„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vasaros patiekalai su kvapniaisiais bazilikais – dera ne tik su pomidorais: 10 receptų

Kvapnius šviežius bazilikus įprasta poruoti su pomidorais, niekas nesiginčys, šis duetas – idealus. Tačiau populiarusis prieskoninis augalas dera ne tik su raudonskruoste daržove, bet ir kitomis gėrybėmis. Išbandykite klasikinius ir naujesnius derinius, skanaus!
Sumuštiniai su bazilikų padažu
Sumuštiniai su bazilikų padažu / Vida Press nuotr.
Bazilikiniai batonai
Receptas: Bazilikiniai batonai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (300-350 g kvietinių)
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Kefyras: 250.00 ml (neriebus arba natūralus jogurtas)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (0,5 valg. š.)
Bazilikai: 3.00 valg. š. (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į dubenį, supilkite iki 37 laipsnių pašildytą kefyrą arba jogurtą ir išmaišykite.

2. Įberkite cukraus, druskos, supilkite aliejų ir didesnę dalį miltų, stipriai išminkykite – rankomis arba virtuviniu kombainu.

3. Ant viršaus užbarstykite šiek tiek miltų, dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai – kol tešla pakils dvigubai (30–40 minučių).

4. Pakilusią tešlą padėkite ant stalo. Įminkykite likusius miltus, sumaišytus su smulkintais bazilikais.

5. Tešlą padalykite į dvi lygias dalis. Iškočiokite pailgus papločius ir pradėdami nuo platesnių kraštų suvyniokite du ilgus ritinius.

6. Padėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos (vyniojimo kraštu į apačią). Tegul pusvalandį kyla.

7. 200 laipsnių orkaitėje, ant apatinių grotelių, batonus kepkite maždaug 30 minučių, vėliau uždenkite rankšluosčiu ir palaukite, kol atvės.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pomidorų, mozzarellos ir bazilikų salotos
Receptas: Pomidorų ir bazilikų salotos su mocarela
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 300.00 g
Pomidorai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Bazilikai: 1.00 vnt. (ryšulėlio)
Džiovinti pomidorai: 1.00 sauja (saulėje džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, sudėkite į indą kartu su bazilikais (jei bazilikų lapeliai dideli, tai jie šiek tiek suplėšomi), pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir balzaminiu actu, viską gerai išmaišykite.
  2. Pomidorus su bazilikais dėkite į lėkštę ir ant jų dėkite suplėšytus mocarelos gabalėlius ir susmulkintus džiovintus pomidorus.
Šiek tiek apie mocarelą
  • Pirkite sūrį, kuris yra skystyje – jo kokybė bus daug geresnė;
  • Mocarelos sūris turi būti švelnus ir minkštas (paspauskite sūrį pakuotėje – jei jis lengvai spaudžiasi, yra minkštas, reiškia yra ir geros kokybės);
  •  Mocarelos niekada nepjaustykite peiliu – plėšykite rankomis.
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Buivolių pieno mocarelos salotos su gervuogėmis, špinatais ir šviežiais bazilikais
Receptas: Buivolių pieno mocarelos salotos su gervuogėmis, špinatais ir šviežiais bazilikais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 100.00 g (Buivolių pieno mocarela (plėšyta))
Gervuogės: 40.00 g (puselėmis)
Špinatai: 20.00 g (lapai)
Bazilikai: 4.00 g (saujelė)
Kaip gaminti
  1. Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
  2. Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.

Saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas

Ingredientai:

  • 300 g avokadų aliejaus,
  • 120 g (1/2 stiklinės) šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
  • 80 g saulėje džiovintų pomidorų,
  • 10 g (kupina sauja) bazilikų,
  • 7 g (nepilnas arbatinis šaukštelis) druska su mažiau natrio.

Gaminimas:

Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudėkite ar supilkite į virtuvinio kombaino indą ir vidutiniu greičiu viską sutrinkite. Palaipsniui supilkite aliejų, greitį didindami iki maksimalaus.

 

Suskleisti
Šalta pomidorų sriuba
Receptas: Šalta pomidorų sriuba su bazilikais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 48
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (labai tinka įvairių rūšių mišinys)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (tyro)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (išspaustų sulčių)
Bazilikai: 6.00 vnt. (lapeliai)
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Raudonieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis, sudėkite juos su kitais ingredientais į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Perkoškite masę per sietelį ir palikite valandai šaldytuve.

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Apibarstykite raudonaisiais pipirais ir papuoškite vyšninių pomidoriukų puselėmis bei baziliko lapeliu.

Suskleisti
Įdarytos cukinijos mocarela ir bazilikais
Receptas: Įdarytos cukinijos mocarela ir bazilikais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Cukinijos: 2.00 vnt. (apvalios)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 valg. š.
Jautiena: 300.00 g (maltos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 300.00 g (indelis konservuotų be odelių)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Mocarelos sūris: 150.00 g (tarkuotos)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite.

2. Cukinijų viršų nupjaukite, vidų išskobkite ir supjaustykite kubeliais.

3. Nuskustą morką stambiai sutarkuokite, svogūnus, česnakų skilteles susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Sudėkite cukinijų gabalėlius, maltą mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir maišant pakepinkite.

4. Į pakepintas daržoves su mėsa įmaišykite pomidorus, bazilikus, virtus ryžius, mocarelą.

5. Cukinijų vidų pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi, pridėkite įdaro, ant viršaus uždėkite nupjautas dalis. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Bulvių gnocchi su bazilikais
Receptas: Bulvių „gnocchi“ su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 375.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sūris: 40.00 g (ir padažui 40 g stambiai tarkuoto parmezano)
Bazilikai: 50.00 g (Padažui; šviežių)
Česnakai: 1.00 skiltelės (Padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (Padažui; arba smulkintų graikinių riešutų)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/2 arbat. š. ir padažui pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir sutrinkite. Iš bulvių košės, miltų, kiaušinio, druskos ir tirpinto sviesto užminkykite tešlą. Suformuokite storą ritinėlį, iš viršaus šiek tiek suplokite ir supjaustykite miltuotu peiliu maždaug 1,5 cm pločio griežinėliais. Sudėkite ant miltais pabarstytos lentelės, uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.

2. Per tą laiką paruoškite bazilikų padažą. Elektriniu grūstuvu sutrinkite bazilikų lapelius, įberkite žiupsnelį druskos, išspauskite česnaką, suberkite riešutus ir sūrį, dar kartą gerai sutrinkite. Kai mišinys pasidarys vientisas, plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.

3. Sudėkite gnocchi į verdantį pasūdyta vandenį, virkite 3–4 min. Trumpai apkepkite įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų. Sumaišykite su bazilikų padažu, apibarstykite tarkuotu sūriu.

Suskleisti
Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
Receptas: Ravioliai su pomidorais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (tešlai ir padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 - tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 avienos - įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - įdarui ir 1 - padažui)
Bazilikai: 10.00 g (keli lapeliai - įdarui ir padažui smulkinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui ir penkių pipirų mišinys - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis konservuotų - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pomidorų pasta: (padažui) 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Iš kiaušinio, aliejaus, vandens ir miltų užminkykite kietą tešlą ir leiskite pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje. Faršą sumaišykite su pipirais, smulkintu svogūnu, bazilikais, pasūdykite.

2. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite keturkampiais, per vidurį dėkite įdaro, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus. Virkite sūdytame vandenyje.

3. Padažui smulkiai supjaustykite svogūną, sugrūskite česnaką ir apkepkite su aliejumi. Į keptuvę suverskite pomidorus, šakute ar medine mentele susmulkinkite, pagardinkite pipirais, druska ir cukrumi.

4. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių, tada sudėkite pomidorų pastą, smulkintus bazilikus ir dar troškinkite apie 10 minučių. Išvirtus raviolius sudėkite į dubenį ir apipilkite paruoštu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Vištienos suktinukai su bazilikais ir kumpiu
Receptas: Vištienos suktinukai su bazilikais ir kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Bazilikai: 4.00 vnt. (šakelės)
Parmos kumpis: 12.00 vnt. (arba karštai rūkytos šoninės)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Krūtinėlę padalykite į 12 pailgų gabalėlių. Pabarstykite juodaisiais pipirais, malta saldžiąja paprika. Ant kiekvieno gabalėlio dėkite 2–3 bazilikų lapelius ir apvyniokite kumpio ar šoninės juostele.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite suktinukus ir kepkite 3–4 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

Suskleisti
Obuolių pyragas su bazilikais
Receptas: Obuolių pyragas su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt. (didelių - rūgštokų)
Šaldyta sluoksniuota mielinė tešla: 2.00 vnt. (2 lapeliai)
Grietinė: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4 -5)
Citrinos: 1.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės)
Šokoladas: 100.00 g (balto)
Greipfrutai: 1.00 vnt. (sauja džiovintų arba riešutų)
Kaip gaminti
  1. Atšildyta tešla išklokite torto formą.
  2. Obuolius nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite citrina.
  3. Kiaušinius suplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi.
  4. Supjaustykite žalius bazilikus ir smulkintuvu sumaišykite su grietine.
  5. Grietinės masę sumaišykite su kiaušinių mase.
  6. Pilkite į tortinę obuolių, kremo, vėl obuolių ir vėl kremo.
  7. Dėkite pyragą į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite apie 50 min.
  8. Aptarkuokite dar karštą baltu šokoladu ir apiberkite riešutais ar džiovintais greipftrutais užtarkuokite.
  9. Galima dar papuošti apelsinais ar citrinomis.

Receptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti
Ledai su bazilikais
Receptas: Ledai su bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 2.00 vnt.
Sutirštintas pienas: 4.00 valg. š. (saldinto)
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Pistacijos: 50.00 g (saujelė lukštentų)
Bazilikai: 40.00 g (saujelė šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Bazilikų lapelius nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir  sudėkite į grūsti skirtą indą.

2. Pistacijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, irgi sukapokite ir suberkite prie bazilikų lapelių.

3. Specialiu grūstuvėliu viską grūskite tol, kol suskystės (tai užtruks).

4. Maskarponę iki vientisos masės išsukite su sutirštintu pienu, sukrėskite per sietelį pertrintą bazilikų ir pistacijų masę (jeigu nepavyko gerai sutrinti ir masė per tiršta trinti per sietelį, krėskite ją tokią, kokia yra – ledai bus su gabaliukais).

5. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.

6. Ledus krėskite į ledų konteinerį ar paprastą plastikinę dėžutę ir vis pamaišydama, kad ledai nesušoktų į ledo guzą, šaldykite šaldytuve apie 6 val.

7. Tiekite dailiais rutulėliais, sudėtais į išskobtas citrinų puseles.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs