Ingredientai:
- didelis ryšelis jaunų burokėlių lapelių;
- 3–4 jaunos morkytės;
- 4–5 šviežios bulvės;
- 1 nedidelis svogūnas;
- šviežių krapų, smulkiai sukapotų;
- šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
- keli svogūnų laiškai, smulkiai supjaustyti;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 2 lauro lapai;
- keli kvapniųjų pipirų žirneliai;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
kukuliukams:
- 400 g malto kiaulienos kumpio;
- 1 skiltelė česnako, sutrinta;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- žiupsnis džiovintų mairūnų.
patiekimui:
- riebios grietinės;
- juodos duonos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai paruoškite kukuliukus. Visus jiems skirtus ingredientus dėkite į dubenį, o tada švariomis rankomis gerai išminkykite. Vėliau iš šios mėsos masės suvoliokite nedidukus kukuliukus ar „cepelinukus“, išdėliokite juos lėkštėje ir dėkite šią į šaldytuvą.
2. Morkytes ir bulves gerai nušveiskite, nuplaukite ir burokėlių lapus su visais stiebeliais. Svogūną nulupkite. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus – smulkiais kubeliais, bulves – ketvirčiais, o burokėlių lapelius bei kotelius – 2 cm pločio juostelėmis ir griežinėliais.
3. Dideliame puode ant vidutinės kaitros išlydykite sviestą su aliejumi, tuomet berkite morkas ir svogūną ir kelias minutes pakepinkite, kol pakvips ir kiek suminkštės. Tuomet berkite bulvių kubelius, burokėlių lapelius ir stiebelius, meskite lauro lapus, pipirų žirnelius, užpilkite vandeniu, kad visiškai apsemtų. Kai vanduo užvirs, pasūdykite, įberkite pipirų, sumažinkite kaitrą ir sudėkite kukuliukus. Kai vanduo vėl užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios, uždenkite puodą ir virkite apie 15 min. – kol kukuliukai ir bulvės išvirs.
4. Paragaukite, ar sriubai netrūksta druskos, suberkite kapotus krapus, petražoles, svogūnų laiškus, uždenkite puodą ir nukaiskite. Leiskite taip pastovėti kelias minutes, o tuomet pilstykite į lėkštes. Tradiciškai ši sriuba valgoma su juoda duona bei grietine, bet jei nenorite, galite šių tradicijų ir nesilaikyti.