Kaip rašoma „Maximos“ pranešime žiniasklaidai, veganiškų produktų asortimentas auga itin sparčiai. Įdomus momentas: populiariausios veganiškos prekės yra saldžios, tai sūreliai, tofu desertai. Ne tik nišinėse, bet ir masinėse maisto parduotuvėse galima rasti ir humuso, falafelių, kuskuso, taip pat įvairių mėsos ir pieno alternatyvų.
Prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas priduria, kad didelę dalį veganiškų produktų galima pasigaminti patiems: pradedant majonezu, baigiant mėsainių paplotėliais. Štai 3 receptai, kuriuos A.Poleninas itin mėgsta, nes jie itin paprasti.
Naminis veganiškas majonezas
Ingredientai:
- 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- žiupsnelis druskos;
- pusė puodelio sojų pieno.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, gerai išmaišykite. Siūlome tai daryti trintuvu. Pasirinkite silpniausią režimą, kol ingredientai bus gerai išmaišyti. Tuomet po kelis lašus į susidariusią masę pilkite alyvuogių aliejų. Tai darykite tol, kol pasieksite reikiamą konsistenciją. Majonezas dar šiek tiek sutirštės atvėsęs.
2. Prieš naudojimą leiskite majonezui bent valandą pastovėti šaldytuve.
Mėsainio paplotėlis be mėsos
Ingredientai:
- 2 puodeliai paruoštų avinžirnių;
- 1 sutarkuota morka;
- pusė smulkinto svogūno;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- žiupsnelis druskos ir pipirų, kitų prieskonių – pagal skonį;
- aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Gerai nusausinę avinžirnius, juos sutrinkite. Nebūtina to daryti iki visiškai vientisos masės, bet nuo to priklausys galutinė tekstūra.
2. Į masę sudėkite morkas, svogūną, miltus, prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
3. Rankomis suformuokite paplotėlius ir kepkite ant įkaitusio aliejaus po 3–4 minutes iš abiejų pusių.
Cukinijų „makaronai“
Ingredientai:
- 2 cukinijos;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Svarbiausia ir sunkiausia šio recepto dalis – suteikti cukinijai makaronų pavidalą. Tai padaryti galite ir peiliu, ir elektriniu smulkintuvu.
2. Susmulkintą cukiniją apibarstykite druską ir leiskite jai įsigerti.
3. Druskai įsigėrus cukinijos išskirs sultis, jas nupilkite.
4. Tuomet virkite cukinijas vieną minutę, pamaišydami ir nugriebdami putas, gardinkite savo mėgstamais prieskoniais. Galite tokius „makaronus“ apkepti su įvairiomis daržovėmis, paskaninti česnakais.