Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen dalijasi ant grotelių ruošiamos mėsos tendencijomis bei pataria, kaip išsikepti gerą ir sultingą didkepsnį. Jos teigimu, tam bene svarbiausia pasirinkti geros kokybės mėsą.
„Brandinta jautienos mėsa yra minkštesnė, todėl esant galimybei, geriausia rinktis ją. Kitas svarbus dalykas – reikia pasistengti mėsos neperkepti. Jei nesate tikri, visuomet rekomenduoju naudoti termometrą. Vidutiniškai kepto kepsnio temperatūra turėtų būti 71 laipsnis. Kepdami mėsą, galite ją pagardinti rozmarino šakele, o iškepusią apibarstyti druska ar pipirais. Taip pat patartina rinktis įvairias aromatizuotas, šviežiai maltas druskas, kurios itin paryškina mėsos skonį“, – pataria maisto ekspertė.
Marinuoti mėsą mėgstame patys
A.Rasmussen pastebi, kad lietuviams vis labiau patinka ruošti mėsos marinatą savarankiškai. „Patiems marinuoti mėsą – vis dar populiaru. Iš tiesų, nieko keisto – juk tai savotiška pramoga ir būdas nustebinti artimuosius savo sukurtais receptais. Vis dėlto, kai kurie žmonės neturi laiko kurti naujas prieskonių ir padažų kombinacijas, todėl renkasi iš anksto paruoštą ir marinuotą mėsą“, – savo patirtimi dalijasi A. Rasmussen ir pateikia keletą receptų, norintiems išbandyti naujus mėsos ruošimo kepsninėje būdus.
Gardus kiaulienos didkepsnis su sojos padažu
Ingredientai:
- 125 ml vandens;
- 85 ml sojų padažo;
- 65 ml alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. citrinpipirių;
- 2 arbat. šaukšt. smulkinto česnako;
- 6 kiaulienos didkepsniai.
Gaminimas:
1. Sumaišykite vandenį, sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinpipirius ir smulkintą česnaką giliame dubenyje.
2. Į gautą mišinį sudėkite kiaulieną ir palikite marinuotis šaldytuve bent keletą valandų.
3. Įkaitinkite kepsninę ir groteles šiek tiek patepkite aliejumi. Mėsą ant grotelių kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių tol, kol jos vidurys nebebus rausvas.
4. Patiekite su šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis.
Jautienos didkepsnis su barbekiu padažu
Ingredientai:
- 1 kg jautienos;
- 1 nedidelis smulkintas svogūnas;
- 4 česnako galvutės;
- 125 ml alyvuogių aliejaus;
- 125 ml acto;
- 125 ml sojų padažo;
- 2 valg. šaukšt. šviežio rozmarino;
- 2 valg. šaukšt. garstyčių;
- 2 valg. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Sudėkite svogūną, česnaką, alyvuogių aliejų, sojų padažą, rozmariną, garstyčias, druską bei pipirus į maišytuvą. Išsukite iki vientisos masės.
2. Jautieną įdėkite į sandariai užspaudžiamą plastikinį maišą ir ant viršaus supilkite marinatą. Palikite marinuotus šaldytuve tris valandas.
3. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir kiekvieną jautienos didkepsnio pusę kepkite apie 7 minutes.
Vištienos krūtinėlė su citrina, česnaku ir žolelėmis
Ingredientai:
- 1 kg vištienos krūtinėlės;
- 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 smulkintos česnako galvutės;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuotos citrinos žievelės.
Gaminimas:
1. Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vištieną, užspaudžiamame maiše.
2. Sudėkite vištienos krūtinėlę į maišo vidų ir tolygiai paskirstykite marinatą. Įdėkite maišą į dubenį ir palikite šaldytuve nuo 4 iki 12 valandų.
3. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros, o groteles patepkite alyvuogių aliejumi.
4. Vištienos krūtinėlę dėkite į kepsninę taip, kad ant viršaus liktų kuo daugiau marinato. Kepkite apie keletą minučių iš abiejų pusių.