Dar viena vasariška rekomendacija ir darsyk kviečiame ten, kur gaminamas rytietiškas maistas. Toks jau tas šiltasis sezonas, kai norisi ne kugelio ar guliašo, bet ko nors pasotinančio, tačiau neapsunkinančio. Ir kas gi ginčysis, kad japonų virtuvė kuo puikiausiai tokį norą išpildo.
Tačiau jei iškart pagalvojote Japonija = sušiai, teks nusivilti. Japoniško maisto bare „Gyoza“ Vilniaus Vokiečių gatvėje sušių nėra ir, kaip tikina šios vietos savininkas Mantas Petrauskas, nebus. Net nepaisant to, jog apie juos teiraujasi dažnas turistas, o turistai iš Rusijos – privalomai visi.
„Gyoza“ savininkas neginčija, jog tai geras patiekalas, tačiau apie porą metų praleidęs Japonijoje, mokęsis pas į 9-ą dešimtį įkopusį virtuvės šefą, jis savo akimis įsitikino, jog sušiai nėra kasdienis japonų maistas. O kur dar faktas, jog ši niša Vilniuje tikrai jau užpildyta, o kai kam ir pats patiekalas gerokai pabodo.
Tokiems sušių prisivalgiusiems Japonijos gerbėjams, o ir visiems kitiems tikrai verta užsukti į „Gyoza“ – barą, kuris prieš pusantrų metų startavo kone išskirtinai kaip japoniškų koldūnų gyoza vieta (iš čia ir pavadinimas), tačiau per tuos keliolika mėnesių meniu gerokai praplėtė.
Ir vis tik užsukus pirmąsyk pradėti vertėtų būtent nuo koldūnų – jie čia ruošiami nuo nulio, be jokių „paruoštukų“, patiekiami su pačių gamintais padažais. Šviežiai gaminama ir tešla, ir įdarai, kiekvieną rytą formuojami gražučiai koldūnai ir tik svečiui užsakius, jie skrudinami ir tuo pat metu verdami (būna ir taip!), o po kelių minučių atkeliauja ant stalo.
Populiariausi yra gyoza su kiauliena, tačiau nemažiau puikūs ir vegetariški su daržovėmis (jie ypač tinka, jei nesate itin alkani ir labiau norite užkąsti). Japoniško maisto vieta neapsieina ir be miso sriubos, tokių populiarių klasikinių užkandžių, kaip sojos pupelės edamame ar wakame salotos.
Startavęs nuo itin siauro meniu – gyoza koldūnai ir dar šis bei tas – ir taip kūręs itin nišinę vietą, dabar Mantas meniu yra išplėtęs ne viena patiekalų kategorija. Tai ir donai – dubenėliai ryžių su įvairiomis gėrybėmis ant viršaus, ir poke bowl'ai, nustebinantys ingredientų deriniais ir jų gausa, ir vištienos ar kiaulienos tonkatsu.
Ne tiek jau daug vietų skiria laiko japoniškai arbatai matcha ruošti, tačiau „Gyoza“ tam pasiryžo – čia galima visada pasimėgauti šia tonizuojančia arbata, o jei norisi ko nors gaivaus, tada paragaukite jos pagrindu ruošto limonado. Kavos aparato „Gyoza“ nepamatysite, tačiau šios vietos savininkas siūlo pasimėgauti vietnamietiška kava, kuri pastaruoju metu tikrai populiarėja, tačiau dar ne tiek, kad būtų galima rasti kas antroje maisto vietoje.
Mažučiukas „Gyoza“ baras (43 kv. metrai, kuriuose telpa viskas – nuo virtuvės iki 26 sėdimų vietų), įsikūręs vienoje judriausių Senamiesčio vietų, pilniausias būna per pietus, o antroji lankytojų banga užplūsta vakarop. Tiesa, kaip šypsodamasis pasakoja Mantas, pirmiausia lankytojai nusėda visus prie sienų esančius staliukus, o štai įsitaisyti prie baro, iš kur gerai matyti visa maisto ruošimo „panorama“, lietuviai kažkodėl vengia. Bet čia mielai sėda į „Gyoza“ užsukę japonai.
Mantas ir baro darbuotojai ne be pasididžiavimo pasakoja apie japonų komentarus, jog jie čia pavalgė „kaip namie“. Ar gali tikėtis geresnio įvertinimo, jei stengiesi kurti kuo autentiškesnį japonišką maistą? O kol baro šeimininkas savininkas kaupiasi antrojo „Gyoza“ taško atidarymui, užsukite į mažą, jaukią, skaniai ir lietuvius, ir japonus maitinančią vietą Vokiečių gatvėje.
- Adresas: Vokiečių g. 14, Vilnius
- Darbo laikas: I–IV 11–22 val. V 11–23 val., VI 12–23, VII 12–22 val.
- Daugiau informacijos ČIA