Vasara amžinai nesitęs: konservuojame karaliaujančias uogas ir vaisius

Kol kas nelabai norisi apie tai galvoti, tačiau dar porą mėnesių ir vasaros sezoną uždarysime. O vasaros vidurio uogų ir vaisių gausos metas baigsis dar greičiau. Laimė, dalį skonių ir aromatų galima išsaugoti stiklainiuose uogienių, džemų ir kitų gėrybių pavidalu. Tad gal jau šį savaitgalį metas trypčioti ne tik prie grilio, bet ir pradėti galvoti apie atsargas žiemai. Štai ir receptų 15-ukas!
Verdama uogienė
Verdama uogienė / Vida Press nuotr.
Arbūzų ir braškių uogienė
Receptas: Arbūzų ir braškių uogienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 250.00 g
Braškės: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cukrus: 300.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Kaip gaminti
  1. Arbūzą perspauskite per sietelį – pašalinkite sėklas.
  2. Pašalinkite uogų kotelius ir lapelius. Uogas nuplaukite.
  3. Sudėkite į prikaistuvį ir sutrinkite rankiniu trintuvu.
  4. Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų uogienėms.
  5. Virkite 3–6 minutes (arba kol uogienė sutirštės).
  6. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
Receptas: Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g
Cukrus: 250.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir žievelė)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Uogas nuplaukite, pašalinkite lapelius ir kotelius. Stambias uogas supjaustykite arba sutrinkite.

2. Į prikaistuvį suberkite uogas, cukrų uogienėms. Supilkite citrinos sultis, įdėkite citrinos žievelė ir mėtų lapelius. Užvirkite ir 2–5 minutes kaitinkite ant lėtos ugnies.

3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Braškių uogienė
Receptas: Braškių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.7 / 94
Receptas
Ingredientai
Braškės: 1500.00 g
Cukrus: 1500.00 g
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Uogas trumpam pamerkite į šaltą vandnį, švariai nuplaukite, suberkite į sietelį ir palikite apdžiūti.
  2. Nuo uogų nuskabykite žiedsosčius. Šį darbą labai palengvina specialus nerūdijančio plieno įrankis.
  3. Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame bus verdama uogienė, apibarstykite cukrumi, uždenkite ir palikite vėsioje vietoje visai nakčiai.
  4. Puodą su uogomis užkaiskite, maišydami užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, nugraibydami putas. Kai putos nebesklis į kraštus ir kaupsis tik puodo viduryje, uogienė jau gatava.
  5. Prieš nukeliant nuo ugnies įberkite citrinų rūgšties, gerai išmaišykite ir supilstykite į paruoštus stiklainius.
Suskleisti
Žemuogių uogienė
Receptas: Žemuogių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Žemuogės: 1.00 kg
Cukrus: 1200.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (žievelės – geriausia ekologiškų citrinų)
Kaip gaminti
  1. Užpilkite cukrumi nuplautas, nuvalytas ir nusausintas uogas. Palikite pridengtas 8-10 valandų.
  2. Praėjus nurodytam laikui perdėkite uogas, suberkite citrinų žieveles į puodą ir leiskite užvirti. Užvirus sumžinkite ugnį ir virkite 25-30 minučių periodiškai maišydamos ir nugraibydamos putas.
  3. Supilkite ką tik išvirtą uogienę į sterilizuotus stiklainius, juos užsukite ir atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Plačiau skaitykite: „Jau noksta žemuogės. Valgyti būtina!

Suskleisti
Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
Receptas: Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Serbentai: 1500.00 g (raudonųjų)
Žemuogės 300.00 g
Vanduo: 600.00 ml
Cukrus: 1.00 g (kaip apskaičiuoti jo kiekį, žr. recepte)
Kaip gaminti

1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.

2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.

3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.

4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.

5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.

6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Marmeladas su agaru
Receptas: Marmeladas su agaru
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Agaras: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 500.00 ml
Pienas: 1.00 st.
Sultys: 1.00 st. (vaisių arba daržovių)
Medus: 100.00 g (galima keisti į ruduoju cukrumi)
Kaip gaminti
  1. Pusę kiekio pasirinkto skysčio sumaišykite su agaru ir užvirinkite.
  2. Likusiame vandenyje ištirpinkite medų arba cukrų ir supilkite į verdantį agarą.
  3. Pakaitinkite, kol užvirs ir išpilstykite į formeles.
  4. Vėsinti galite tiesiog kambaryje, šaldyti nebūtina. 5 asmenims.
  5. Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant aušinimo laiko).
Suskleisti
Pikantiškas vyšnių džemas su čiobreliais
Receptas: Pikantiškas vyšnių džemas su čiobreliais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 33
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 700.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 6.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių (tinka ir džiovinti))
Druska: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Vyšnias nuplaukite ir išimkite kauliukus. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Išspauskite citrinos sultis.
  2. Uogas su svogūnais suverskite į puodą arba keptuvę storu dugnu, suberkite cukrų, čiobrelius, supilkite actą ir citrinos sultis.
  3. Viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol tyrė sutirštės – apie pusvalandį. Paragaukite, ar ko netrūksta. Jei norite, galite dar įberti cukraus ar pagardinti druska.
  4. Vyšnienę supilkite į stiklainiukus, dėkite į puodą su karštu vandeniu, pridenkite dangteliais ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
Receptas: Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 2.00 kg
Serbentai: 500.00 g (raudonųjų)
Avietės: 500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.

2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.

3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.  

Suskleisti
Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
Receptas: Vyšnių uogienė su medumi ir riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 41
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 1.00 kg (be kauliukų)
Medus: 1000.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Į puodą supilti vandenį, sudėti medų ir kaitinti, kol medus ištirps. Suberti vyšnias, susmulkintus riešutus ir virti, kol uogos iškils į paviršių.

2. Karštą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Ypatingasis mėlynių džemas
Receptas: Ypatingasis mėlynių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 36
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli, apie 700 g)
Mėlynės: 2.00 st.
Džiovintos figos 100.00 g
Juodųjų serbentų likeris 4.00 valg. š.
Cukrus: 300.00 g
Kaip gaminti

1. Figas nuplauti, nusausinti, apšlakstyti likeriu ir palikti 2 val. brinkti. Suminkštėjusias supjaustyti nedideliais kubeliais. 

2. Apelsinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis, pašalinti pertvarėles, minkštimą supjaustyti kubeliais.

3. Mėlynes nuplauti, suberti į puodą, įpilti ¼ stiklinės vandens ir virti 20 min. Tada suberti cukrų, sudėti greipfrutus ir figas. Ant mažos ugnies virti dar apie 30 min., retkarčiais vis pamaišant. 

4. Karštą džemą išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti, apversti dugnu į viršų ir palikti ataušti.

Suskleisti
Agrastų ir kivių uogienė
Receptas: Agrastų ir kivių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.5 / 34
Receptas
Ingredientai
Agrastai 1500.00 g
Kiviai: 500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Pakelis “Gelfix Klasik 1:1” miltelių 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais, apibarstyti cukrumi ir palikti 3 val.

2. Agrastus nuvalyti, kietesnius perpjauti pusiau, sudėti į puodą su kiviais, užvirinti ir maišant kaitinti 20 min.

3. Pusę masės sutrinti maišikliu arba pertrinti per sietelį, sumaišyti su “Gelfix” milteliais ir vėl sudėti į puodą su likusia uogiene. Maišant pakaitinti, kol masė pradės virti, supilti citrinų sultis ir nukelti nuo ugnies.

4. Karštą uogienę išpilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti.  

Suskleisti
Marinuoti agrastai
Receptas: Marinuoti agrastai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Agrastai: 1.00 kg
Garstyčių sėklos: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 5.00 vnt.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Čili pipiras: 1.00 vnt.
Vanduo: 500.00 ml (marinatui)
Actas: 130.00 ml (obuolių; marinatui)
Druska: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Kaip gaminti

1. Į sterilizuotus stiklainius (paprastai marinuoju į 200–300 ml stiklainius) suberkite po 0,5 arbat. šaukšt. kalendrų, garstyčių sėklų, įmeskite po keletą kvapiųjų pipirų, po 1 lauro lapelį ir po 1 čili pipirą.

2. Agrastus nuskabykite, nuplaukite ir suberkite į stiklainius.

3. Visus marinato ingredientus užvirinkite ir dar verdantį marinatą supilkite ant agrastų. Gerai užsukite dangtelius ir palikite iki atvės. Laikykite šaltai.

Suskleisti
Abrikosų ir riešutų tyrė
Receptas: Abrikosų ir riešutų tyrė
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Abrikosai: 1.00 kg
Citrinos: 1.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (0,5 - maltų)
Brendis: 100.00 ml
Cukrus: 300.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Abrikosus nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus ir pasmulkinkite.
  2. Sumeskite į puodą, suberkite cukrų, supilkite brendį ir palikite 2 val.
  3. Citriną labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite smulkia trintuve, iš vaisiaus išspauskite sultis ir supilkite ant abrikosų.
  4. Į puodą suberkite citrinų žieveles, sumeskite gvazdikėlius ir cinamonų lazdeles. Kaitinkite ant labai silpnos ugnies apie 20 min.
  5. Tada cinamonų lazdeles išgriebkite, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus, dar kelias minutes pakaitinkite ir puodą nukelkite nuo ugnies.   
  6. Išpilstykite tyrę į sandariai užsukamus stiklainiukus ir pastatykite į šaldytuvą.
  7. Abrikosų tyrę gardu tiekti su varškės, baltųjų pelėsių, kietaisiais brandintais sūriais, taip pat paukštiena.
Suskleisti
Mėlynių marmeladas
Receptas: Mėlynių marmeladas
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Mėlynės: 400.00 g
Vanduo: 500.00 ml
Apelsinai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 1500.00 g
Kaip gaminti

1. Citrusinius vaisius kruopščiai nuplauti, nusausinti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Juos sudėti į puodą, supilti vandenį, užvirinti ir ant labai mažos ugnies virti 25 min.

2. Mėlynes nuplauti, nuvarvinti ir sutrinti elektriniu smulkintuvu ar sumalti mėsmale. 

3. Mėlynių košę sukrėsti į puodą su citrusiniais vaisiais, maišant užvirinti, tada suberti cukrų ir dar porą minučių pavirti.

4. Gatavą marmeladą nukelti nuo ugnies, šiek tiek atvėsinti, sudėti į stiklainius ir uždaryti.  

Suskleisti
Kokteilis su uogų tyre
Receptas: Aviečių tyrė
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Avietės: 1.00 kg
Cukrus: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Uogas, įpylus truputį vandens, lėtai kaitinkite, kol išsiskirs sultys. Tuomet gautą uogų masę pertrinkite per tinklelį ir sumaišykite su cukrumi. Kaitinkite tol, kol cukrus ištirps.

2. Karštą tyrę supilstykite į 0,5 l ar šiek tiek mažesnės talpos stiklainius, palikite atvėsti pusvalandžiui ir sandariai uždarykite.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais