Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganiški šaltibarščiai netoleruojantiems laktozės: 2 originalūs receptai

Atėjus pavasariui į valgiaraštį tradiciškai sugrįžta daugelio mėgstami, visą vasarą ruošiami šaltibarščiai. Visgi jais mėgautis negali tie, kurie netoleruoja pieno ir laktozės turinčių produktų. Vis dėlto išeitis yra – pasiruoškite veganiškų šaltibarščių variacijų, kurios leidžia visiems be išimties gardžiuotis šaltąja ryškiaspalve sriuba.
Veganiški šaltibarščiai
Veganiški šaltibarščiai / Vida Press nuotr.

„Sveikatos specialistai pabrėžia, jog pienas bei jo produktai yra vieni pagrindinių visaverčių baltymų šaltinių, tai kartu ir būdas užsitikrinti organizmui reikalingą kalcį. Todėl šiuos gaminius patariama įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Tik ne visi juos gali vartoti dėl laktozės netoleravimo. Anot medikų, šis negalavimas dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu, skausmu, spazmais, viduriavimu. Todėl pieno produktų ir laktozės netoleruojantiems žmonėms verta rinktis belaktozes mitybos alternatyvas, pavyzdžiui, naminį saulėgrąžų, sojų, migdolų, kokosų pieną“, – pataria pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Ta proga maisto ekspertė siūlo pabandyti pasiruošti kiek kitokių šaltibarščių. Pasak jos, netradicinis, bet tikrai gardus patiekalas gali nustebinti tiek veganus ir netoleruojančius laktozės, tiek įprasto maisto mėgėjus.

Saulėgrąžų pieno šaltibarščiai

Ingredientai:

  • 0,5 stiklinės saulėgrąžų sėklų;
  • 0,5 stiklinės anakardžių riešutų;
  • indelis marinuotų burokėlių;
  • 1 šviežias agurkas;
  • 2 svogūnų laiškai;
  • žiupsnelis šviežių kapotų krapų;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Šių šaltibarščių kefyro alternatyvą pasigaminsite smulkintuve susmulkinę per naktį išmirkytas saulėgrąžų sėklas. Taip pat į smulkintuvą sudėkite anakardžius, supilkite išspaustos citrinos sultis, suberkite druską, įpilkite 3 stiklines vandens. Viską gerai suplakite ir supilkite į dubenį.

2. Į dubenį dėkite marinuotus burokėlius, supjaustytus svogūnų laiškus, agurkus, krapus, pagardinkite pipirais. Užpilkite turimą saulėgrąžų, riešutų bei vandens mišinį ir ragaukite.

Patarimas: valgyti šaltibarščius su bulvėmis – klasika. Tačiau šį garnyrą galima pasigaminti ir sveikuolišką. Tam prireiks bulvių, druskos, pipirų ir maltos saldžiosios paprikos. Viskas labai paprasta. Įkaitinkite orkaitę, supjaustykite bulves piršto storio šiaudeliais, apibarstykite prieskoniais ir kepkite, kol daržovės taps auksinės spalvos. Toks šaltibarščių garnyras – sveikas, gardus, be blogųjų riebalų ir nereikalingų kalorijų.

Vida Press nuotr./Šaltibarščiai
Vida Press nuotr./Šaltibarščiai

Sojų pieno šaltibarščiai

Ingredientai:

  • 1 l sojų pieno;
  • stiklainis marinuotų burokėlių;
  • 1 šviežias agurkas;
  • keli svogūnų laiškai;
  • žiupsnelis krapų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • indelis graikiško sojų jogurto;
  • 1 citrina.

Gaminimas:

1. Į dubenį supilkite sojų pieną, išspauskite citrinos sultis, viską išmaišykite. Palaukę 5 minutes, kol pienas sutirštės, supilkite jogurtą, sudėkite burokėlius, pjaustytus svogūnų laiškus, agurkus, suberkite krapus, druską bei pipirus.

2. Dar geresnį skonį patiekalui suteiksite jį pašaldę šaldytuve, todėl šiek tiek kantrybės ir ragaukite šiuos veganiškus šaltibarščius.

Pastaba: šiuos šaltibarščius lengva paįvairinti – užtenka į juos įdėti ridikėlių, avokadų ar netgi konservuotų kukurūzų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?