Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vasaros vitaminai: ką reikia valgyti dabar, kad organizmas už tai padėkotų vėliau?

Vasara jau pagauna pagreitį, o kartu su ja – pagerėja ne tik daugumos nuotaika, bet ir mityba: juk pagaliau galime mėgautis šviežiais vaisiais ir daržovėmis, įvairiomis uogomis. Tai – auksinis laikas, kuomet turime galimybę lepinti savo organizmą naudingomis medžiagomis ir paruošti jį naujam šaltajam sezonui. Taigi kas šiuo metu šviežiausia ir naudingiausia mūsų sveikatai?
Mergina valgo persiką.
Mergina valgo persiką. / Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė teigia, kad sulig vasaros pradžia ir jos teikiamomis gėrybėmis pastebimas išaugęs pirkėjų susidomėjimas šviežiais vaisiais bei daržovėmis, kaip ir kasmet – didelis dėmesys atitenka ir uogoms.

„Nors šviežių vaisių, daržovių bei uogų pirkėjams užtikriname ištisus metus, nenuostabu, kad prasidėjus vasarai ir turint galimybę jų atvežti ne tik iš šiltų kraštų, bet ir iš Lietuvos ūkininkų – paklausa dar labiau išauga. Lentynose niekada neužsistovi brakės, šilauogės, trešnės – jos tiekiamos nuolat, nes išaugęs uogų vartojimas – akivaizdus. Be to, šiltuoju sezonu žmonėms norisi lengvesnės mitybos, tad pomidorai, agurkai, įvairiausi vaisiai taip pat atsiduria kone kiekvieno pirkėjo prekių krepšelyje“, – komentuoja G.Kitovė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./IKI parduotuvė
Lukas Balandis / BNS nuotr./IKI parduotuvė

Ką valgyti jau dabar?

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė teigia, kad prasidėjus vasarai – tobulas laikas praturtinti savo mitybą sezoniniais pirkiniais.

„Iki“ parduotuvėse šiuo metu gausu įvairiausių rūšių šviežutėlių pomidorų, agurkų, skirtingų kaulavaisių bei uogų. Pasibaigus šaltajam sezonui tiesiog būtina „atsivalgyti“ šių organizmui naudingų produktų, kadangi tai metas, kuomet jie kupini naudingų medžiagų ir yra patys skaniausi“, – teigia ji.

Persikai. Kaulavaisiai gausūs mineralais, vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Antai persikuose labai mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kalorijų. Be to, viename persike yra 13,2 proc. vitamino C dienos dozės. O štai plokščiuosiuose persikuose ne tik gausu vitamino C, skaidulų, vitamino A ir beta karoteno, – šios rūšies persikuose taip pat yra kalio, fluoro bei geležies, jie pasižymi antioksidantų gausa.

Fotolia nuotr./Persikai
Fotolia nuotr./Persikai

Nektarinuose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant beta karoteną, kuris suteikia jiems geltonai raudoną spalvą. Be to, nektarinai pasižymi ir vandens gausa – 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens. Šie vaisiai – ir puikus vitamino C, karotinoidų ir kalio šaltinis. Jie organizmui taip pat suteikia ir E bei B grupės vitaminų, kalcio, skaidulų ir šiek tiek geležies. Dėl didelio gerųjų medžiagų kiekio tiek persikai, tiek nektarinai pasižymi puikiomis antioksidacinėmis savybėmis.

Abrikosai taip pat pasižymi beta karoteno gausa. Ši medžiaga padeda apsaugoti odą nuo saulės nudegimų ir papildomų UV spindulių pažeidimų. Antioksidantai, tokie kaip vitaminas E ir vitaminas C, yra žinomi dėl savo organizmą ir odą stiprinančių savybių. Be to, abrikosų vartojimas padeda sumažinti ankstyvų raukšlių požymius ir pagerinti odos elastingumą. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti abrikosus norintiems turėti ne tik gražią odą, bet ir plaukus, nes juose esantis didelis vitaminų kiekis skatina plaukų augimą ir apsaugo nuo jų slinkimo.

Arbūzuose gausu vitamino B6. Šio vaisiaus valgymas taip pat padeda subalansuoti už gerą nuotaiką atsakingus hormonus. Arbūzas yra puikus vitamino A šaltinis, kuris ne tik gerina akių sveikatą, bet ir padeda išsaugoti sveiką odą, dantis bei gleivinę. O ką jau kalbėti apie tai, kad juose gausu vandens!

Braškėse vitamino C yra netgi daugiau nei citrusiniuose vaisiuose! Beje, braškės – ne tik vitamino C šaltinis, nes jose yra B2, B5, B6, vitamino K, magnio ir vario, taip pat kalio bei mineralų, kurie mažina širdies priepuolių ir insulto riziką. Beje, braškėse yra ir folatų, o tai pagrindinis komponentas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį jūsų organizme.

Vida Press nuotr./Braškės
Vida Press nuotr./Braškės

Slyvos, kaip ir kiti kaulavaisiai, pasižymi didele antioksidantų gausa. Šie vaisiai puikiai tinka ir tiems, kurie skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Reguliarus slyvų vartojimas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir taip padeda sumažinti riziką susirgti diabetu. Kadangi šiuose vaisiuose randama nemažai vitamino K, kalio, magnio bei fosforo – jų vartojimas stiprina kaulų sveikatą.

Vyšnios pasižymi baktericidinėmis, antianeminėmis, organizmą stiprinančiomis savybėmis, taip pat jos veikia kaip natūralūs antibiotikai, gerina žarnyno veiklą, virškinimą. Kaip ir kitose rūgščiose uogose, jose gausu už miego kokybę atsakingo melatonino, organizmui naudingų antioksidantų, vitaminų C, A ir K, kalio, magnio, kalcio.

Trešnėse gausu vitamino C, antioksidantų, jos taip pat turi kalio, beta karotenų, įvairių polifenolių, mažinančių uždegiminius organizmo procesus. Be to, trešnėse gausu ir melatonino – medžiagos, kuri gerina miego kokybę.

Šilauogėse turi daug antioksidantų, kalio bei vitamino C. Šių uogų vartojimas mažina širdies ligų ir vėžio riziką, taip pat šilauogėse esantys mineralai turi ir priešuždegiminių savybių, padeda kovoti su smegenų senėjimų, todėl reguliarus jų vartojimas gerina ir atmintį.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

Pomidoruose yra daug vitamino C, kalio, B grupės vitaminų. Daugiau nei 90 proc. pomidoro masės sudaro vanduo, jie turi daug skaidulinių medžiagų. Pomidoruose esantis likopenas taip pat būtinas žmonėms, besirūpinantiems širdies ir kraujotakos sistemos veikla, cholesterolio kiekiu kraujyje.

Agurkuose gausu vitaminų C, E, B1, B2, PP, provitamino A, mikroelementų ir mineralų. Kadangi agurkų sudėtyje yra 95 procentai vandens, galite būti tikri, kad jie prisidės prie kasdienio rekomenduojamo vandens kiekio suvartojimo. Agurkuose taip pat gausu ląstelienos, o ji palaiko sveiką žarnyną.

Šviežiose morkose gausu karotinoidų, vitaminų B1, B2, PP, C, pantoteno rūgšties, flavonoidų, eterinio aliejaus, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies; taip pat beta karoteno, vitaminų A, E ir C.

Taigi, valgykite šių gėrybių į sveikatą ir išbandykite šiuos receptus!

Pomidorai su krevetėmis

Ingredientai:

• 5 dideli pomidorai,

• 300 g krevečių,

• 150 g fetos sūrio,

• 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,

• 4 česnako skiltelės,

• 2 šaukštai citrinų sulčių,

• druska,

• juodieji pipirai,

• petražolės.

Shutterstock nuotr./Pomidorai
Shutterstock nuotr./Pomidorai

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Supjaustykite pomidorus stambiais griežinėliais, sudėkite į karščiui atsparų indą, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite smulkinto česnako.

Pomidorus pabarstykite druska ir pipirais, pašaukite į orkaitę 20 min. Ištraukite iš orkaitės, sudėkite krevetes, petražoles, pašlakstykite citrinų sultimis. Ant viršaus sudėkite fetos gabaliukus.

Dar kartą viską pašaukite į orkaitę, maždaug 15 min. Patiekite šiltą.

Arbūzų ir braškių uogienė

Netikėtas derinys, kurį būtina išbandyti pasipylus laukiamiausioms vasaros uogoms ir gaivumu apdovanojantiems arbūzams.

Ingredientai:

• Arbūzas 250 g

• Braškės 250 g

• Cukrus 300 g

• Citrinos 1 vnt. išspaustos sultys

Shutterstock nuotr./Arbūzų ir braškių uogienė.
Shutterstock nuotr./Arbūzų ir braškių uogienė.

Gaminimas:

Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės.

Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas