Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasariškai vakarienei ar pietų dėžutei – daržovių ir žalumynų salotos su kruopom. 12 receptų

Žiemą salotomis pasisotinti sunku, be to, norisi karšto maisto, o štai šiltuoju metų laiku situacija keičiasi. Jei tik žalumynus ir daržoves pastiprinsite mėgstamomis virtomis kruopomis, turėsite pilnavertį patiekalą. Panašu, jog populiariausi kruopų variantai – grikiai, perlinės kruopos ir bolivinė balanda (kynva).
Grikių „tabbouleh“ salotos
Grikių „tabbouleh“ salotos / Vida Press nuotr.
Kruopų ir žalumynų salotos
Receptas: Kruopų ir žalumynų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Fetos sūris: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (stiklinė)
Pipirai: 1.00 vnt. (mažas indelis mažų pipiriukų arba daigintų garstyčių grūdų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį salotoms ir užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių - užpilui)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės - užpilui)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas - užpilui)
Ridikėliai: 4.00 vnt. (keletas)
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
  2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
  3. Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
  4. Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
  5. Fetą sutrinkite šakute.
  6. Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
  7. Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų. 
Suskleisti
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 75
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Suskleisti
Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Grikiai su feta
Receptas: Grikių salotos su graikišku atspalviu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 40
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Vanduo: 2.00 st.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių ar slyvinių)
Alyvuogės: 0.50 st. (juodųjų, be kauliukų)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį). Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.

2. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagardinkite pagal skonį pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.

Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas.

Suskleisti
Itališkos kruopų salotos
Receptas: Speltos arba perlinių kruopų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 12.00 vnt. (žaliųjų sūdytų)
Paprikos: 1.00 vnt. (po pusę geltonosios ir raudonosios)
Svogūnai: 0.50 vnt. (baltojo)
Alyvuogių aliejus: 0.30 st.
Šalavijai: 5.00 vnt. (keli lapeliai šviežių)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (arba mandarinas; papuošimui)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pamerkite grūdus 5 valandoms į šaltą vandenį.

2. Įpilkite į puodą 1,5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite. Supilkite išbrinkusias kruopas ir virkite pusvalandį.

3. Išvirusias kruopas perplaukite šaltu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad kruopos apdžiūtų.

4. Smulkiai supjaustykite svogūną ir, jei netoleruojate šviežio, lengvai pakepinkite tyrame alyvuogių aliejuje

5. Nedideliais kubeliais supjaustykite raudonąją ir geltonąją papriką. Iš alyvuogių išimkite kauliukus ir perpjaukite pusiau.

6. Džiovintus pomidorus kelias minutes palaikykite šiltame vandenyje, o tada išimkite, nuvarvinkite ir susmulkinkite.

7. Visas daržoves supilkite į perlines kruopas. Dar kartą pasūdykite ir gausiai sulaistykite tyru alyvuogių aliejumi, išmaišykite.

8. Patiekdami papuoškite laimo arba mandarino skiltele ir šalavijo lapeliais, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Beje, jeigu po ranka neturite speltos, tą pačią „insalatą“ galima ruošti su perlinėmis kruopomis. Tiek pat laiko mirkykite, tiek pat laiko virkite. Skonis, žinoma, skirsis.

Suskleisti
Kynvos salotos su saldžiosiomis bulvėmis
Receptas: Bolivinių balandų salotos su daugybe gardžių priedų
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Kalendros: 15.00 g (šviežios)
Petražolės: 15.00 g (šviežios)
Paprikos: 1.00 vnt. (pailga)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Kiviai: 2.00 vnt.
Ridikėliai: 3.00 vnt.
Daigai: 1.00 sauja (įvairių (nebūtinai))
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus)
Alyvuogių aliejus: 4.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (režimas – su vėjeliu).

2. Supjaustykite saldžiąją bulvę ir papriką didesniais gabaliukais, berkite druskos, pipirų ir rūkytos paprikos, apšlakstykite aliejumi ir, viską rankomis tolygiai paskirstę, dėkite į karštą orkaitę. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių. Kepkite 20–25 minutes, kol bulvės bus minkštos.

3. Į verdantį vandenį (apie 1 litras) berkite bolivines balandas ir virkite ant nedidelės ugnies apie 10–12 minučių. Ragaukite – svarbu, kad viskas nevirstų koše, kruopos turi išlikti traškios.

4. Į smulkintuvą dėkite špinatus, kalendrą, petražoles ir čili. Viską susmulkinkite. Jei neturite smulkintuvo, galite viską smulkiai supjaustyti ir peiliu.

5. Bolivinių balandų kruopas nukoškite ir sumaišykite su špinatais. Smulkia tarka įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite pusės citrinos sultis. Pilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, dėkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite ir sudėkite į lėkštę, kurioje patieksite.

6. Supjaustykite avokadą, kivius bei ridikėlius ir išdėliokite ant bolivinių balandų. Taip pat dėkite karštas bulves, papriką. Jei turite, užbarstykite daigų ir papildomai kalendros. Valgykite su jogurtu. Skanaus!

Suskleisti
Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
Receptas: Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Mangas: 0.50 vnt.
Agurkai: 1.00 vnt. (trumpavaisis)
Fetos sūris: 0.50 vnt. (pakelio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas gerai nuplaukite ir išvirkite 2-ose stiklinėse pasūdyto vandens. Kruopos išvirs maždaug per 15 min.

2. Atvėsinkite išvirtas kruopas ir tuomet jas sumaišykite su kubeliais pjaustytu sūriu, agurku ir mangu.

3. Pagardinkite smulkintu svogūnu ir žalumynais.

Suskleisti
Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
Receptas: Bolivinės balandos, mango ir šilauogių salotos su bazilikų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 puodelis (salotoms)
Vanduo: 1.00 puodelis
Agurkai: 0.50 puodelis (supjaustyto; salotoms)
Mangas: 0.50 vnt. (supjaustyto; salotoms)
Šilauogės: 0.50 puodelis (salotoms)
Bazilikai: 1.00 sauja (bazilikų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (bazilikų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; bazilikų padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite kruopas ir leiskite atvėsti.

2. Sumaišykite su likusiais salotų ingredientais.

3. Padažui visus ingredientus suplakite blenderyje iki vientiso padažo.

4. Užpilkite padažą ant salotų.

Suskleisti
Grikių „tabbouleh“ salotos
Receptas: Ypatingos grikių „tabbouleh“ salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 120.00 g
Petražolės: 60.00 g (lapelių)
Česnakai: 10.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 7.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Kaip gaminti

1. Puode užverdame vandenį ir suberiame grikius (santykis: 1 nedidelis puodelis grikių ir 2 puodeliai vandens). Verdame 12 min. ant mažos ugnies. Išjungiame ugnį ir paliekame puode dar 10 min.

2. Smulkiai sukapojame petražoles ir česnaką. Mažais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną bei pomidorą. Papriką nuskutame ir susmulkiname mažais kubeliais.

3. Daržoves bei žalumynus dedame į išvirtus grikius, viską sumaišome.

4. Skaniname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.

Suskleisti
Salotos su pomidorais
Receptas: Bolivinės balandos, duonos ir šviežių daržovių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Duona: 5.00 riekės (tinka čiabata ar su raugu kepta šviesi duona)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 4.00 vnt. (gerai prinokę)
Agurkai: 2.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 0.50 vnt. (supjaustytas plonais pusžiedžiais)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutraiškytos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Duonos riekes švelniai patepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite skrudinti į orkaitę maždaug 10 min. Duona turi tapti visiškai sausa ir trapi. Išėmę ir orkaitės sulaužykite gana stambiais gabaliukais.

2. Kol duona skrunda, nedideliame puode išvirkite perskalautas bolivines balandas – tam užteks 8–9 min. Išvirusias nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir palikite apdžiūti.

3. Pomidorus ir agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais ir berkite į platų salotų dubenį. Suberkite ir supilkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta prieskonių ir skanaukite.

Suskleisti
Grikiai su feta
Receptas: Grikių košė-salotos su saulėje džiovintais pomidorais
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 27
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 0.50 g (neapdorotų)
Vanduo: 1.50 puodelis
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Žolelės: 1.00 sauja (šviežių krapų, mėtų ar petražolių)
Pomidorai: 0.50 puodelis (perpjautų perpus vyšninių)
Saulėje džiovinti pomidorai: 0.30 puodelis (supjaustytų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sukapota)
Agurkai: 1.00 puodelis (grubiai supjaustytų, be sėklų ir minkštimo)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusunkite bei atidenkite juos.

2. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.

Suskleisti
Mišrainė su brokoliais
Receptas: Lengva perlinių kruopų ir brokolių mišrainė
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 10
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Perlinės kruopos: 1.00 st. (išmirkytų per naktį (jei mėgstate mišrainę su daugiau daržovių, galite dėti perpus mažiau kruopų))
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys ir nutarkuota žievelė)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 arbat. š.
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto (tinka ir pecorino romano sūris))
Anakardžių riešutai: 1.00 sauja (arba graikinių riešutų, pasmulkintų; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Perplaukite išmirkytas perlines kruopas, virkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kol bus dar kietokos (al dente) – tai užtruks 15–20 min., o tada nusunkite ir palikite vėsti.

2. Užkaiskite kitą puodą vandens, kai užvirs, pasūdykite. Brokolį suskirstykite gana stambiais žiedynais, nupjaukite sumedėjusius kotelius, nuplaukite. Meskite brokolius į puodą ir pavirkite 3 min. – turi kiek suminkštėti, bet likti traškūs. Išgriebkite arba nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir dėkite į plačią lėkštę, kad kiek apdžiūtų. Kai apdžius, supjaustykite žiedynus ir kotelius nedideliais gabaliukais.

3. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, įspauskite česnaką, berkite aitriųjų paprikų dribsnius, pakepinkite minutę, kol česnakas pakvips ir pagels. Berkite brokolius, citrinos žievelę, pipirus, apie 0,5 šaukšt. druskos, gerai išmaišykite ir pakepinkite dar apie porą minučių – brokoliai turi dar labiau suminkštėti ir apsivelti prieskoniais.

4. Į didelį dubenį berkite perlines kruopas, suverskite visą keptuvės turinį, įspauskite citrinos sultis, jei norisi daugiau drėgnumo, įpilkite ir kokį šaukštą aliejaus. Labai gerai išmaišykite, berkite sūrio, jei naudojate – ir riešutus, ragaukite, ar nieko netrūksta ir skanaukite!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais