Anot istorinių šaltinių, šaltibarščiai Lietuvoje pradėti gaminti dar XIV a. Tiesa, šio patiekalo receptūros jau tada buvo labai įvairios. Bėgant metams šaltos sriubos ruoštos iš virtų burokėlių lapų, kefyro, kiaušinių ir svogūnų laiškų, taip pat nelabai tradicinių šios sriubos ingredientų: šaltibarščiai skaninti delikatesinių žuvų ar virtų vėžių uodegėlėmis, kepta žvėriena ar veršienos griežinėliais, sriuba vėsinta ledukais.
Pastaruoju metu šaltibarščiai populiarūs tapo ne tik ant pietų stalo, bet ir socialiniuose tinkluose. Netgi susikūrė šaltibarščių mėgėjų grupė, kurioje šio patiekalo gerbėjai pradėjo dalytis vietų, kuriose reikėtų paragauti šaltibarščių, rekomendacijomis ir eksperimentais su tradiciniu šaltibarščių receptu.
„Facebook“ grupių „Šaltibarščiai“ ir „Karantino kuchnia“ įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė pasakoja, kad didžiulė jos meilė šaltibarščiams užgimė maždaug prieš ketverius metus, kai ji ilgą laiką keliavo po Pietų Ameriką – kadangi toje šalyje vargina didžiuliai karščiai, jų kamuojama ir būdama toli nuo Lietuvos E.Stundžienė labai pasiilgo šios tradicinės lietuviškos šaltsriubės.
„Šio patiekalo norėjau taip, kad netgi mėginau šaltibarščius pagaminti iš to, ką radau šiame krašte. Bet ten nebuvo nei krapų, nei kefyro, tik niekam tikusio jogurto, vargais negalais gavau burokėlių. O kai tik grįžau į Lietuvą ir visi ingredientai tapo lengvai pasiekiami, mano manija šaltibarščiams dar labiau išaugo. Pradėjau šaltibarščius valgyti bene kasdien, o kartais ir kelis kartus per dieną“, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama E.Stundžienė. Būtent tuomet ji įkūrė didelio susidomėjimo sulaukusią „Facebook“ grupę, kurioje subūrė didžiulį bendraminčių būrį.
Mėgsta eksperimentuoti
Maisto entuziastė prisipažįsta, kad su tradicinių šaltibarščių receptu ji taip pat labai mėgsta eksperimentuoti. Anot jos, vieni eksperimentai pavyksta geriau, kiti – kiek mažiau, tačiau visiškai nevykusio ji nepamena. Anot jos, ne kiekvienas tradicijų puoselėtojas ryžtųsi gaminti šaltibarščius su fetos sūriu ar ikrais, bet ji yra atvira eksperimentams virtuvėje: juk įdomybėms ir tobulumo paieškoms ribų nėra.
E.Stundžienė pasakoja, kad pačius neįprasčiausius šaltibarščius jai teko gaminti iš geltonųjų burokėlių. Tačiau, šie šaltibarščiai nustebino ne tiek savo skoniu, bet spalva – iš mums įprastos rožinės ji pavirto į ryškiai geltoną. Dar vienas moters eksperimentas – šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis. Vis dėlto tai nėra jos pačios sumanymas, tokius šaltibarščius dar prieš 300 metų skanaudavo LDK didikai.
„LDK laikais į šaltibarščius buvo populiaru dėti žuvies arba žvėrienos. Tiesa, pati šaltibarščių su žvėriena nesu bandžiusi, tačiau teko mėginti su plėšyta kiauliena. O žuvišką variantą išbandžiau ragaudama žemaitišką šmakalą, t.y. šaltsriubę su kepta silke“, – pasakoja E.Stundžienė.
Sumanymas šaltibarščiuose pritaikyti fetos sūrį E.Stundžienei kilo keliaujant Graikijoje, Korfu saloje. „Kadangi sūris būdavo patiekiamas bene kiekvieno valgio metu ir jo nuolat buvo šaldytuve, kilo mintis jį panaudoti ir gaminant šaltibarščius“, – pasakoja maisto entuziastė.
Ji dalijasi net trimis šaltibarščių receptais: viena šaltsriubė pagardinta jau minėtu fetos sūriu, kita – garstyčiomis, o trečias jos pasiūlymas - šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis
Šaltibarščiai su feta sūriu
Ingredientai:
- 1,5 l kefyro;
- 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių;
- 4 sukapoti, sutrinti šakute arba į dvi dalis supjaustyti kietai virti kiaušiniai;
- ryšulėlis krapų, susmulkintų;
- ryšulėlis svogūnų laiškų, susmulkintų;
- žiupsnelis druskos;
- 4 valg. šaukšt. agurkų marinato;
- keli ridikėliai
- 1 marinuotas agurkas;
- 250 g fetos sūrio.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, krapus, svogūnų laiškus, kubeliais smulkintą ar tarkuotą agurką, smulkintus ridikėlius, marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo.
2. Prieš patiekdama, ji šaltibarščius palaiko šaldytuve bent valandą, o jiems atvėsus, supila juos į dubenėlius ir apibarsto susmulkintu fetos sūriu.
Pikantiški šaltibarščiai su krienais ir garstyčiomis
Ingredientai:
- 1,5 l kefyro;
- 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių;
- 4 sukapotų, sutrintų šakute, arba į dvi dalis supjaustytų kietai virtų kiaušiniai;
- ryšulėlis krapų, susmulkintų;
- ryšulėlis svogūnų laiškų, susmulkintų;
- 0,5 smulkiai supjaustytas raudonasis svogūnas;
- 0,5 ilgavaisio arba 2 trumpavaisiai agurkai;
- žiupsnelis druskos;
- 4 valg. šaukšt. agurkų marinato;
- keli ridikėliai;
- 1 marinuotas agurkas;
- 1 valg. šaušt. krienų;
- 1 valg. šaukšt. garstyčių;
- šiek tiek burokėlių daigų;
- keli putpelių kiaušiniai.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai E.Stundžienė, burokėlius bent valandą pašaldo šaldiklyje. Sušalusius burokėlius ji susmulkina elektriniu trintuvu.
2. Į didelį dubenį supila kefyrą ir sudeda sutrintus burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, svogūną, sutarkuotą ar kubeliais smulkintą agurką, druską, susmulkintą marinuotą agurką, ridikėlius, krienus, garstyčias. Galiausiai supila agurkų marinatą ir viską išmaišo.
3. Prieš patiekdama ji šiuos šaltibarščius taip pat palaiko šaldytuve bent valandą. Atvėsusius papuošia putpelės kiaušiniais ir burokėlių daigais.
Šaltibarščiai su vėžių uodegėlėmis
Ingredientai:
- 1,5 l kefyro;
- 425 g tarkuotų arba smulkiai pjaustytų burokėlių;
- 4 sukapoti, sutrinti šakute arba į dvi dalis supjaustyti kietai virti kiaušiniai;
- ryšulėlis krapų, susmulkintų;
- ryšulėlis svogūnų laiškų, susmulkintų;
- 0,5 ilgavaisio arba 2 trumpavaisiai agurkai;
- žiupsnelis druskos;
- 4 valg. šaukšt. agurkų marinato;
- keli ridikėliai;
- 1 marinuotas agurkas.
vėžiams:
- 4 vidutinio dydžio vėžiai;
- 100 g sviesto;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 citrina;
- 1 valg. šaukšt. druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai Evelina supila kefyrą į didelį dubenį, sudeda burokėlius, kiaušinius, krapus, svogūnų laiškus, supjaustytus kubeliais ar sutarkuotus agurkus, ridikėlius, smulkintą marinuotą agurką, supila agurkų marinatą ir viską išmaišo.
2. Prieš patiekdama juos palaiko šaldytuve bent valandą.
3. Vėžiams paruošti į didelį puodą ji pripila vandens ir užverda, įdeda šaukštą druskos. Tada sudeda vėžius ir verda juos 6 minutes.
4. Kol verda vėžiai, Evelina pasiruošia dubenį ledinio vandens. Išvirtus vėžius sudeda į šaltą vandenį, kad šie iškart nustotų virti. Kai vėžiai atvėsta, nuima jų uodegėles, įpjauna jų apatinę dalį ir, įskėlusi kiautą, išima mėsą. Uodegėles perpjauna per pusę, kad iš viso turėtų 8 gabalėlius.
5. Tuomet įkaitina keptuvę ant vidutinės kaitros, įpila šlakelį alyvuogių aliejaus ir įdeda sviesto. Kai jis ištirpsta, E.Stundžienė sudeda česnakų skilteles ir kepa, kol suminkštės. Tuomet į keptuvę sudeda vėžių uodegėles, apšlaksto jas citrinos sultimis bei sviesto ir aliejaus mišiniu. Viską pakepina apie 4 minutes, pagardina druska, pipirais ir patiekia su atvėsintais šaltibarščiais.