Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykų kepiniai, kokių dar nebandėte: nuostabūs 4 tinklaraštininkių receptai

Artėjančios Velykos asocijuojasi ne tik su margučiais, bet ir su gausiu šventiniu stalu, tradiciniais lietuviškais kepiniais. Mielinės bobos, keksiukai, pyragai su varške, cinamoninės bandelės – skamba pažįstamai? Puiku, tačiau jei staiga pritrūko fantazijos, pasisemkite idėjų iš 4 žinomų maisto tinklaraštininkių. Jūsų Velykų stalas tikrai nebus nuobodus!
Velykiniai tinklaraštininkių kepiniai
Velykiniai tinklaraštininkių kepiniai / Organizatorių nuotr.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, prekės ženklas „Malsena“ pakvietė 4 maisto tinklaraščių – „KitchenJulie“, „Feed my sister“, „But first food“, „Pusryčiams“ – autores į tradicinius Velykų stalo kepinius pažiūrėti kitaip. Štai 4 puikūs receptai, pagal kuriuos kepiniai neabejotinai pavyks ir maloniai nustebins.

Organizatorių nuotr./Maisto tinklaraštininkės ir jų velykiniai skanėstai
Organizatorių nuotr./Maisto tinklaraštininkės ir jų velykiniai skanėstai

Citrininis keksas be pieno produktų pagal „KitchenJulie“

„Kepdama pyragus ar kitokius kepinius, stengiuosi receptą paversti sveikesniu, tad mano siūlomas klasikinis citrinos ir aguonų pyragas – be pieno produktų puikiai tiks ir tiems, kas netoleruoja laktozės. Pyrago pagrindui pasirinkau šviesius speltų miltus, kurie yra naudingesni, nei įprasti kvietiniai miltai. Šį pyragą paprasta iškepti, o dėl dekoratyvaus glajaus bei karamelizuotų migdolų, jis puikiai atrodys ant šventinio stalo“, – sako Julija Steponavičiūtė, tinklaraščio autorė.

Ingredientai:

  • 5 kiaušiniai;
  • 100 g nerafinuoto rudojo cukranendrių cukraus;
  • 75 g kokosų palmių cukraus;
  • 160 ml citrinos sulčių;
  • 240 g šviesių speltų kviečių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 120 ml ištirpdyto kokosų aliejaus;
  • 70 g maltų migdolų;
  • 50 g aguonų sėklų;
  • žiupsnis druskos.

glajui:

  • 120 ml citrinos sulčių;
  • nerafinuoto rudojo ir/arba balto cukraus pudros.

papuošimui:

  • kelios didelės saujos migdolų;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • dosnus žiupsnis jūros druskos.

Gaminimas:

1. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Atskirai sumaišome miltus, maltus migdolus, druską bei kepimo miltelius. Į kiaušinių masę supilame kokosų aliejų, vanilę, aguonas bei citrinų sultis, išmaišome. Pilame į miltų masę.

2. Tešlą verčiame į aliejumi išteptą apvalią kepimo formą (20-22cm skersmens). Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 minučių.

3. Iškepusį ir atvėsusį pyragą apliejame 80 ml citrinų sulčių. Su likusiomis sultimis paruošiame glajų, įdėdami nerafinuotą rudojo/baltojo cukraus pudrą. Dedame tiek, kol glaistas tampa tirštas. Apipilame keksą ir paliekame apdžiūti.

4. Migdolus nuplauname ir pakepiname sausoje keptuvėje. Apipilame klevų sirupu, užberiame jūros druskos, maišydami pakaitiname dar porą minučių, kol sirupas sukietės. Migdolus perkeliame ant lėkštutės, leidžiame atvėsti, pyragą puošiame kol glaistas neišdžiūvęs.

Organizatorių nuotr./Citrininis keksas be pieno produktų
Organizatorių nuotr./Citrininis keksas be pieno produktų

Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus pagal „Feed my sister“

„Šventei visada norisi deserto, tad sukūrėme lengvai pagaminamą, tobulo skonio, su ryškiais pagrindiniais ingredientais – varške ir juodaisiais serbentais. Naudojome natūraliai saldų klevų sirupą, taip suteikdamos keksui savitą tekstūrą. O labiausiai mus džiugina kekso viršuje esantis gaivus jogurto, varškės ir vanilės kremas su visa karūna karamelizuotų migdolų“, – komentuoja tinklaraščio „Feed my sister“ autorės Rūta ir Asta.

Ingredientai:

  • 280 g varškės;
  • 120 g šaldytų juodųjų serbentų;
  • 120 g migdolų;
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 2 nubrauktų arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 4 kiaušiniai;
  • 200 g kambario temperatūros sviesto;
  • 260 g klevų sirupo.

kremui:

  • 80 g varškės;
  • 80 g graikiško jogurto;
  • 60 g klevų sirupo;
  • ½ vanilės ankšties sėklų.

papuošimui:

  • 60 g migdolų lazdelių;
  • 50 g medaus.

Gaminimas:

1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių, kepimo funkcija – viršus ir apačia, be ventiliatoriaus. Kepimo skardą ištepame minkštu sviestu. Migdolus sumalame iki labai smulkių trupinių. Varškę pertriname per sietelį.

2. Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius, sviestą ir klevų sirupą dedame į didesnį dubenį. Išplakame baltymus. Išmaišome trynius su sviestu ir klevų sirupu, įmaišome pertrintą varškę. Į trynių masę įsijojame miltus su kepimo milteliais, įberiame maltus migdolus, išmaišome. Į masę įmaišome išplaktus baltymus, o pabaigoje beriame šaldytus juoduosius serbentus. Masę šaukštu sukrečiame į paruoštą skardą, išsilyginame šaukštu/mentele. Dedame į įkaitintą orkaitę, kepame 2 valandas.

3. Iškepus leidžiame pravėsti. Tuo metu į keptuvę beriame migdolų lazdeles, apskrudiname. Dedame medų, nukeliame nuo ugnies, gerai išmaišome. Karamelizuotus riešutus verčiame ant kepimo popieriaus lakšto, išskleidžiame vienu sluoksniu. Leidžiame atvėsti.

4. Nedideliame dubenyje sumaišome kremo ingredientus, su smulkintuvu triname iki vientisos masės. Gautą masę šaukštu pilame ant kekso viršaus, leidžiame nubėgti ir į šonus. Apibarstome karamelizuotomis migdolų lazdelėmis. Keksą kepame iš vakaro, o dekoruojame valgymo dieną.

Organizatorių nuotr./Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus
Organizatorių nuotr./Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus

Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu pagal „But first food“ autorę

„Šiemet norėjau netradiciškai pažvelgti į Velykų stalą, todėl vietoj pyrago naudojau keksų formeles, o varškę pakeičiau rikota. Būtent dėl to, keksiukai tampa traškūs išorėje, bet drėgni ir minkšti viduje. O netikėtas bazilikų ir maskarponės derinys puikiai dera su citrininiais keksais ir jų neapsunkina“, – sako Domantė Slapšinskaitė.

Ingredientai:

  • 180 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
  • 150 g nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 250 g rikotos sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • 70 ml kokosų pieno;
  • 70 ml skysto kokosų aliejaus;
  • smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
  • 150 ml citrinų sulčių;
  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 250 ml grietinėlės (35 proc. riebumo);
  • 50 g bazilikų;
  • sauja braškių (papuošimui).

Gaminimas:

1. Viename dubenyje maišome sausus ingredientus, kitame – šlapius. Sausus pilame į šlapių dubenį. Keksiukų formą išklojame popierinėmis formelėmis arba patepame kokosų aliejumi. Pilame tešlą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 35 minutes.

2. Gaminame kremą: išplakame grietinėlę su maskarponės sūriu. 15 g šviežio baziliko smulkiai sukapojame, atidedame, likusį šiek tiek pasmulkiname, dedame į grūstuvę. Sutrintą baziliką dedame į marlę, išspaudžiame skystį. Į maskarponės ir grietinėlės kremą įmaišome išspaustą baziliko skystį ir smulkiai kapotą baziliką.

3. Keksiukus imame iš orkaitės, leidžiame gerai atvėsti. Sutepame bazilikų kremą, užtarkuojame citrinos žievelės, papuošiame mažais bazilikų lapeliais ir šviežiomis braškėmis.

Organizatorių nuotr./Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu
Organizatorių nuotr./Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu

Velykiniai mini kyšai pagal tinklaraščio „Pusryčiams“ autorę

„Nesunkiai pagaminami ir nereikalaujantys daug ypatingų ingredientų – mini kyšai yra idealus pasirinkimas velykiniam stalui. Pasirinkus norimus priedus jie tinka tiek visavalgiams, tiek vegetarams. Na, o svarbiausia, kyšų pagrindinis ingredientas yra kiaušiniai – visos šventės simbolis“, – receptą komentuoja tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė.

Ingredientai:

  • 250 g kvietinių miltų;
  • 130 g sviesto;
  • 60 ml vandens, druskos;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 2 kiaušiniai.

priedai lašišos ir smidrų kyšams:

  • gabalėlis sviesto (kepimui);
  • smidrų;
  • rūkytos lašišos;
  • papuošimui – saulėgrąžų daigų.

priedai žalumynų ir fetos kyšams:

  • gabalėlis sviesto (kepimui);
  • skiltelės česnako;
  • sauja špinatų;
  • keli lapinio kopūsto lapai;
  • keli šaukštai fetos sūrio;
  • papuošimui – sultenės.

priedai burokėlių ir ožkos sūrio kyšams:

  • keli virti burokėliai;
  • gabalėlis ožkos sūrio;
  • citrinos sulčių;
  • papuošimui – graikinių riešutų.

Gaminimas:

1. Į dubenį suberiame miltus, žiupsnį druskos. Sviestą supjaustome mažais gabalėliais. Gabalėlius triname pirštais į miltus kol masė taps panaši į džiūvėsėlių. Įpilame truputį vandens. Išminkytą tešlą vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą atvėsti.

2. Žalumynų kyšams keptuvėje pakepiname špinatus ir lapinius kopūstus, kol šie susitrauks. Smidrams nupjauname kiečiausią jų dalį, susmulkiname į mažesnius gabalėlius ir pakepiname iš abiejų pusių keptuvėje su šiek tiek druskos. Supjaustome burokėlius, pašlakstome citrinos sulčių, užberiame druskos.

3. Praėjus pusvalandžiui šaldytuve, iškočiojame visą tešlą iki kelių milimetrų storio. Puodeliu spaudžiame formą – nedidelius tešlos blynelius. Įkaitiname orkaitę iki 180-190 laipsnių. Paruoštus blynus įklojame į keksiukų kepimo skardą. Dugną subadome, kepame 10 minučių. Per tą laiką išplakame kiaušinius ir grietinėlę.

4. Po 10 min kepimo, į formeles dedame priedus: fetą ir kepintus žalumynus, burokėlius ir trupintą ožkos sūrį, lašišą ir pakepintus pjaustytus smidrus. Formeles su priedais užpilame kiaušinio ir grietinėlės plakiniu, kraštus aptepame plaktu kiaušiniu. Paruoštus kyšus dedame į orkaitę dar 15 minučių.

Organizatorių nuotr./Velykiniai mini kyšai
Organizatorių nuotr./Velykiniai mini kyšai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais