio formos skarda aukštais kraštais), dėkite varškės įdarą ir ant viršaus užtarkuokite likusią tešlos dalį.
5. Apie 45 min. kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
6. Prieš tiekiant pyragą apliekite ištirpintu šokoladu.
Skanaus!
1. Du šaukštus želatinos užpilkite puse stiklinės šalto virinto vandens ir palikite, kad išbrinktų. Likusią želatiną nedideliame vandens kiekyje išbrinkinkite atskirame dubenyje.
2. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite. Suberkite su vaniliniu cukrumi sumaišytą cukrų, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite kepimo miltelius bei miltus. Masę trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Paskleiskite juos kepimo skardoje ir 15 minučių pašaukite į 200°C karštumo orkaitę. Iškepusį paplotį atvėsinkite.
3. Varškę ištrinkite šaukštu. Sukrėskite sutirštintą pieną, supilkite žaliosios citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
4. Elektriniu plakikliu standžiai išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Toliau maišydama plona srovele supilkite didesnį kiekį karšto vandens vonelėje ištirpintos ir atvėsintos želatinos. Masę sukrėskite ant papločio ir padėkite į šaldytuvą. Kai pradės stingti, ant viršaus užpilkite su ruduoju cukrumi trintų mėlynių (į masę prieš tai įmaišykite likusią ištirpintą želatiną), tada pyragą dar kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.
5. Tiekdama viršų apibarstykite sveikomis mėlynėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Torto formą nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
2. Sausainius sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir pulsuojančiais judesiais sutrupinkite iki trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar kelis kartus prasukite, kad viskas susimaišytų.
3. Gauta mase išklokite paruoštos kepimo formos dugną, išlyginkite pagrindą ir viską suspauskite prie dugno tolygiai (geriausia kokios nors stiklinės dugnu). Pašaukite į orkaitę ir apkepkite apie 12 min. Kai pagrindas iškeps, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.
4. Paruoškite varškės sluoksnio masę: svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Sudėkite visus produktus į elektrinio mikserio indą (arba didelį dubenį, jei maišysite rankomis) ir visus ingredientus labai švelniai išmaišykite. Neplakite nei pernelyg energingai, nei pernelyg ilgai – plakant masė prisipildys oro ir kepant iškils, paskui nukris, o mums to nereikia. Mums reikia, kad varškės masė iškepusi būtų kuo lygesnė.
5. Supilkite visą paruoštą varškės masę ant apkepto pagrindo ir pašaukite į orkaitę kepti toliau. Kepkite apie 45–55 minutes, arba kol varškės sluoksnis švelniai sutvirtės (patikrinkite švelniai pajudindami torto formą – jei masė skysta, kepkite dar keletą minučių). Iškepus išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite (iki šios dalies tortą geriausia pagaminti iš vakaro).
6. Paruoškite putėsių masę: avietes (jei jos šaldytos, atšildyti nereikia) sudėkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir pertrinkite per sietelį, aviečių kauliukus išmeskite.
7. Želatinos miltelius užpilkite keliais šaukštais šalto vandens (tik tiek, kad padengtų visiškai želatiną) ir palikite 10 minučių, kad ji išbrinktų (želatinos lapelius pamerkite į vandenį ir palaukite, kol jie suminkštės). Tada želatiną pakaitinkite labai švelniai (jokiais būdais neužvirinkite, antraip masė gali nesustingti!) ir, kai ji ištirps, supilkite į aviečių masę.
8. Pabaigoje iki standžių putų suplakite grietinėlę ir ją atsargiai įmaišykite į atvėsusią, bet dar nepradėjusią stingti aviečių masę.
9. Putėsius supilkite ant varškės sluoksnio ir gerai atšaldykite šaldytuve bent 2 valandas (arba kol sustings) arba palikite per naktį.
10. Prieš patiekdami papuoškite gyvomis gėlėmis ir/arba uogomis.
Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.
Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.
1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.
2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.
3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.
4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.
5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.
6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.
1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių, kepimo funkcija – viršus ir apačia, be ventiliatoriaus. Kepimo skardą ištepame minkštu sviestu. Migdolus sumalame iki labai smulkių trupinių. Varškę pertriname per sietelį.
2. Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius, sviestą ir klevų sirupą dedame į didesnį dubenį. Išplakame baltymus. Išmaišome trynius su sviestu ir klevų sirupu, įmaišome pertrintą varškę. Į trynių masę įsijojame miltus su kepimo milteliais, įberiame maltus migdolus, išmaišome. Į masę įmaišome išplaktus baltymus, o pabaigoje beriame šaldytus juoduosius serbentus. Masę šaukštu sukrečiame į paruoštą skardą, išsilyginame šaukštu/mentele. Dedame į įkaitintą orkaitę, kepame 2 valandas.
3. Iškepus leidžiame pravėsti. Tuo metu į keptuvę beriame migdolų lazdeles, apskrudiname. Dedame medų, nukeliame nuo ugnies, gerai išmaišome. Karamelizuotus riešutus verčiame ant kepimo popieriaus lakšto, išskleidžiame vienu sluoksniu. Leidžiame atvėsti.
4. Nedideliame dubenyje sumaišome kremo ingredientus, su smulkintuvu triname iki vientisos masės. Gautą masę šaukštu pilame ant kekso viršaus, leidžiame nubėgti ir į šonus. Apibarstome karamelizuotomis migdolų lazdelėmis. Keksą kepame iš vakaro, o dekoruojame valgymo dieną.
Iškepkite šokoladinį biskvitą:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išplakite su cukrumi iki vientisos masės.
3. Į išplaktus kiaušinių trynius su cukrumi dėkite miltų ir kakavos. Viską išmaišykite.
4. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą masę.
5. Į norimos formos kepimo formą (idealu – 24 cm skersmens) supilkite tešlą ir išlyginkite paviršių.
6. Kepkite 35–45 minutes.
7. Iškeptą biskvitą palikite atvėsti kepimo formoje.
Paruoškite varškės ir grietinėlės sluoksnį:
1. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite cukrų.
2. Grietinėlę išplakite iki standžios masės ir sumaišykite su varške.
3. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
4. Paruoštą želatiną supilkite į paruoštą masę ir gerai išmaišykite.
Paruoškite trintų persikų sluoksnį:
1. Į persikus supilkite cukrų ir viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite kelias minutes, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną, nuolat maišant, ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
3. Paruoštą želatiną supilkite į trintų persikų masę ir gerai išmaišykite.
Suformuokite tortą:
Ant atvėsusio biskvito į tą pačią kepimo formą įdėkite varškės ir grietinėlės kremą, išlyginkite paviršių ir dėkite į šaldytuvą 20–30 min., kad sustingtų. Kai sluoksnis sustings, supilkite trintus persikus ir dėkite į šaldytuvą 2 val., kad vėl sustingtų. Sustingusį tortą apibarstykite šokolado drožlėmis ar kakava, papuoškite šviežiomis uogomis.
1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.
2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.
3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.
4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.
*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.