Nesvarbu, šviečia saulė, lyja ar drebia šlapdriba, negalintys be saldumynų mėgaujasi jais visada. O vasarą progų skanauti desertų daug, mat įvairiausių švenčių – nuo krikštynų iki vestuvių – gausu.
Kaip tik vasarą, kai daugelis atostogaujame, pramogaujame ir švenčiame – pats darbymetis desertų studijoje „Tie kepėjai“. Įdomu, jog šiltaisiais mėnesiais čia ne tik kepami tortai, keksiukai ir sausainiai, bet ir gimsta idėjos būsimoms žiemos šventėms. Taip, dar liepą, kai svečiavomės saulės ir orkaičių prikaitintoje studijoje, jos įkūrėja Laura Donėlė mintimis jau buvo šaltajame sezone.
Mažytę „Tie kepėjai“ studiją-parduotuvę Tilto gatvėje Vilniuje žino nemažai žmonių ir ypač tie, kas kada nors leidosi į skaniausio, gražiausio torto ar kito šventinio deserto paieškas. Ši vieta garsėja skaniais, kokybiškais, tik iš natūralių ingredientų pagamintais skanėstais, kurie dekoruoti subtiliai ar net minimalistiškai. Jokių neoninių glajų ar nuo torto žvelgiančio žmogaus-voro čia neišvysite.
Teisę studijavusi, tačiau labai greitai į kepinių pasaulį panirusi L.Donėlė studiją „Tie kepėjai“ įkūrė dar gerokai iki dabartinio desertinių bumo. Porą metų turėjusi tik kepyklą ir vykdžiusi užsakymus, pagaliau ji rado patalpas, apie kokias svajojo: Vilniaus centre esančias, nedideles, jaukias, turinčias savo aurą, kur telpa ir kepykla, ir prekystalis, ir staliukas tiems, kas užsinori čia, vietoje, išgerti kavos su saldumynu.
„Turint tokį verslą kaip šis, labai svarbus kontaktas, grįžtamasis ryšys, todėl labai norėjau vietos, kur susitiktume su desertus užsakiusiu žmogumi, kur galėtų užsukti bet kas, užsinorėjęs saldumyno“, – savo studija Tilto gatvėje (beje, anksčiau besivadinusioje Kiaulių!) džiaugiasi Laura.
Ji pasakoja, jog prieš aštuonerius metus „Tie kepėjai“ prasidėjo nuo keksiukų, tačiau kepinių asortimentas stipriai išsiplėtė – dabar šaldytuve pūpso ir tortai, stiklo induose sugulę įvairiausi sausainiai, labai populiarūs natūralios rusvos spalvos (o ne vaivorykšte šviečiantys) macarons sausainiai, morengai, zefyrai, maišeliuose supilstyta naminė granola, sviestiniuose popierėliuose smaližių laukia karamelės, o stiklainėliuose – džemas.
„Tų kepėjų“ įkūrėja per savo studijos gyvavimo metus girdėjo pačių įvairiausių pageidavimų, tačiau savo kelio dėl madingų takelių nemetė – jai labai svarbu natūralūs, kokybiški ingredientai, sezoniškumas ir estetinė linija, kurią nuolatiniai pirkėjai jau atpažįsta. Laura pasakoja, jog kai kurias šeimas „Tų kepėjų“ desertai lydi per visas šventes – nuo vestuvių iki vaikų krikštynų ir gimtadienių.
Paklausta, kiek paiso sveikuoliškų ar tam tikrus ingredientus eliminuojančių tendencijų, Laura sako, jog į jas atsižvelgia – štai neseniai iškepė šokoladinius sausainius be glitimo, kurie niekuo nenusileidžia įprastiems. Ji nuolat domisi naujais receptais, mokymais, semiasi idėjų kelionėse, tačiau čia pat juokiasi, jog kai kurių desertų jau nebepavyktų atsisakyti ar pakeisti kitais, mat nuolatiniai pirkėjai to tiesiog neleistų.
„Tie kepėjai“ dirba tyliai ir nuosekliai, o jų kepinių galima rasti ir kitose vietose, pavyzdžiui, „Huracan Coffee“ tinklo kavinėse, ledainėje „Ice Dunes“ Vilniuje. Tačiau jei norite pamatyti viską, ką „Tie kepėjai“ iškepė, būtinai užsukite į jų studiją – čia net teks pasukti galvą, kurį desertą rinktis, nes norėsis visko. Pagaliau, rinkitės ne vieną ir pasilepinkite – vasara vis dar tęsiasi, o savaitgalis jau čia pat.
Adresas: Tilto g. 6, Vilnius
Darbo laikas: I-V 12-18, VI 10-15 val.
Daugiau informacijos ČIA