Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasariški patiekalai su daržovėmis, alsuojantys Italija: 15 receptų

Rugpjūtį būtų tikra nuodėmė nesimėgauti gausiai užderėjusiomis daržovėmis – pomidorais, baklažanais, paprikomis, cukinijomis. Jokia paslaptis, kad kas jau kas, bet italai moka virtuvėje elgtis su daržovėmis. Tačiau šįkart aklai neįsikibsime griežtos autentikos – siūlomame receptų rinkinyje rasite ir itališkos klasikos, ir šiuolaikinių interpretacijų.
Polentos ir cukinijų fritata
Polentos ir cukinijų fritata / Nidos Degutienės nuotr.
Cukinijų lazanija
Receptas: Cukinijų lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 76
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Mocarelos sūris: 200.00 g
Pomidorai: 150.00 g (trintų)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

Parmoje ypač populiarus patiekalas iš cukinijų (itališkai vadinamas Parmigiana di zucchine).

1. Nuplautas cukinijas supjaustykite išilgai ir apvirkite garuose.

2. Supjaustykite griežinėliais mocarelą.

3. Pašlakstykite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, sluoksniais sudėkite cukinijas, mocarelą ir pomidorų tyrę.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite cukinijų lazaniją apie 10 min. (kol išsilydys sūris).

5. Ištraukite patiekalą iš orkaitės, palikite aušti 5 minutes, apibarstykite smulkintais bazilikais, taip pat jei norite - tarkuotu parmezano sūriu, ir patiekite.

 

Suskleisti
Itališka sriuba „Minestrone“
Receptas: Itališka daržovienė su kalakutiena ir skrebučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kalakutiena: 200.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 8.00 vnt. (riekelės prancūziško batono)
Sviestas: 1.00 valg. š. („Šeimininkės“)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite svogūną, česnaką ir morką. Apkepus daržoves, įdėkite supjaustytą kalakutienos filė ir kepkite su daržovėmis.

2. Kai mėsa iškeps, sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir toliau truputį pakepkite. Puode užvirkite vandenį ir sukrėskite į jį visą keptą masę.

3. Pavirus 6–7 min., dėkite supjaustytą cukiniją, įberkite susmulkintų norimų žalumynų. Palaukite, kol  sriuba užvirs, ir tada pagardinkite juodaisiais pipirais bei druska.

4. Prancūzišką batoną supjaustykite 1 cm pločio riekelėmis, aptepkite sviestu ir apkepkite keptuvėje. Skrebučius patiekite prie sriubos.

Suskleisti
Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
Receptas: Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (tešlai ir padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 avienos - įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - įdarui ir 1 - padažui)
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai - įdarui ir padažui smulkinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui ir penkių pipirų mišinys - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis konservuotų - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorų pasta: (padažui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.

2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.

3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.

4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Makaronai su pikantiškais cukinijų griežinėliais
Receptas: Makaronai su pikantiškais cukinijų griežinėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (šviežių „Taglietelle“)
Cukinijos: 400.00 g (jaunų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (makaronams ir padažui)
Parmezano sūris: 3.00 sauja (tarkuoto - makaronams ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 3.00 valg. š. (šviežių, smulkintų)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Vynas: 150.00 ml (sauso, balto)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, padėkite šiltai.
  2. Paruoškite padažą: prikaistuvyje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  3. Maišydami suberkite miltus, kaitinkite apie minutę.
  4. Maišydami supilkite baltąjį vyną. Sumažinkite ugnį, puodą uždenkite ir kaitinkite apie 8 minutes.
  5. Nukėlę nuo ugnies, sukrėskite tarkuotą parmezaną. Uždenkite, padėkite šiltai.
  6. Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptų kepimo grotelių. Daržoves pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, druska.
  7. Kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes. Ant kiekvieno griežinėlio užlašinkite po kelis lašus balzaminio padažo, užberkite po žiupsnelį tarkuoto parmezano, dar minutę kitą pakepinkite.
  8. Į lėkštes dėkite karštų makaronų, apšlakstykite sūrio ir vyno padažu. Ant viršaus uždėkite karštų cukinijų griežinėlių.     
Suskleisti
Lazanija su daržovėmis
Receptas: Lazanija su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 5.00 vnt.
Paprikos: 4.00 vnt. (skirtingų spalvų)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogės: 1.00 st. (juodųjų be kauliukų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedidelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultinys: 1.00 st.
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Konservuoti pomidorai: (skardinė - be odelių) 1.00 vnt.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto, brandinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite.
  2. Pomidorų odelę nulupkite, vaisius susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus sviesto, apkepkite svogūnus ir česnakus, sumeskite smulkintas paprikas, porą, pomidorus, alyvuoges, baklažanus, konservuotus pomidorus.
  3. Viską užvirinkite, sumažinkite ugnį ir patroškinkite maždaug 8 min. Kitoje keptuvėje įkaitintame svieste apkepkite miltus, įmaišykite grietinėlę, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatais.
  4. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Į keraminį kepimo indą sluoksniais dėkite lazanijos lakštus ir troškintas daržoves.
  5. Daržovių sluoksnį apšlakstykite padažu, berkite sūrio. Ant viršaus gausiai užberkite sūrio, supilkite sultinį.
  6. Lazaniją kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Suskleisti
Lazanija su baklažanais
Receptas: Lazanija su baklažanais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Lazanijos lakštai: 500.00 g
Baklažanai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (Pomidorų padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Pomidorų padažui)
Pomidorai: 800.00 g (Pomidorų padažui; savose sultyse konservuotų pomidorų be odelių)
Vynas: 1.00 st. (Pomidorų padažui; balto sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Pomidorų padažui ir sūrio padažui 2 valg. š.)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (Pomidorų padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (Sūrio padažui)
Pienas: 600.00 ml (Sūrio padažui)
Sūris: 125.00 g (Sūrio padažui; tarkuoto parmezano)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir pomidorų padažui bei sūrio padažui)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (Pomidorų padažui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Pomidorų padažui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 3 cm storio griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 20 min. pastovėti. Nusausinkite griežinėlius popieriniu rankšluosčiu.

2. Paruoškite pomidorų padažą. Įkaitintame svieste trumpai apkepkite smulkintus svogūnus ir česnaką, sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, įmaišykite pomidorų padažą, supilkite vyną. Troškinkite ant silpnos ugnies, kol sukris pomidorų gabalėliai – apie 20 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis: bazilikais, raudonėliais, mairūnais. Lazanijai reikės maždaug 800 ml pomidorų padažo.

3. Iš nurodytų produktų paruoškite sūrio padažą.

4. Baklažanų griežinėlius iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.

5. Kepimo indo dugną ištepkite pomidorų padažu, dėkite sluoksnį lazanijos lakštų, užtepkite pomidorų padažo, išdėliokite baklažanų griežinėlius, apšlakstykite sūrio padažu. Dėkite sluoksniais ingredientus, kol užsipildys indas. Viršutinį lazanijos lakštų sluoksnį užtepkite sūrio padažu. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje, kol suminkštės makaronų lakštai – apie 30 min.

Suskleisti
Makaronai su cukinijomis
Receptas: Makaronai su cukinijomis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (0,5 maltų)
Šalavijai: 1.00 g (keli lapeliai)
Pesto padažas: 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir padėkite šiltai.
  2. Maltus graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  3. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais ir po vieną išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  4. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite pesto padažu ir aliejumi. 
  5. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8–12 min., kol suminkštės.
  6. Užberkite tarkuoto brandinto sūrio ir dar pakepkite, kol jis išsilydys.
  7. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite smukintus šalavijus, riešutus, supilkite grietinėlę.
  8. Išmaišykite ir pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite makaronus ir kiek pakaitinkite.
  9. Makaronus tiekite su karštais cukinijų griežinėliais.
Suskleisti
Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 47
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Konservuoti pomidorai: 250.00 g (smulkintų konservuotų savo sultyse)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 2.00 sauja (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 3.00 vnt. (rutuliukai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui ir baklažanams)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Suskleisti
Vėrinukai
Receptas: Itališki mocarelos vėrinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 10.00 vnt. (mažų rutuliukų)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšninių)
Bazilikai: 10.00 vnt. (lapelių)
Kaip gaminti

Naudokite specialius pagaliukus užkandžiams (reikės 10-ies). Ant kiekvieno jų verkite pomidorą, mocarelą, baziliko lapelį (atrodo visai kaip Italijos vėliava!).

Suskleisti
Apelsinų ir burratos salotos su cukinijomis ir marinuotomis paprikomis
Receptas: Apelsinų ir buratos salotos su cukinijomis ir paprikomis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Burata: 2.00 vnt. (rutuliukai po po 125 g)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Paprikos: 2.00 vnt. (keptos ir marinuotos)
Mėtos: 20.00 g (šviežių)
Bazilikai: 15.00 g (šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Čiabata: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nulupę apelsinus supjaustome juos griežinėliais.

2. Susmulkiname mėtas ir bazilikus. Bulvių skustuku supjaustome cukiniją (išskyrus sėklų viduriuką) pailgais ir labai plonais griežinėliais. Supjaustome piquilo pailgais ir plonais šiaudeliais.

3. Dubenyje sumaišome cukinijas, piquilo, mėtas, bazilikus, išspaudžiame pusės arba visos citrinos sultis, užbarstome druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir įpylę šlakelį alyvuogių aliejaus viską atsargiai išmaišome.

4. Į lėkštes dedame apelsinus, tada ant viršaus cukinijų salotas, o galiausiai gražuoles buratas. Apšlakstome tyru alyvuogių aliejumi. Valgome su šviežia čiabata.

Suskleisti
Cukinijų ravioliai
Receptas: Cukinijų ravioliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (dideli, supjaustyti padažui ir dar keli mažesni papuošimui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (pomidorų padažui ir dar šiek tiek patiekimui)
Druska: 3.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; ravioliams)
Rikotos sūris: 1.00 st. (ravioliams)
Fetos sūris: 0.50 st. (sutrupinto; ravioliams)
Parmezano sūris: 0.50 st. (ravioliams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.

2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.

3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.

4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.

 

Suskleisti
Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu
Receptas: Sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 320.00 g (tagliolini formato, rinkitės kuo natūralesnius, idealu – jei juos pagaminsite patys)
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pesto padažas: 30.00 g (bazilikų)
Rikotos sūris: 100.00 g
Svogūnai: 40.00 g (pomidorų padažui)
Pomidorai: 500.00 g (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (itin tyro; pomidorų padažui)
Bazilikai: 10.00 g (pomidorų padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pomidorų padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; pomidorų padažui)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.

2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.

3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.

4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.

Suskleisti
Baklažanai įdaryti mocarela ir šviežiomis žolelėmis
Receptas: Baklažanai, įdaryti mocarela ir šviežiomis žolelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vynuoginių)
Mocarelos sūris: 500.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Druska: 0.30 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Švariai nuplaukite baklažanus, perpjaukite pusiau ir išskaptuokite vidų. Išskaptuotąją vidaus masę supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Suberkite baklažanų kubelius, trumpai pakaitinkite.

3. Supjaustykite kubeliais mocarelą, pusiau perpjaukite pomidoriukus. Smulkiai sukapokite bazilikus ir petražoles.

4. Suberkite pomidoriukus į keptuvę su baklažanais, išmaišykite ir pakaitinkite.

5. Ant šiltos masės suberkite mocarelos kubelius, žoleles, viską išmaišykite ir sudėkite masę į išskaptuotų baklažanų vidų.

6. Patarkuokite ant baklažanų pecorino sūrio ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol išsilydys pecorino sūris.

7. Dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir patiekite kaip karštą patiekalą su šviežia balta duona.

 

Suskleisti
Itališka duona fokačija su įvairiais priedais
Receptas: Itališka fokačija su trijų rūšių pagardais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežių)
Druska: 12.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Parmos kumpis: 4.00 riekės
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Rozmarinai: 5.00 vnt. (šakelės)
Ančiuviai: 6.00 vnt. (vienetai)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Mieles susmulkinkite ir apibarstykite cukrumi. Sudėkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Tuomet įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

3. Po truputį pilkite vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišykite. Kai tešla tampa tinkama minkyti, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkykite. Tada sukamaisiais judesiais suformuokite rutulį ir įdėkite jį į miltais pabarstytą indą, gausiai užpilkite alyvuogių aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).

4. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite iškilusią tešlą. Dar kartą palikite, kad pakiltų.

5. Tada pirštų galiukais gražiai paspaudykite visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstykite šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėliokite per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikite tuščią (ant jos jau iškepus užtepsite mėgstamo tepamo sūrio ir uždėsite vytinto Parmos kumpio).

6. Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

7. Ką tik iškepusią apipilkite vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus), sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėkite likusius ingredientus, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

Suskleisti
Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
Receptas: Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 48
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų - virtinukams)
Miltai: 250.00 g (virtinukams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (virtinukams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (virtinukams ir pomidorų pastai)
Pomidorai: 3.00 vnt. (pomidorų pastai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - pomidorų pastai)
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių - pomidorų pastai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pomidorų pastai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
  2. Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
  3. Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)

Ruošiame pomidorų pastą:

  1. Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
  2. Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
  3. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
  4. Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Polentos ir cukinijų fritata
Receptas: Polentos ir cukinijų fritata
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Pienas: 3.50 st.
Kukurūzų (polentos) kruopos: 1.00 st. (greitai paruošiamų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kietasis sūris: 90.00 g (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Cukinijos: 1.00 vnt. (didelė arba 3 mažos; supjaustytos spiraline pjaustykle arba labai plonomis juostelėmis daržovių skutikliu)
Šoninė: 100.00 g (rūkytos; juostelių)
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Ilgi cukinijų „makaronai“ fritatai suteiks lengvumo ir spalvų, o rūkytos šoninės gabalėliai neliks nepastebėti vyriškosios valgytojų stalo pusės. Tad kol gamta lepina mus gerais orais, gausiu šviežių daržovių derliumi ir lėtesniais nei rudenį rytais (vien ko vertos tuštutėlės miestų gatvės!), pasilepinkime ypatingais vasaros pusryčiais!

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.

2. Pieną užkaiskite, polentą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Kai pienas užvirs, juo pamažu užpilkite polentą: pilkite dalimis, kiekvieną kartą gerai išsukant, kad polenta nesušoktų į kietus gumulus.

3. Įmaišykite kiaušinius ir pusę kiekio tarkuoto sūrio, pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai viską išsukite. Pabaigoje sudėkite cukinijas ir išmaišykite.

4. Išverskite masę į gilią didelę keptuvę (tinkančią dėti į orkaitę) arba kepimo skardą (arba į individualias mažas keptuves ar formeles). Ant viršaus klokite šoninės gabalėlius, sudėkite pomidorus, viską pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir pašlakstykite aliejumi.

5. Kepkite 15 minučių arba kol viršus gražiai apskrus, ir fritata bus iškepusi. Patiekite iškart, su žaliomis salotomis.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas