1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite iki 37 laipsnių pašildytą kefyrą arba jogurtą ir išmaišykite.
2. Įberkite cukraus, druskos, supilkite aliejų ir didesnę dalį miltų, stipriai išminkykite – rankomis arba virtuviniu kombainu.
3. Ant viršaus užbarstykite šiek tiek miltų, dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai – kol tešla pakils dvigubai (30–40 minučių).
4. Pakilusią tešlą padėkite ant stalo. Įminkykite likusius miltus, sumaišytus su smulkintais bazilikais.
5. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Iškočiokite pailgus papločius ir pradėdami nuo platesnių kraštų suvyniokite du ilgus ritinius.
6. Padėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos (vyniojimo kraštu į apačią). Tegul pusvalandį kyla.
7. 200 laipsnių orkaitėje, ant apatinių grotelių, batonus kepkite maždaug 30 minučių, vėliau uždenkite rankšluosčiu ir palaukite, kol atvės.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus supjaustykite riekelėmis, sudėkite į indą kartu su bazilikais (jei bazilikų lapeliai dideli, tai jie šiek tiek suplėšomi), pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir balzaminiu actu, viską gerai išmaišykite.
- Pomidorus su bazilikais dėkite į lėkštę ir ant jų dėkite suplėšytus mocarelos gabalėlius ir susmulkintus džiovintus pomidorus.
- Pirkite sūrį, kuris yra skystyje – jo kokybė bus daug geresnė;
- Mocarelos sūris turi būti švelnus ir minkštas (paspauskite sūrį pakuotėje – jei jis lengvai spaudžiasi, yra minkštas, reiškia yra ir geros kokybės);
- Mocarelos niekada nepjaustykite peiliu – plėšykite rankomis.
- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
Saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas
Ingredientai:
- 300 g avokadų aliejaus,
- 120 g (1/2 stiklinės) šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
- 80 g saulėje džiovintų pomidorų,
- 10 g (kupina sauja) bazilikų,
- 7 g (nepilnas arbatinis šaukštelis) druska su mažiau natrio.
Gaminimas:
Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudėkite ar supilkite į virtuvinio kombaino indą ir vidutiniu greičiu viską sutrinkite. Palaipsniui supilkite aliejų, greitį didindami iki maksimalaus.
1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.
1. Ryžius išvirkite.
2. Cukinijų viršų nupjaukite, vidų išskobkite ir supjaustykite kubeliais.
3. Nuskustą morką stambiai sutarkuokite, svogūnus, česnakų skilteles susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Sudėkite cukinijų gabalėlius, maltą mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir maišant pakepinkite.
4. Į pakepintas daržoves su mėsa įmaišykite pomidorus, bazilikus, virtus ryžius, mocarelą.
5. Cukinijų vidų pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi, pridėkite įdaro, ant viršaus uždėkite nupjautas dalis. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sutrinkite. Iš bulvių košės, miltų, kiaušinio, druskos ir tirpinto sviesto užminkykite tešlą. Suformuokite storą ritinėlį, iš viršaus šiek tiek suplokite ir supjaustykite miltuotu peiliu maždaug 1,5 cm pločio griežinėliais. Sudėkite ant miltais pabarstytos lentelės, uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Per tą laiką paruoškite bazilikų padažą. Elektriniu grūstuvu sutrinkite bazilikų lapelius, įberkite žiupsnelį druskos, išspauskite česnaką, suberkite riešutus ir sūrį, dar kartą gerai sutrinkite. Kai mišinys pasidarys vientisas, plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.
3. Sudėkite gnocchi į verdantį pasūdyta vandenį, virkite 3–4 min. Trumpai apkepkite įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų. Sumaišykite su bazilikų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.
1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.
2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.
3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.
4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Krūtinėlę padalykite į 12 pailgų gabalėlių. Pabarstykite juodaisiais pipirais, malta saldžiąja paprika. Ant kiekvieno gabalėlio dėkite 2–3 bazilikų lapelius ir apvyniokite kumpio ar šoninės juostele.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite suktinukus ir kepkite 3–4 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Atšildyta tešla išklokite torto formą.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite citrina.
- Kiaušinius suplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi.
- Supjaustykite žalius bazilikus ir smulkintuvu sumaišykite su grietine.
- Grietinės masę sumaišykite su kiaušinių mase.
- Pilkite į tortinę obuolių, kremo, vėl obuolių ir vėl kremo.
- Dėkite pyragą į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite apie 50 min.
- Aptarkuokite dar karštą baltu šokoladu ir apiberkite riešutais ar džiovintais greipftrutais užtarkuokite.
- Galima dar papuošti apelsinais ar citrinomis.
Receptą atsiuntė Regina R.
1. Bazilikų lapelius nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir sudėkite į grūsti skirtą indą.
2. Pistacijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, irgi sukapokite ir suberkite prie bazilikų lapelių.
3. Specialiu grūstuvėliu viską grūskite tol, kol suskystės (tai užtruks).
4. Maskarponę iki vientisos masės išsukite su sutirštintu pienu, sukrėskite per sietelį pertrintą bazilikų ir pistacijų masę (jeigu nepavyko gerai sutrinti ir masė per tiršta trinti per sietelį, krėskite ją tokią, kokia yra – ledai bus su gabaliukais).
5. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
6. Ledus krėskite į ledų konteinerį ar paprastą plastikinę dėžutę ir vis pamaišydama, kad ledai nesušoktų į ledo guzą, šaldykite šaldytuve apie 6 val.
7. Tiekite dailiais rutulėliais, sudėtais į išskobtas citrinų puseles.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).