- Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
- Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
- Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
- Fetą sutrinkite šakute.
- Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
- Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Salotos
- Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
- Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
- Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.
Užpilas
- Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
- Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.
Pastabos
- Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
- Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos.
- Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
- Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.
1. Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį). Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
2. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagardinkite pagal skonį pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas.
1. Pamerkite grūdus 5 valandoms į šaltą vandenį.
2. Įpilkite į puodą 1,5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite. Supilkite išbrinkusias kruopas ir virkite pusvalandį.
3. Išvirusias kruopas perplaukite šaltu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad kruopos apdžiūtų.
4. Smulkiai supjaustykite svogūną ir, jei netoleruojate šviežio, lengvai pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje
5. Nedideliais kubeliais supjaustykite raudonąją ir geltonąją papriką. Iš alyvuogių išimkite kauliukus ir perpjaukite pusiau.
6. Džiovintus pomidorus kelias minutes palaikykite šiltame vandenyje, o tada išimkite, nuvarvinkite ir susmulkinkite.
7. Visas daržoves supilkite į perlines kruopas. Dar kartą pasūdykite ir gausiai sulaistykite tyru alyvuogių aliejumi, išmaišykite.
8. Patiekdami papuoškite laimo arba mandarino skiltele ir šalavijo lapeliais, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Beje, jeigu po ranka neturite speltos, tą pačią „insalatą“ galima ruošti su perlinėmis kruopomis. Tiek pat laiko mirkykite, tiek pat laiko virkite. Skonis, žinoma, skirsis.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).
2. Supjaustykite saldžiąją bulvę ir papriką didesniais gabaliukais, berkite druskos, pipirų ir rūkytos paprikos, apšlakstykite aliejumi ir, viską rankomis tolygiai paskirstę, dėkite į karštą orkaitę. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 20–25 minutes, kol bulvės bus minkštos.
3. Į verdantį vandenį (apie 1 litras) berkite bolivines balandas ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–12 minučių. Ragaukite – svarbu, kad viskas nevirstų koše, kruopos turi išlikti traškios.
4. Į smulkintuvą dėkite špinatus, kalendrą, petražoles ir čili. Viską susmulkinkite. Jei neturite smulkintuvo, galite viską smulkiai supjaustyti ir peiliu.
5. Bolivinių balandų kruopas nukoškite ir sumaišykite su špinatais. Smulkia tarka įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštę, kurioje patieksite.
6. Supjaustykite avokadą, kivius bei ridikėlius ir išdėliokite ant bolivinių balandų. Taip pat dėkite karštas bulves, papriką. Jei turite, užbarstykite daigų ir papildomai kalendros. Valgykite su jogurtu. Skanaus!
1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.
2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.
3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.
1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.
2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.
3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.
4. Užpilkite padažą ant salotų.
1. Puode užverdame vandenį ir suberiame grikius (santykis: 1 nedidelis puodelis grikių ir 2 puodeliai vandens). Verdame 12 min. ant mažos ugnies. Išjungiame ugnį ir paliekame puode dar 10 min.
2. Smulkiai sukapojame petražoles ir česnaką. Mažais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną bei pomidorą. Papriką nuskutame ir susmulkiname mažais kubeliais.
3. Daržoves bei žalumynus dedame į išvirtus grikius, viską sumaišome.
4. Skaniname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Duonos riekes švelniai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite skrudinti į orkaitę maždaug 10 min. Duona turi tapti visiškai sausa ir trapi. Išėmę ir orkaitės sulaužykite gana stambiais gabaliukais.
2. Kol duona skrunda, nedideliame puode išvirkite perskalautas bolivines balandas – tam užteks 8–9 min. Išvirusias nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.
3. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir berkite į platų salotų dubenį. Suberkite ir supilkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir skanaukite.
1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.
2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.
3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.
1. Perplaukite išmirkytas perlines kruopas, virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol bus dar kietokos (al dente) – tai užtruks 15–20 min., o tada nusunkite ir palikite vėsti.
2. Užkaiskite kitą puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite. Brokolį suskirstykite gana stambiais žiedynais, nupjaukite sumedėjusius kotelius, nuplaukite. Meskite brokolius į puodą ir pavirkite 3 min. – turi kiek suminkštėti, bet likti traškūs. Išgriebkite arba nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir dėkite į plačią lėkštę, kad kiek apdžiūtų. Kai apdžius, supjaustykite žiedynus ir kotelius nedideliais gabaliukais.
3. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, įspauskite česnaką, berkite aitriųjų paprikų dribsnius, pakepinkite minutę, kol česnakas pakvips ir pagels. Berkite brokolius, citrinos žievelę, pipirus, apie 0,5 šaukšt. druskos, gerai išmaišykite ir pakepinkite dar apie porą minučių – brokoliai turi dar labiau suminkštėti ir apsivelti prieskoniais.
4. Į didelį dubenį berkite perlines kruopas, suverskite visą keptuvės turinį, įspauskite citrinos sultis, jei norisi daugiau drėgnumo, įpilkite ir kokį šaukštą aliejaus. Labai gerai išmaišykite, berkite sūrio, jei naudojate – ir riešutus, ragaukite, ar nieko netrūksta ir skanaukite!