Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vegetariškas šašlykas: tokio dar tikrai neragavote!

Tradiciškai šašlykas yra gaminamas iš marinuotos mėsos (ėrienos, kiaulienos, jautienos ar paukštienos) gabaliukų, sumautų ant iešmelių ir iškeptų ant žarijų kepsninėje. Šio patiekalo receptų be galo daug ir dažnai jie priklauso nuo kepėjo išmonės ir patirties.
Vegetariškas šašlykas (asociatyvinė nuotr.)
Vegetariškas šašlykas (asociatyvinė nuotr.) / Pexels.com nuotr.

Galima ginčytis, ar šašlyku bus ir toks patiekalas, jei vietoje mėsos ant iešmelių žarijose keps tik daržovės ir sūris. Bet siūlome išbandyti ir patiems įvertinti. Ypač tiems, kurie mėgsta indišką maistą.

Recepto autorė – Priya Sreeram iš Honestcooking.com. Pasak jos, svarbiausia bet kurių šašlykų gaminimo dalis – maritanas. „Ruošdama marinatą šiems vegetariškiems šašlykams žaidžiau su savo sandėliuke esančiais prieskoniais ir išėjo skani indokiniško ir Viduržemio jūros regiono skonių mišrainė. Pagrindiniai ingredientai kelias valandas šaldytuve mirko šiose aštriose sultyse. Vėliau jie buvo suverti ant iešmelių ir iškepti ant grotelių, kad įgautų dūmo ir žarijų poskonį.

Tuo tarpu buvo paruoštas aštrus arrabbiata padažas su pomidorais, česnakais ir džiovintais bazilikais. Šis padažas puikiai tiko prie garnyrui patiektų ryžių“, – sako recepto autorė.

Vegetariškam šašlykui reikės:

  • Varškės sūrio (400 g), kurį supjaustykite stambiais stačiakampiais
  • Žaliosios paprikos (1 didelė) – ją supjaustykite kubeliais
  • Ananaso (1 nedidelis) – supjaustykite kubeliais
  • Pievagrybių (keli vienetai) – kruopščiai nuplaukite ir perpjaukite per pusę, jei smulkūs – nepjaustykite
  • Svogūnas (1 didelis) – nulupkite ir supjaustykite kubeliais

Marinatui reikės (rekomenduojame jo paragauti, kad prieskoniai atitiktų jūsų skonio receptorius):

  • Obuolių sidro acto – 10-12 valgomųjų šaukštų
  • Barbekiu padažo – 3-4 šaukštai arba pagal skonį
  • Tobasco padažo – 1 valgomasis šaukštas arba pagal skonį
  • Tamsaus sojų padažo – 1 valgomasis šaukštas
  • Datulių sirupo – 1 valgomasis šaukštas
  • Pankolio sėklų – 1 šaukštelis
  • Sausų mangų miltelių – 1 šaukštelis
  • Imbiero miltelių – 1/2 šaukštelio
  • Raudonųjų aitriųjų paprikų miltelių – 2 šaukšteliai
  • Druskos – pagal skonį
  • Pipirų – 1/2 šaukštelis
  • Imbiero ir česnako pastos (arba miltelių) – po 1 valgomąjį šaukštą
  • Kelių lapelių mėtos – juos smulkiai supjaustyti
  • Citrinos sulčių – 1 valgomasis šaukštas
  • Džiovintų rozmarinų, laiškinių česnakų, raudonėlių, bazilikų – po 1/2 šaukštelio arba pagal skonį

Padažą arrabbiata galima nusipirkti, bet, jei gaminsite patys, jums reikės:

  • 4 nedidelių pomidorų, kuriuos supjaustykite smulkiai
  • Pomidorų kečupo (kelių šaukštų)
  • 4 ankščių česnakų, kuriuos irgi susmulkinkite
  • 1 valg. šaukštą džiovintų bazilikų (galima naudoti ir šviežius)
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • 1 puodelis vandens
  • Alyvuogių aliejaus (kepimui)

Gaminame:

Daržoves, sūrį, grybus ir ananasus supjaustykite kubeliais ir paruoškite taip, kad galėtų susimaišyti su marinatu.

Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį. Supjaustytus gabalėliais ingredientus sumaišykite su marinatu ir 2-4 valandas palaikykite šaldytuve. Šaldytuve gabaliukai turėtų visiškai sugerti marinato sultis.

Tuo metu paruoškite padažą: į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir šiek tiek pakepinkite susmulkintą česnaką. Sudėkite pomidorus ir leiskite jiems virti, kol pradės virsti minkštimu. Tada supilkite pomidorų kečupą, džiovintus bazilikus ir viską pasūdykite. Įpilkite puodelį vandens ir pagardinkite mišinį druska bei pipirais. Tegul verda, kol taps norimos konsistencijos.

Kai daržovių ir sūrio gabalėliai bus marinuoti, suverkite juos ant iešmo ir kepkite kepsninėje arba orkaitėje, kol gražiai apskrus.

„Aš iešmelius uždėjau ant grilio ir kepiau juos orkaitėje 240 C temperatūroje. Kartkartėmis aptepdavau iešmelius marinato likučiais. Kepkite ant grotelių, kol jie įgaus gražią rusvą spalvą“, – patarė recepto autorė.

Išvirkite mėgstamus ryžius. Jiems išvirus patiekite lėkštele visą patiekalą: ant ryžių uždėkite iešmelius ir gausiai užpilkite padažo. Skaniausi šie vegetariški šašlykai, kai valgoti karšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?