Pasiraitojame rankoves ir kimbame į darbą! Jūsų skrandžiams ir akims siūlome pluoštą skanėstų.
- Uogas trumpam pamerkite į šaltą vandnį, švariai nuplaukite, suberkite į sietelį ir palikite apdžiūti.
- Nuo uogų nuskabykite žiedsosčius. Šį darbą labai palengvina specialus nerūdijančio plieno įrankis.
- Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame bus verdama uogienė, apibarstykite cukrumi, uždenkite ir palikite vėsioje vietoje visai nakčiai.
- Puodą su uogomis užkaiskite, maišydami užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, nugraibydami putas. Kai putos nebesklis į kraštus ir kaupsis tik puodo viduryje, uogienė jau gatava.
- Prieš nukeliant nuo ugnies įberkite citrinų rūgšties, gerai išmaišykite ir supilstykite į paruoštus stiklainius.
1. Figas nuplauti, nusausinti, apšlakstyti likeriu ir palikti 2 val. brinkti. Suminkštėjusias supjaustyti nedideliais kubeliais.
2. Apelsinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis, pašalinti pertvarėles, minkštimą supjaustyti kubeliais.
3. Mėlynes nuplauti, suberti į puodą, įpilti ¼ stiklinės vandens ir virti 20 min. Tada suberti cukrų, sudėti greipfrutus ir figas. Ant mažos ugnies virti dar apie 30 min., retkarčiais vis pamaišant.
4. Karštą džemą išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti, apversti dugnu į viršų ir palikti ataušti.
1. Iš slyvų išimti kauliukus, minkštimą su visomis odelėmis sutrinti elektriniu maišikliu.
2. Košę kaitinti ant mažos ugnies, kol patamsės. Išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti 24 val.
3. Po paros masę dar pusvalandį pavirinti, uždengti ir palikti dar 2–4 paroms. Paskui dar kartą užvirinti, supilstyti į stiklainius, juos sustatyti į didelį puodą su vandeniu ir 80°C temperatūroje pasterizuoti 15 min.
1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.
2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.
3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.
1. Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais, apibarstyti cukrumi ir palikti 3 val.
2. Agrastus nuvalyti, kietesnius perpjauti pusiau, sudėti į puodą su kiviais, užvirinti ir maišant kaitinti 20 min.
3. Pusę masės sutrinti maišikliu arba pertrinti per sietelį, sumaišyti su “Gelfix” milteliais ir vėl sudėti į puodą su likusia uogiene. Maišant pakaitinti, kol masė pradės virti, supilti citrinų sultis ir nukelti nuo ugnies.
4. Karštą uogienę išpilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti.
1. Gervuoges ir avietes suberkite į atskirus dubenis, kelis sykius nuplaukite tekančiu vandeniu, nuvarvinkite ir mediniu šaukštu pertrinkite per sietelį.
2. Abiejų rūšių uogų tyrę sukrėskite į puodą, supilkite nurodytą kiekį vandens, išmaišykite, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir maišydama kaitinkite apie 15 minučių.
3. Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų, tarkuotą imbierą, sudėkite citrinų žieveles ir viską gerai išmaišykite.
4. Maišydama mediniu šaukštu, virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sutirštės.
5. Nukėlusi nuo ugnies, citrinų žieveles išgriebkite. Džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite šaltai.
- Užpilkite cukrumi nuplautas, nuvalytas ir nusausintas uogas. Palikite pridengtas 8-10 valandų.
- Praėjus nurodytam laikui perdėkite uogas, suberkite citrinų žieveles į puodą ir leiskite užvirti. Užvirus sumžinkite ugnį ir virkite 25-30 minučių periodiškai maišydamos ir nugraibydamos putas.
- Supilkite ką tik išvirtą uogienę į sterilizuotus stiklainius, juos užsukite ir atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Plačiau skaitykite: „Jau noksta žemuogės. Valgyti būtina!“
- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
- Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
- Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“
- Erškėtuoges perpjaukite pusiau, iškrapštykite sėklas.
- Gerai nuplaukite, kad neliktų plaušelių, ir padalykite į keturias šešias dalis.
- Iš vandens ir cukraus išvirkite tirštą sirupą. Į jį suberkite uogas ir pavirkite 5 min.
- Puodą nukelkite nuo ugnies ir per naktį palaikykite šaltai. Kitą dieną uogas išgriebkite kiaurasamčiu.
- Sirupą pavirinusi 5 min., suberkite uogas ir vėl palikite per naktį.
- Uogas išgriebkite ir sumeskite į švariai išplautus sterilius stiklainius.
- Sirupą užvirinkite ir užpilkite ant uogų.
- Stiklainius sustatykite į didelį puodą, pridenkite dangteliais ir 15 min. pakaitinkite 80 laipsnių temperatūroje. Sandariai užsukite ir laikykite tamsioje vėsioje vietoje.
Pagaminsite per 3 dienas.
- Mėtų lapelius ir kotelius nuplaukite, šiek tiek apdžiovinkite ir susmulkinkite.
- Suberkite į puodą su vandeniu ir su smulkiai supjaustytomis citrinomis (su žievele) virkite apie 10 minučių.
- Mišinį palikite parai.
- Paskui masę nuspauskite, į perkoštą skystį įberkite cukraus ir dar pavirkite. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius. Puikiai tinka ledams, įvairiems desertams ir gėrimams gardinti.
Plačiau skaitykite: Virtuvės eksperimentas: kvapi mėtų uogienė
- Vyšnias nuplaukite ir išimkite kauliukus. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Išspauskite citrinos sultis.
- Uogas su svogūnais suverskite į puodą arba keptuvę storu dugnu, suberkite cukrų, čiobrelius, supilkite actą ir citrinos sultis.
- Viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol tyrė sutirštės – apie pusvalandį. Paragaukite, ar ko netrūksta. Jei norite, galite dar įberti cukraus ar pagardinti druska.
- Vyšnienę supilkite į stiklainiukus, dėkite į puodą su karštu vandeniu, pridenkite dangteliais ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.
3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Nuvalytus agrastus sudėti į sietelį ir perlieti verdančiu vandeniu. Sudėti į sterilizuotus stiklainius, užpilti verdančiu marinatu. Sandariai uždaryti, kai atvės, laikyti šaltai.
Patarimas. Agrastus greičiausiai nuvalysi, uodegėles karpydama žirklutėmis, kurios suspaustos pačios vėl atsidaro.
1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.
2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.
3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.
4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.
5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.
6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Uogas nuplauti ir gerai nuvarvinti. Jei avietės – iš savo sodo, galima ir neplauti, tik perrinkti.
2. Sausas uogas suberti į puodą, apibarstyti 1,5 kg cukraus, uždengti ir vėsioje patalpoje palikti per naktį.
3. Susidariusias sultis nupilti į kitą puodą, suberti likusį cukrų ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps (neužvirinti!). Kai nebeliks cukraus kristalėlių, sirupą nukelti nuo ugnies, palikti atvėsti ir tik tada suberti uogas.
4. Ant nedidelės ugnies užvirinti, nuo užvirimo momento pavirti 10 min. ir išjungti ugnį.
5. Karštą uogienę išpilstyti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Į puodą supilti vandenį, sudėti medų ir kaitinti, kol medus ištirps. Suberti vyšnias, susmulkintus riešutus ir virti, kol uogos iškils į paviršių.
2. Karštą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
Nulupkite ir supjaustykite rabarbarus. Paprikas perpjaukite išilgai perpus, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną, česnakus ir imbierą. Viską sudėkite į puodą. Ant vidutinės ugnies kaitinkite apie 30 min. Karštą išpilstykite į švarius stiklainius, sandariai uždarykite.