Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasario 16-osios šventei – jaukūs lietuviški patiekalai: skanaukite žuvienės ir kugelio

Nors kalbant apie tradicinę lietuvišką virtuvę dažnas pirmiausia mini cepelinus ar šaltibarščius, iš tiesų į tautinio paveldo sąrašą įtraukta apie 3 tūkst. gaminių. „Tautinio paveldo“ ženklu jie žymimi todėl, kad mūsų šalyje gaminami mažiausiai 100 metų.
Kugelis
Kugelis / Vida Press nuotr.

Vasario 16-oji – graži proga ant stalo tiekti lietuviškų užkandžių ar paruošti rečiau gaminamų patiekalų.

Užkandžiams – varškės sūris ir medus

Vasario 16-osios proga kaip užkandį ant stalo galima patiekti baltą varškės sūrį su medumi, siūloma prekybos tinklo „IKI“ pranešime žiniasklaidai. Lietuviško varškės sūrio receptas nuo viduramžių iki mūsų dienų beveik nepakito, o pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jis paminėtas dar XVI a.

Būtent dėl gamybos specifikos ir to, kad jis būdingas tik Lietuvai, šis sūris yra įtrauktas į ES registrą kaip saugomas paveldas ir žymimas ženklu „Saugoma geografinė nuoroda“.

123RF.com nuotr./Varškės sūris
123RF.com nuotr./Varškės sūris

Medus – taip pat neatskiriama tradicinės virtuvės dalis, o jo kopinėjimas vienas seniausių mums žinomų amatų. Jo svarbą parodo ir tai, kad geriausius draugus vadiname bičiuliais – anksčiau taip vadinti žmonės, su kuriais buvo kartu kopinėjamas medus.

Sušildys lietuviška sriuba

Nusprendę pasimėgauti šaltibarščiais nesuklysite, nes jie – tautinės virtuvės dalis. Tačiau labiau tinka vasarą. Vasario 16-ąją ant stalo galima patiekti taip pat tautinio paveldo sąraše esančią žuvienę, raugintų kopūstų sriubą su rūkytais šonkauliukais, rūgštynių sriubą su miežinėmis kruopomis ar cybulynę. Visos šios sriubos Lietuvoje valgomos mažiausiai 100 metų.

Tradicinės žuvienės nesudėtinga išsivirti namuose, štai vienas iš receptų:

Ingredientai:

žuvies sultiniui:

  • 1,5 l vandens;
  • 5–6 smulkios, įvairios žuvelės (ešeriai, kuojos, raudės, gružliai) arba 2–3 didelių žuvų galvos (žiaunas būtinai išpjaukite), uodegos, pelekai, nugarkauliai;
  • 1 svogūnas;
  • keli pipirų grūdelių;
  • lauro lapas;
  • keli krapų stiebeliai;
  • druskos (pagal skonį).

taip pat reikės:

  • 1–2 stambesnės žuvys (ešerys, kuoja, starkis, karšis, lynas ar kt.);
  • 2–3 bulvės;
  • 1 didesnė morka;
  • ryšelis šviežių žalumynų (krapų, svogūnų laiškų);
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškite sultinį: išdorokite žuvis, nuskuskite, išpjaukite žiaunas. Tuomet užpilkite vandeniu ir atidengtame puode užvirkite. Dėkite nuluptą, nepjaustytą svogūną, pipirų grūdelius, krapų kotelius, pasūdykite. Vėl užvirkite ir ant nedidelės ugnies, atidengtame puode virkite 15–20 min. Tada nukoškite arba iš sultinio viską išgraibykite kiaurasamčiu.

2. Virkite žuvienę: pasiruoštą sultinį vėl užvirkite, sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, morkas. Virkite, kol jos bus suminkštėjusios, beveik išvirusios. Sudėkite stambiai pjaustytas, stambesnes žuvis. Užvirkite ir virkite 2–3 min. Nukelkite puodą nuo kaitros, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, suberkite smulkiai sukapotus žalumynus.

3. Nukeltą puodą uždenkite dangčiu ir palikite 5–10 min. pastovėti.

4. Žuvienę tiekite apibarstę žalumynais, galima paskaninti grietine arba įspausti truputį citrinų sulčių.

Vida Press nuotr./Žuvienė
Vida Press nuotr./Žuvienė

Antrajam patiekalui – primiršti ar populiarūs receptai

Tikrai ne vieną nustebinsite antrajam patiekalui pasirinkę blynus. Tik ne tradicinius kvietinių miltų, bet grikių miltų blynus, senovėje ypač populiarius Dzūkijoje.

Jei po šventinių renginių lankymo norite kažko tikrai sotaus – puikiai tiks karka su troškintais kopūstais. Būtent toks garnyras prie šio mėsos patiekalo pateikiamas jau daugiau kaip 100 metų.

Karka su raugintais kopūstais
Receptas: Karka su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 73
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (rūkytos kiaulės karkos)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Bulvės: 6.00 vnt. (6 - 8)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Česnakai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Karką nuplaukite, dėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite.
  2. Įdėkite svogūną, morkas, laurų lapelius, pipirus ir virkite 2–2,5 valandos.
  3. Kitame puode troškinkite kopūstus tol, kol jie suminkštės (apie 1,5 valandos).
  4. Paragaukite – jei kopūstai labai rūgštūs, įberkite šiek tiek cukraus.
  5. Atskirai išvirkite bulves, tik nukaiskite šiek tiek anksčiau, kad būtų kiek kietokos.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į kepimo indą sudėkite kopūstus, karką ir bulves.
  7. Užpilkite majonezu, pagardintu česnaku ir pipirais. Šaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių.

Kulinaro patarimas. Troškinamus kopūstus galite pagardinti džiovintais grybais arba šaukštu pomidorų pastos.

Suskleisti

Taip pat neprašausite pagaminę cepelinus ar kitus bulvių patiekalus – vėdarus, bulvinius blynus, tarkuotų bulvių plokštainį. Pastarąjį pagaminti ypač lengva.

Bulvių plokštainis (kugelis)

Ingredientai:

  • apie 3,5 kg bulvių;
  • 200 ml pieno;
  • 2 svogūnai;
  • 2 kiaušiniai;
  • druskos pagal skonį;
  • šiek tiek aliejaus (kepimo formai ištepti).

Gaminimas:

1. Smulkiai sutarkuokite bulves ir svogūnus. Užvirkite pieną ir supilkite jį ant tarkių, labai gerai išmaišykite.

2. Į gautą masę įmuškite kiaušinius, pasūdykite.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo formą ištepkite aliejumi, supilkite į ją pagamintą masę, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 1 val.

4. Patiekti galite su grietinės ir kepintos šoninės padažu.

123RF.com nuotr./Kugelis
123RF.com nuotr./Kugelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai