Vasaros nestandartas: japoniško maisto baras „Gyoza“, kur japonai pavalgo kaip namie

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias tinklines, bet ir veikiančias kelerius metus, tačiau gal iki šiol buvusias „ne pakeliui“, dar geriau – įdomias, nestandartines. Kiekvieną vasaros penktadienį 15min rekomenduoja po vieną įdomią, savo išskirtinį veidą turinčią vietą, aplankykite!
Koldūnai gyoza su kiauliena
Koldūnai gyoza su kiauliena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dar viena vasariška rekomendacija ir darsyk kviečiame ten, kur gaminamas rytietiškas maistas. Toks jau tas šiltasis sezonas, kai norisi ne kugelio ar guliašo, bet ko nors pasotinančio, tačiau neapsunkinančio. Ir kas gi ginčysis, kad japonų virtuvė kuo puikiausiai tokį norą išpildo.

Tačiau jei iškart pagalvojote Japonija = sušiai, teks nusivilti. Japoniško maisto bare „Gyoza“ Vilniaus Vokiečių gatvėje sušių nėra ir, kaip tikina šios vietos savininkas Mantas Petrauskas, nebus. Net nepaisant to, jog apie juos teiraujasi dažnas turistas, o turistai iš Rusijos – privalomai visi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“

„Gyoza“ savininkas neginčija, jog tai geras patiekalas, tačiau apie porą metų praleidęs Japonijoje, mokęsis pas į 9-ą dešimtį įkopusį virtuvės šefą, jis savo akimis įsitikino, jog sušiai nėra kasdienis japonų maistas. O kur dar faktas, jog ši niša Vilniuje tikrai jau užpildyta, o kai kam ir pats patiekalas gerokai pabodo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Petrauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Petrauskas

Tokiems sušių prisivalgiusiems Japonijos gerbėjams, o ir visiems kitiems tikrai verta užsukti į „Gyoza“ – barą, kuris prieš pusantrų metų startavo kone išskirtinai kaip japoniškų koldūnų gyoza vieta (iš čia ir pavadinimas), tačiau per tuos keliolika mėnesių meniu gerokai praplėtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sake Don „Gyoza“ bare
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sake Don „Gyoza“ bare

Ir vis tik užsukus pirmąsyk pradėti vertėtų būtent nuo koldūnų – jie čia ruošiami nuo nulio, be jokių „paruoštukų“, patiekiami su pačių gamintais padažais. Šviežiai gaminama ir tešla, ir įdarai, kiekvieną rytą formuojami gražučiai koldūnai ir tik svečiui užsakius, jie skrudinami ir tuo pat metu verdami (būna ir taip!), o po kelių minučių atkeliauja ant stalo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Švieži čia pat bare suformuoti koldūnai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Švieži čia pat bare suformuoti koldūnai

Populiariausi yra gyoza su kiauliena, tačiau nemažiau puikūs ir vegetariški su daržovėmis (jie ypač tinka, jei nesate itin alkani ir labiau norite užkąsti). Japoniško maisto vieta neapsieina ir be miso sriubos, tokių populiarių klasikinių užkandžių, kaip sojos pupelės edamame ar wakame salotos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užkandžiai ir matcha arbata
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užkandžiai ir matcha arbata

Startavęs nuo itin siauro meniu – gyoza koldūnai ir dar šis bei tas – ir taip kūręs itin nišinę vietą, dabar Mantas meniu yra išplėtęs ne viena patiekalų kategorija. Tai ir donai – dubenėliai ryžių su įvairiomis gėrybėmis ant viršaus, ir poke bowl'ai, nustebinantys ingredientų deriniais ir jų gausa, ir vištienos ar kiaulienos tonkatsu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mango Poke Bowl bare „Gyoza“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mango Poke Bowl bare „Gyoza“

Ne tiek jau daug vietų skiria laiko japoniškai arbatai matcha ruošti, tačiau „Gyoza“ tam pasiryžo – čia galima visada pasimėgauti šia tonizuojančia arbata, o jei norisi ko nors gaivaus, tada paragaukite jos pagrindu ruošto limonado. Kavos aparato „Gyoza“ nepamatysite, tačiau šios vietos savininkas siūlo pasimėgauti vietnamietiška kava, kuri pastaruoju metu tikrai populiarėja, tačiau dar ne tiek, kad būtų galima rasti kas antroje maisto vietoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žalioji matcha arbata
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žalioji matcha arbata

Mažučiukas „Gyoza“ baras (43 kv. metrai, kuriuose telpa viskas – nuo virtuvės iki 26 sėdimų vietų), įsikūręs vienoje judriausių Senamiesčio vietų, pilniausias būna per pietus, o antroji lankytojų banga užplūsta vakarop. Tiesa, kaip šypsodamasis pasakoja Mantas, pirmiausia lankytojai nusėda visus prie sienų esančius staliukus, o štai įsitaisyti prie baro, iš kur gerai matyti visa maisto ruošimo „panorama“, lietuviai kažkodėl vengia. Bet čia mielai sėda į „Gyoza“ užsukę japonai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“

Mantas ir baro darbuotojai ne be pasididžiavimo pasakoja apie japonų komentarus, jog jie čia pavalgė „kaip namie“. Ar gali tikėtis geresnio įvertinimo, jei stengiesi kurti kuo autentiškesnį japonišką maistą? O kol baro šeimininkas savininkas kaupiasi antrojo „Gyoza“ taško atidarymui, užsukite į mažą, jaukią, skaniai ir lietuvius, ir japonus maitinančią vietą Vokiečių gatvėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Japoniško maisto baras „Gyoza“
  • Adresas: Vokiečių g. 14, Vilnius
  • Darbo laikas: I–IV 11–22 val. V 11–23 val., VI 12–23, VII 12–22 val.
  • Daugiau informacijos ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis