Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vegetariškų maisto produktų deriniai, kuriuose gausu geležies

Geležies stoka dažniausiai pasitaiko tiems, kurie iš mitybos raciono išbraukė mėsą – vegetarams. Geležis – žmogaus organizmui būtinas mikroelementas. Tiesa, jos gali pritrūkti ne tik vegetarišką mitybą propaguojantiems žmonėms.
Maisto produktai, kuriuose gausu geležies.
Maisto produktai, kuriuose gausu geležies. / Fotolia nuotr.

Geležies stoka neretai skundžiasi nėščiosios, krūtimi maitinančios motinos, paaugliai brendimo laikotarpiu ir daug sportuojantys žmonės. Todėl šie patarimai pravers ne tik vegetarams, bet ir tiems, kuriems dėl vienokių ar kitokių priežasčių trūksta geležies.

Žemiau išvardinti maisto produktai yra grupuojami kartu su vitaminą C turinčiais produktais. Kodėl tai svarbu? Įrodyta, kad tinkamam geležies pasisavinimui yra būtinas vitaminas C.

Beje, su šiais produktais galite eksperimentuoti, išbandydami vis naujus skonius ir tuo pačiu praturtindami savo organizmą geležimi.

1. Špinatai (geležis) + raudonoji paprika (vitaminas C)

Su šiais produktais galite eksperimentuoti – yra daugybė variantų, kaip juos galima derinti. Pavyzdžiui, įprastas špinatų salotas galite pagardinti paprika arba pagaminti špinatais įdarytas paprikas. Beje, papriką galite keisti kitu vitamino C šaltiniu – braškėmis, pavyzdžiui, gamindami salotas.

Braškių ir špinatų salotos
Receptas: Braškių ir špinatų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Braškės: 1.00 st.
Špinatai: 2.00 sauja (geriausia - mažųjų)
Braškių kompotas: ( 0,5 st.) 1.00 st.
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Rabarbarai: 5.00 vnt. (stiebų)
Kaip gaminti

1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite, nugnybkite kotelius, didesnius – suplėšykite.

2. Uogas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite ketvirčiais. Išplakite grietinėlę.

3. Į indelius sudėkite špinatus, braškes, į stiklines – kompoto, plaktos grietinėlės, riešutų ir po rabarbaro stiebą. Valgykite sykiu iš abiejų indų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

2. Brokoliniai kopūstai (geležis) + pomidorai (vitaminas C)

Paprasčiausias variantas: garuose virtus brokolinius kopūstus sumaišykite su džiovintais pomidorais ir pesto padažu. Kiek įmantresnis patiekalas yra gilioje kiniškoje Wok keptuvėje apkepinti brokoliniai kopūstai, pomidorai, svogūnai ir grybai, pagardinti alyvuogių aliejumi, česnakais bei žalumynais. Prie šio patiekalo puikiai dera baltosios pupelės, kurios praturtins patiekalą baltymais. O štai sotiems ir sveikiems pusryčiams galite pasigaminti omletą su brokoliniais kopūstais ir pomidorais.

Šviežios brokolių ir pomidorų salotos
Receptas: Šviežios brokolių ir pomidorų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 50
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g (žiedų)
Pomidorai: 100.00 g (vyšninių)
Aliejus: 1.00 st. (¼ - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių ir žiupsnelis žievelės - padažui)
Kokosas: 1.00 valg. š. (aliejaus arba kokoso žiedų padažo salotoms - padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų - padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (smulkinto - padažui)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite brokolius ir vyšninius pomidoriukus ir sumaišykite dubenyje.
  2. Atskirame inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Įmaišykite du arbatinius šaukštelius dižono garstyčių, kokoso aliejaus, pipirų ir druskos. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Užpilkite padažą ant brokolių ir pomidoriukų, gerai išmaišykite ir palikite salotas šaldytuve gerai valandai.
  4. Prieš valgydami užberkite smulkintų riešutų ir šviežio baziliko.
Suskleisti
Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas
Receptas: Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 61
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Pomidorai: 10.00 vnt. (8–10 vyšniniai)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4-5)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sūris: 50.00 g (tarkuotas mėgstamas fermentinis)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (džiovintos prieskoninės žolelės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes. Nuvarvinkite.

2. Gerai išplakite kiaušinius, sudėkite majonezą, prieskonius ir tarkuotą fermentinį sūrį.

3. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus. Kepkite 180 laispnių orkaitėje apie 20 minučių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

3. Juodosios pupelės (geležis) + kopūstai (vitaminas C)

Pats paprasčiausias būdas sujungti šios maisto produktus – pagaminti balandėlius su juodosiomis pupelėmis. Na, o lengvesniam užkandžiui tiks juodųjų pupelių ir šviežių kopūstų salotos.

4. Garbanotieji kopūstai (geležis) + apelsinai (vitaminas C)

Iš šių produktų galite paruošti trintą kokteilį arba apelsinų ir garbanotojų kopūstų salotas. Labai skanus, bet užimantis nemažai laiko (dėl džiovinimo trukmės) patiekalas yra šių kopūstų ir apelsinų traškučiai.

Garuose virtos jautienos išpjovos salotos su apelsinais ir šviežiais ananasais
Receptas: Garuose virtos jautienos išpjovos salotos su apelsinais ir šviežiais ananasais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 80.00 g (išpjova)
Salotos: 60.00 g (lapai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (50g - minkštimo)
Ananasai: 40.00 g (kubeliais)
Mėtos: 2.00 g
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite, visiškai nupjaukite odą ir pasilikite tik minkštimą, likusias odeles pašalinkite.
  2. Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite jautienos išpjovą bei šparagines pupeles, uždenkite dangčiu ir garinkite 15–20 min.
  3. Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
  4. Rekomenduojame avokadų ir braškių padažą.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Suskleisti

5. Lęšiai (geležis) + briuseliniai kopūstai (vitaminas C)

Šiuos maisto produktus geriausia ruošti orkaitėje. Pavyzdžiui, galite orkaitėje pagaminti briuselinius kopūstus ir pagardinti juos virtais lęšiais.

6. Juodasis šokoladas (geležis) + braškės (vitaminas C)

Juodajame (karčiajame) šokolade itin daug geležies. Iš juodojo šokolado ir braškių galite paruošti skanų desertą: tiesiog ištirpinkite šokoladą ir apliekite juo braškes. Pusryčiams puikiai tiks šokolado drožlėmis ir braškių gabaliukais pagardinta avižinė košė. Iš šių produktų taip pat galima pasigaminti greitą, bet tikrai gardų trintą kokteilį.

Braškių pyragas su šokolado gabaliukais ir migdolais
Receptas: Braškių pyragas su šokolado gabaliukais ir migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.3 / 6
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g
Miltai: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kefyras: 100.00 ml
Cukrus: 1.00 st.
Sviestas: 150.00 g
Migdolai: 2.00 valg. š. (drožlių)
Kaip gaminti

1. Sviestą išlydykite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.

2. Trynius išplakite su cukrumi, įpilkite lydytą sviestą, suberkite miltus, supilkite kefyrą, sutrupinkite šokoladą ir viską išmaišykite.

3. Braškes supjaustykite į keturias dalis ir padalinkite į dvi porcijas. Vieną porciją sukrėskite į tešlą.

4. Išplakite kiaušinio baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.

5. Ant pyrago viršaus sudėliokite likusią braškių porciją, apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite apie 40 min. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?