„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Vegfest LT“ kalėdinėje mugėje savaitgalį – maisto įmantrybės iš Lietuvos ir užsienio

Visu greičiu artėjant žiemos šventėms, gruodžio 9-ąją, šeštadienį, veganus bei jiems prijaučiančius sukvies tradiciniu tampantis renginys – „Vegfest LT“ kalėdinė mugė. Ši veganizmui, augalinei mitybai bei gurmaniškai virtuvei skirta mugė vyks sporto namuose „MyHero!“.
„Vegan Raw House“ tortas
„Vegan Raw House“ tortas / Organizatorių archyvo nuotr.

Atėjusieji į mugę galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti pusfabrikačių, ekologiškų produktų, virtuvės įrangos, receptų knygų, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

„Tai renginys, skirtas skleisti veganizmo idėjas, supažindinti su augalinės mitybos įvairove bei padrąsinti veganiškus bei veganams draugiškus verslus“, – pranešime žiniasklaidai cituojama renginio sumanytoja Ventė Viteikaitė.

„4Fo Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė
„4Fo Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė

„Vegfest LT“ idėją mergina atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės pasaulyje organizuojami jau daugiau nei 30 metų ir sulaukia daugybės lankytojų. Tokie renginiai itin populiarūs Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Skandinavijos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje.

Pirmasis „vegfestas“ Lietuvoje surengtas pernai rudenį, o artėjanti kalėdinė mugė bus jau penktasis šio ciklo renginys – 3 buvo surengti Vilniuje bei 1 Kaune. „Šie renginiai buvo ypač sėkmingi – tokio susidomėjimo niekas nesitikėjo, o skeptikams teko nutilti. Tai įkvepia tolesniems darbams, tad renginys sparčiai auga, – džiaugėsi V.Viteikaitė. – Šiemet ryžomės organizuoti renginį Kaune, o ateinančiais metais planuojame keltis ir į Klaipėdą.“

Organizatorių archyvo nuotr./„Tundra“ batonėliai
Organizatorių archyvo nuotr./„Tundra“ batonėliai

Į „Vegfest LT“ kalėdinę mugę organizatoriai pakvietė beveik 100 įmonių iš Lietuvos ir užsienio. „Bus ir nė vieno renginio nepraleidusių „vegfesto“ senbuvių, ir tokių, kurie dalyvaus pirmą kartą“, – žadėjo pašnekovė. Pasak jos, ši mugė – puiki vieta įsigyti kalėdinių dovanų, kurios buvo pagamintos neišnaudojant gyvūnų ir kuo mažiau kenkiant gamtai.

Įdomi ir naudinga paskaitų programa

Be to, renginyje vyks ir paskaitų programa. Programą pradės semiotikas, knygų autorius ir aktyvus veganizmo populiarintojas, Kauno technologijos universiteto profesorius Dario Martinelli. Jo paskaita „Veganizmas: idėja ir idealas“ prisimins veganizmo istoriją, aptars šio judėjimo filosofinius aspektus bei jį gaubiančius mitus. Žinomas estų gydytojas Antsas Haavelas, pats auginantis penkis vaikus, skaitys paskaitą „Veganinės dietos nauda vaikams“.

Verslininkas bei verslo konsultantas Mike'as Hillas iš Jungtinės Karalystės apibendrins naujausias pasaulio verslo tendencijas ir patars, į ką reikėtų atkreipti dėmesį galvojant apie veganišką verslą. Jo pranešimo tema – „Kaip įkurti ir vystyti veganišką verslą“. O sveikos gyvensenos specialistas, Europos gyvensenos medicinos specialistų asociacijos steigėjas bei prezidentas Paulius Jaruševičius paskaitoje „Augalinė mityba: etika ir sveikata“ aptars, dėl kokių priežasčių verta rinktis veganizmą ir kaip užtikrinti, kad pasirinkus šį kelią nereikėtų skųstis sveikata.

Lyg Sapne Photography nuotr./Mike'as Hillas
Lyg Sapne Photography nuotr./Mike'as Hillas

Kaip įprasta, veiks infostaliukas – prie jo bus galima gauti nemokamų informacinių lankstinukų, kortelių su receptais, žurnalų, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

„Vegfest LT“ renginiuose dažnai vyksta įvairių veganiškų produktų bei paslaugų pristatymai. Šįkart bus pristatyta ką tik iš spaustuvės atkeliavusi ir knygynų dar nespėjusi pasiekti Aidos Matulevičiūtės knyga „Augaliniai receptai paprastai“ – tai išsami knyga, pateikianti ne tik daugybę receptų, bet ir įvairių patarimų.

Susidomėjimas auga

„Susidomėjimas veganizmu bei augaline mityba visame pasaulyje auga. Žmonėms tampa svarbu, ką jie valgo, iš kur jų maistas atsiranda“, – komentavo V.Viteikaitė.

Veganų judėjimas gimė 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įsteigus Veganų bendriją, tačiau labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, ypač pastaraisiais metais. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 22 tūkst. narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Organizatorių archyvo nuotr./„Veggie.lt“ kramstukai
Organizatorių archyvo nuotr./„Veggie.lt“ kramstukai

„Būti veganu tampa vis lengviau – prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. Laikai, kai vienintelis patiekalas, kurį galėdavai gauti, buvo salotos, seniai baigėsi“, – juokėsi Ventė.

Permainų yra netgi kalbant apie „vegfestą“ – jei pirmuosiuose renginiuose dalyvavo daugiausia nedideli ir vidutinio dydžio verslai, šiandien tarp dalyvių – ir didelės šalies mastu žinomos įmonės.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl atsisako mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, nenaudoja su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Tarp priežasčių, kodėl renkasi veganizmą, veganai taip pat nurodo ir su sveikata susijusius motyvus bei rūpestį gamtosauga, nes gyvulininkystės daroma žala aplinkai – milžiniška.

Daugelis, tapę veganais, tikina, kad ėmė valgyti daug įvairiau bei skaniau, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję.

„Pagrindinė priežastis, dėl ko žmonės neatsisako mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų, yra jų skonis, malonumas valgyti. Tačiau augalinė mityba pasižymi ne mažesne įvairove bei ryškiais skoniais. Daugelis, tapę veganais, tikina, kad ėmė valgyti daug įvairiau bei skaniau, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję, – pasakojo Ventė. – Kviečiu visus apsilankyti mugėje ir patys įsitikinsite, kad veganai valgo tikrai ne vien tik salotų lapus.“

Renginys sporto namuose „MyHero!“ vyks šeštadienį, gruodžio 9-ąją, nuo 10 iki 16 val., įėjimas – nemokamas. Daugiau informacijos apie renginį rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs